Menu
 

Kādas ir jūsu ģimenes Lieldienu svinēšanas tradīcijas? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - Liene Ozola un arhīvs Foto - Liene Ozola un arhīvs

Lieldienas kristīgajā baznīcā ir lielākie svētki, kas tiek atzīmēti visā pasaulē, kur vien ir kristiešu draudzes. Tiesa, vēsturisko īpatnību dēļ atšķirīgi ir svētku datumi kalendārā, piemēram, Latvijas katoļi un luterāņi šogad Lieldienas svin nedēļu pirms pareizticīgajiem. Šie kristiešu svētki ir iekļauti arī likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” noteikto svētku dienu sarakstā, kas mums visiem dod tiesības uz brīvdienām.

Ance no Tīnužiem

Lieldienu svinēšanas tradīcija noteikti ir kopīga olu krāsošana, taču tikai pieaugušie pēc tam zina, kur tās paslēpuši, savukārt bērniem un jauniešiem tās ir jāsameklē.

Māris no Ciemupes

Pavasara saulgriežus svinam saskaņā ar latviskām tradīcijām, pieminot to kā Lielo dienu. Tas notika jau pirms kāda laika – 18. martā. Tad tiek kurts ugunskurs, dziedātas dziesmas, jo tā ir pirmā diena, kad gaisma uzvar tumsu. Un tādā veidā tiek godināta Lielā diena, kas ir nevis pavasara sākums, bet pavasara vidus.

Sarmīte no Ogres

Lieldienās krāsojam olas. Vecākie ļaudis paliek mājās, bet jaunie noteikti dodas šūpoties šūpolēs, kas visbiežāk ir izveidotas mūsu dārzā. Ja notiek kāds pasākums, tad parasti dodos to apmeklēt. Pastaigājos, paskatos un papriecājos par pavasari.

Oskars no Ogres

Tā kā dzīvoju viens, svētkus nesvinu. Ja gadīsies kāda ola, nokrāsošu un kopā ar draugiem apēdīšu. Sadalīsim šķēlītes un virsū uzkaisīsim sāli, lai ir tā, kā mana mamma mācīja, – lai nemelojam un nestrīdamies viens ar otru.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.