Menu
 

"SEB banka": Vai ir vērts ieguldīt tikai vienu eiro mēnesī? Apriņķis.lv

  • Autors:  Elīna Kalniņa, "SEB bankas" Finanšu plānošanas eksperte
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ja katru mēnesi mēs investētu vienu eiro, un gada vidējā atdeve būtu 10%, tad pēc 95 gadiem mūsu kontā būtu viens miljons eiro. Protams, šis iegūtais miljons kalpotu kā mantojums nākamajām paaudzēm, taču būtiskākais ir saprast, ka arī viens eiro finansiāli var ienest daudz vairāk nekā pirmajā brīdī varētu šķist.

Viens eiro – daudz iespēju

Latvijas iedzīvotāji ir diezgan kūtri uz naudas investēšanu dažādu aizspriedumu dēļ. "SEB bankas" veiktās aptaujas dati liecina, ka 26% Latvijas iedzīvotāju neveic naudas ieguldījumus, baidoties no iespējamiem zaudējumiem, 14% respondentu norāda, ka zināšanu trūkums attur viņus no investīciju veikšanas, savukārt 59% iedzīvotāju atzīst, ka viņiem trūkst brīvu naudas līdzekļu šādām aktivitātēm.

Taču, ja katram aptaujātajam pajautātu, vai viena eiro ieguldījums mēnesī būtu finansiāli iespējams, visticamāk, atbilde būtu “jā”.  Līdz ar to, galvenais iemesls iedzīvotāju kūtrumam ir zināšanu un izpratnes trūkums par finanšu tirgiem, tai skaitā par mūsdienīgiem investīciju risinājumiem, kas ļauj ieguldīt pat nelielas naudas summas.

Eiro – tikai kā sākuma ieguldījums

Viena eiro ieguldījums ir piemērots tiem, kam ir bailes uzsākt investēšanu zināšanu trūkuma dēļ, kā arī ir maldīgs priekšstats vai nezināšana par to, kas notiks tālāk. Katru mēnesi novirzot vienu vai tūkstoti eiro –  darbību secība nemainās – ir jāatver konts un jāatbild uz vairākiem jautājumiem, kas saistīti ar ieguldījumu risku.

Apziņa, ka riskējat tikai ar vienu eiro, var sniegt drosmi izmēģināt investēšanu. Tomēr ir svarīgi saprast, ka viena eiro ieguldījums ir tikai sākums, kas palīdz pārbaudīt uz savas ādas, kā strādā investīcijas.

Ieraduma veidošana

Izvēloties automātisku iemaksu un katru mēnesi ieguldot vienu eiro, arī pacietība un laiks spēlē svarīgu lomu. Sistemātiski investējot, iespējams sasniegt vēlamos rezultātus. 

Ja ik mēnesi ieguldītu vienu eiro, ar 10% vidējo gada peļņas likmi, pēc viena gada peļņa būtu aptuveni 1,30 eiro, bet pēc desmit gadiem – aptuveni 20 eiro. Ja skatāmies 40 gadu nogrieznī – tie būtu jau vairāk nekā 5 000 eiro. Iegūtā naudas summa būtu ievērojami lielāka, ja investīcijām novirzītu desmit vai simts reizes lielāku naudas summu.

Jaunu zināšanu apgūšana

Ir nepieciešams tikai viens gads, lai, ieguldot vienu eiro, attīstītais ieradums un uzkrātās zināšanas mudinātu turpināt investēt un palielināt ieguldīto summu. Periodiska nelielas summas ieguldīšana ļaus saprast, cik daudz laika ir nepieciešams veltīt investīcijām, kā arī ļaus izprast savu riska toleranci, jo ieguldījumu vērtība šajā laikā var gan pieaugt, gan samazināties.

Investori, kuriem jau ir dažu gadu pieredze investīcijās, pat, ja tiek ieguldītas nelielas summas, tirgus svārstības pārdzīvo pavisam citādāk, investējot spēj pieņemt racionālus lēmumus, nepadodas ne citu, ne savām emocijām. Tas ļauj ievērot izvēlēto stratēģiju un sasniegt vēlamo rezultātu ilgtermiņā.

Tātad, katru mēnesi veicot investīcijas viena eiro apmērā, jums laika gaitā veidosies izpratne par finanšu tirgiem un investīcijām, kas palīdzēs pieņemt pārdomātus lēmumus arī ieguldot lielākas naudas summas. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.