Menu
 

Pret ES zvejas kvotu samazinājumu Palangā protestē Baltijas jūras valstu zvejnieki

  • Autors:  LETA/BNS

Baltijas valstu zvejnieki piektdien piketē Palangā, kur Eiropas Komisijas (EK) sanāksmē tiek apsvērta brētliņu un siļķu 2024.gada zvejas kvotu samazināšana.

No plkst.8 līdz plkst.17 Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas zvejnieki piketē pie viesnīcas Palangā, kur Eiropas vides, okeānu un zivsaimniecības komisārs Virgīnijs Sinkevičs organizē konferenci par Baltijas jūras nākotni.

Piketa mērķis ir pievērst uzmanību brētliņu un siļķu nozvejas kvotu samazināšanai, ko pašlaik izskata EK.

Uzņēmēji uzstāj, ka ierosinātais kvotu samazinājums neatbilst zinātnieku rekomendācijām un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pozīcijas.

Zvejnieku un zivju pārstrādātāju asociācijas "Baltijos zvejas" direktors Aļģirds Aušra ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka tāds samazinājums būs postošs Baltijas jūras zivrūpniecībai un no tā iegūs tikai Krievijas zvejnieki, uz kuriem neattiecas ES kvotu ierobežojumi.

"Daudz brētliņu un siļķu tiek piegādātas Ukrainai, tādēļ nevar izslēgt, ka no tāda aizlieguma iegūtu ne tikai Krievijas zvejnieki, bet arī Krievijas politika plašākā kontekstā," viņš brīdināja.

Zvejnieki piketē divās grupās pa 15 dalībniekiem, jo Palangas pašvaldība nav atļāvusi 100 cilvēku pulcēšanos vienlaikus.

ES komisija gatavojas pieņemt regulu, ar kuru 2024.gadā būtiski tiks ierobežotas zvejas iespējas Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī.

Noteiktie ierobežojumi atstās katastrofālas sekas uz Latvijas zvejniecību un zivrūpniecību, bažas paudusi arī Latvijas Zivsaimnieku asociācija.

Priekšlikums ar ko 2024.gadam nosaka konkrētu zivju krājumu un zivju krājumu grupu zvejas iespējas, kuras piemērojamas Baltijas jūrā, un attiecībā uz konkrētām citos ūdeņos piemērojamām zvejas iespējām groza regulu, skaidri parāda ES komisijas nostāju zivju resursu apguvē, kas ir pretrunā ar Starptautiskās jūras izpētes padomes ieteikumu (ICES) un Baltijas jūras konsultatīvās padomes ieteikumu. Neskatoties uz to, bez argumentācijas un pamatojuma, nesaprotamu motivāciju ES komisija izskata iespēju ierobežot zvejas iespējas 2024.gadam, iepriekš pauda asociācijas valdes priekšsēdētājs Viesturs Ūlis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.