Menu
 

Cik sāpju, tik risinājumu. Ko ieteic speciālisti Apriņķis.lv

  • Autors:  Jānis Mednieks, neirologs, Veselības centru apvienības (VCA) Neiroloģijas dienesta vadītājs; Gunita Petrovica, “Mēness aptiekas” farmaceite, “Jaunās Torņakalna aptiekas” vadītāja
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Sāpes ir signāls, kas visos laikos ir palīdzējis cilvēkiem izdzīvot – pateicoties tām mēs spējam laikus reaģēt uz jebkādu traumu vai patoloģiju. Tiesa, dažādas sāpes prasa atšķirīgus veidus, kā ar tām tikt galā.  Ko sāpes mums pasaka un kā pareizi rīkoties?

Sāpes var būt neiropātiskas, ja tās izraisa nervu struktūras un funkciju traucējumi, nociceptīvas, ja tiek kairināti perifērie sāpju receptori, kas atrodas orgānos, un psihogēnas, ja tās izraisa emocionāli faktori. Pēkšņas un negaidītas sāpes sauc par akūtām, savukārt, ja sāpes traucē vairākas nedēļas vai pat mēnešus, tad tās jau ir hroniskas. Jāņem vērā, ka vienlaikus var just vairākus sāpju veidus.

Sāpes var būt arī noguruma rezultāts, infekcijas pazīme vai signalizēt par kāda orgāna darbības traucējumiem. Tad, ja kaut kas sāp ilgstoši, noteikti ir jākonsultējas ar ārstu, lai noskaidrotu sāpju iemeslu.

Kad galva gluži vai plīst

Visbiežāk cilvēki vēršas pēc palīdzības aptiekā, sūdzoties par dažādām galvassāpēm. Iemesls numur viens parasti ir nogurums no pārslodzes darbā, arī nakts maiņas. Garas stundas pie datora, nemitīga komunicēšana, stress, nepareiza poza, kas apgrūtina normālu asinsriti – tas viss var rezultēties ar galvas, kakla, spranda, plecu sāpēm. Farmaceita uzdevums, pirms ieteikt zāles sāpju remdēšanai, ir noskaidrot visus apstākļus.

Nereti, piemēram, sievietes cieš no galvassāpēm menstruāciju periodā, galva sāp migrēna lēkmes laikā, kas ir hroniska problēma un ko pacienti labi apzinās, galvassāpes var būt simptoms saaukstēšanās slimību gadījumā un arī infekcijas nereti pavada galvassāpes. Te ir svarīgi noskaidrot visus simptomus, piemēram, vai ir arī reibonis, slikta dūša, nespēks, sāpes kaklā, klepus.

Sāpes patiesi ir dažādas. Iespēju robežās ir jāveic situācijas novērtēšana, tādēļ farmaceits uzdos klientam vairākus papildu jautājumus gan par sāpēm, gan citiem simptomiem, kā dēļ ir nācies iegriezties aptiekā. Šādā sarunā mazsvarīgas informācijas nav.

Bieži galvassāpju iemesls ir, piemēram, strauja asinsspiediena paaugstināšanās, īpaši, cilvēkiem gados. Aptiekā asinsspiedienu varam izmērīt, un, ja rādītāji ir satraucoši vai pat kritiski, tūlīt izsaukt neatliekamo palīdzību. Ja tomēr situācija neprasa steidzamu hospitalizāciju, iesakām ar šo vitāli svarīgo problēmu vērsties pie ārsta.

Nesteidziet dzert tableti!

Pretsāpju līdzekļa izvēle ir atkarīga no simptomu kopuma un konkrētas situācijas. Ja darbā vai mājās esat noguris, pārpūlējies, farmaceits vispirms var ieteikt iedzert augu tēju, kas nomierina un atslābina nervu sistēmu. Jau kādu laiku aptiekās ir pieejams preparāts ar lavandu, kas nomierina nervu sistēmu un nedaudz pazemina asinsspiedienu, taču nerada miegainību.

Vienmēr ir svarīgi izmērīt asinsspiedienu. Ja tas ir kritiski palielināts, tad, protams, jādodas pie ārsta. Ja situācija nav tik nopietna, varam piedāvāt dabiskus nomierinošus līdzekļus, kas labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu, novēršot galvassāpes, kā iemesls ir emocionāls vai fizisks stress. Nereti pret galvassāpēm, ko izraisījis neliels asinsspiediena paaugstinājums, palīdz sirds pilieni, kas satur vilkābeli, baldriānu un samēra ātri iedarbojas.

Varam piemeklēt arī kādu kombinēto preparātu, kas mazina galvassāpes un var būt kā papildinājums migrēnas, nervu sistēmas pārslodzes izraisītu vazomotoro galvassāpju, sejas sāpju un menopauzes sindroma ārstēšanai.

Ne vienmēr galvassāpju mazināšanai ir uzreiz jāķeras pie medikamentiem. Vispirms var mēģināt iedzert ūdeni, kumelīšu tēju, ieturēt pauzi darbos, pastaigāt svaigā gaisā, nomierināties, pievērsties citai nodarbei. Ja tas nepalīdz, var ņemt talkā bezrecepšu medikamentu, kura aktīvā viela ir paracetamols. Tam ir mazāk blakņu, salīdzinot ar citiem bezrecepšu nesteroīdajiem pretsāpju līdzekļiem,  un tas mazāk kairina kuņģa-zarnu traktu.

Ir pieejamas arī rektālās svecītes, ko var iegādāties bez receptes. Tās ir ar pretsāpju, pretiekaisuma vai kombinētu iedarbību, un dažkārt iedarbojas pat efektīvāk un ātrāk nekā tabletes un kapsulas, kam turklāt var būt blaknes. “Nekādā gadījumā nedrīkst pārkāpt zāļu lietošanas instrukcijas un ignorēt farmaceita ieteikumus, tostarp, lietojot svecītes vai pretsāpju plāksterus.

Ko tad, ja sāp locītavas vai mugura?

Otrs biežākais sāpju veids, ar ko pacienti meklē palīdzību aptiekā, ir sāpes locītavās un mugurā. Šādu sāpju gadījumā gan noteikti vajadzētu doties pie ārsta, pretējā gadījumā tās kļūst hroniskas un grūti ārstējamas. Muguras sāpju cēloņi var būt dažādi: pārslodze, slimība, trauma, mazkustīgs darbs vai mazkustīgs dzīvesveids.

Sāpes var būt nespecifiskas vai specifiskas. Nespecifiskas sāpes ir izplatītākais sāpju veids. Tās ir saistītas ar muskuļu nelīdzsvarotību, sasprindzinājumu, parasti rodas muguras, kakla, jostas rajonā. Šādas sāpes neizstaro ne uz kājām, ne uz rokām. Ja nav citu nopietnu slimību, var mēģināt tikt galā ar fizioterapijas un ārstnieciskās vingrošanas palīdzību, nelietojot medikamentus. Nav ieteicams pilnībā pārtraukt visas fiziskās aktivitātes, taču tām jābūt mērenām.

Specifiskās muguras sāpes ir saistītas ar mugurkaula uzbūvi, piemēram, tās var izraisīt diska trūce, kairinot nervu saknes, vai starpskriemeļu iekaisums. Šīs sāpes parasti ir dedzinošas un izstaro arī uz rokām un kājām. Specifiskām muguras sāpēm nepieciešama kombinēta ārstēšana – gan fizioterapija, gan ārsta izrakstītie medikamenti.

Galvenais noteikums: pretsāpju un pretiekaisuma medikamentus nelietot bez ārsta ziņas vai konsultācijas ar farmaceitu, un nedarīt to ilgstoši, lai neradītu kuņģa čūlas risku.

Ziedi vai gelu?

Locītavu vai muskuļu sāpju gadījumā farmaceits visticamāk ieteikts kaut ko mazāk agresīvu kuņģa gļotādai un tā būs uz ādas uzklājama ziede vai gels, kas satur diklofenaku vai preparātu uz paracetamola bāzes. “Taču jāatceras, ka, lietojot ziedi vai gelu, šī ķermeņa daļa ir jānosedz, lai tai nepiekļūtu saules ultravioletais starojums. Augustā un arī septembrī tas joprojām ir diezgan intensīvs un, reaģējot ar ziedi vai gelu, var izraisīt ādas apdegumu.

Svarīgi!

Ar vieglām galvas vai sasituma sāpēm visticamāk gluži labi var tikt galā saviem spēkiem, taču ir situācijas, kad steidzami jākonsultējas ar ārstu. Īpaši tas attiecas uz akūtām sāpēm sirdī vai vēderā. Šādos gadījumos nepieciešama neatliekama mediķu palīdzība.

Pareizai zāļu izvēlei ir būtiska nozīme, tādēļ nevajadzētu kautrēties uzticēties un atbildēt uz speciālista jautājumiem, jo tikai tā var noskaidrot visas nianses (piemēram, hroniskas slimības, ikdienā lietotie medikamenti u.c.), lai ieteiktu piemērotāko pretsāpju līdzekli.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.