Menu
 

VADC: Vasarā asins pārliešana biežāk nepieciešama pēc avārijām un ķermeņa apdegumiem

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Visvairāk asiņu tiek izmantots asins pārliešanai asins vēža slimniekiem, bet vasarā aktuāla problēma ir motociklu un auto avārijas, kā arī ķermeņa apdegumi, pēc kuriem ir nepieciešama asins pārliešana, pavēstīja Valsts asinsdonoru centra (VADC) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Maskalāne.

Viņa norādīja, ka slimnīcu pieprasījums pēc asins komponentiem ir nemainīgi augsts, un, lai nodrošinātu pietiekamu asins krājumu, ir svarīga donoru pastāvīga atsaucība.

Šobrīd VADC ļoti gaida 0-, A- un A+ asins grupu donorus, tomēr situācija strauji mainoties. Maskalāne skaidroja, ka konkrētās asins grupas krājums var strauji nokristies, ja kāda slimnīca pieprasa lielāku asins devu skaitu, piemēram, ja pacientam bijusi nopietna asiņošana operācijās vai dzemdībās. Tāpat jāņem vērā, ka asinis komponentus drīkst glabāt vien 35 dienas.

Līdz ar to VADC gaida pilnīgi visu asins grupu donorus.

VADC donorus gaida visās pastāvīgajās ziedošanas vietās Rīgā - Sēlpils ielā 9, Brīvības bulvārī 32, Hipokrāta ielā 2, Kurzemes filiālē - Liepājas slimnīcā (pēc iepriekšēja pieraksta), Latgales filiālē - Rēzeknes slimnīcā, Ventspilī Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, kā arī reģionālo slimnīcu Asins sagatavošanas nodaļās - Jelgavā, Valmierā un Daugavpilī.

Asinis var ziedot, ja donors atbilst visiem nepieciešamajiem kritērijiem un ja pēdējo 14 dienu laikā nav bijis saskarsmē ar cilvēkiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu ar Covid-19.

Donoram līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam - pasei, personas apliecībai (eID) vai jebkurai citai personu identificējošai apliecībai, kas satur personas kodu, vārdu, uzvārdu un foto. Bez personu apliecinoša dokumenta donorus nepieņem. Lai saņemtu kompensāciju, ir nepieciešams bankas konta numurs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.