Menu
 

Dombrava sagaida no Kariņa skaidru atbildi par esošās valdības vadīšanu vai alternatīvas veidošanu

  • Autors:  LETA
Foto - Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja Foto - Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) skaidri jāpasaka, vai viņš tagad veido alternatīvu valdību, vai arī gatavs turpināt vadīt pašreizējo Ministru kabinetu (MK), sacīja Nacionālās apvienības (NA) politiķis, Nacionālās drošības komisijas vadītājs Jānis Dombrava.

Piektdien notika Kariņa organizētās sarunas, kurās piedalījās "Jaunā vienotība" (JV), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Progresīvie". Uz tikšanos bija aicinātas arī NA un "Apvienotais saraksts" (AS), bet tās neieradās, jo ir pret koalīcijas paplašināšanu.

Lūgts komentēt Kariņš plānus rīkot jaunas tikšanās, uz kurām atkal aicinās piecas partijas, Dombrava norādīja, ka tas ir teju smieklīgi, ņemot vērā, ka abas pārējās koalīcijas partijas ir pateikušas, ka neatbalsta valdības paplašināšanu.

Dombrava piebilda, ka ir grūti izskaidrot JV stūrgalvīgos mēģinājumus imitēt darbību, tiekoties ar divām opozīcijas partijām, - varbūt tas ir šovs saviem vēlētājiem.

Vispirms trim koalīcijas partneriem kopīgi jāapspriež, vai nepieciešams iet pie opozīcijas meklēt atbalstu kādiem jautājumiem, atzīmēja Dombrava.

NA politiķis arī vērsa uzmanību, ka ceturtdien bija ļoti skaidrs Saeimas balsojums par Kariņa demisijas rosinājumu, kur visas koalīcijas partijas nobalsoja, ka gatavas strādāt šajā valdībā. Savukārt opozīcija parādīja, ka tā neatbalsta valdību.

Nepieciešams beigt šo māžošanos, un Kariņam skaidri jāpasaka, ka vai nu viņš atbalsta alternatīvas valdības veidošanu starp JV, ZZS un "Progresīvajiem", vai arī gatavs turpināt vadīt pašreizējo Ministru kabinetu, teica Dombrava.

Viņš piebilda, ka pašreizējā situāciju arī rada neskaidrību ministrijās par to, vai valdība tūlīt mainīsies vai turpinās darbu.

Kā ziņots, nākamā saruna starp partijām, uz ko aicināti pieci politiskie spēki, varētu notikt trešdien, 21.jūnijā, plkst.15 Ministru kabinetā. Sagaidāms, ka uz tām gan ieradīsies tikai trīs partijas - JV, ZZS un "Progresīvie" -, jo NA un AS neplāno piedalīties.

Pirms tam, 19.jūnijā, kā parasti pirmdienās notiks koalīcijas sanāksme ar valdības partiju JV, AS un NA dalību.

Pašlaik valdošajā koalīcijā strādā JV, NA un AS, taču pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās koalīcijas partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam, Kariņš ir sācis sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ar ZZS un "Progresīvajiem", kam NA un AS iebilst.

Kariņš jau iepriekš izteicies, ka vēlas koalīcijas paplašināšanu, lai panāktu raitāku darbu skolu tīkla sakārtošanā, veselības aprūpes situācijas uzlabošanā, darbaspēka jautājumos, valsts kapitālsabiedrību virzīšanā uz biržu un sociālajos jautājumos, proti, nepieciešama Stambulas konvencijas ratifikācija "kā simbolisks, bet dziļi nozīmīgs Saeimas žests" un Satversmes tiesas lēmuma izpilde, kas saistās ar kopdzīves regulējumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.