Menu
 

Starptautiskajā vienkāršās valodas dienā vērš uzmanību informācijas skaidrībai un piekļūstamībai Apriņķis.lv

  • Autors:  Aiga Veckalne
Ilustrācija - pixabay.com Ilustrācija - pixabay.com

13.oktobrī pasaulē atzīmē Starptautisko vienkāršās valodas dienu, veicinot skaidras un saprotamas informācijas izmantošanu valsts iestāžu un citu organizāciju saziņā. Par vienkāršo valodu dēvē skaidru izteiksmi, kas vairās no liekvārdības, pārprotamības, sarežģītām teikuma konstrukcijām un pārlieku bieža svešvārdu lietojuma. Vienkāršā valoda nav vienkāršruna, bērnu valoda vai vieglā valoda. Vieglā un vienkāršā valoda nepārklājas bet papildina viena otru.

“Svarīgākie vienkāršās valodas ieguvumi ir ātrāka saziņa, pārpratumu mazināšana, iespēja uzrunāt plašāku auditoriju, raitāka procesu norise un sabiedrības uzticēšanās veicināšana. Teksts vienkāršajā valodā ir pielāgots lasītājam, viegli atrodams, saprotams, izlasot vienu reizi, un izmantojams,” pauž Starptautiskās vienkāršās valodas asociācijas “PLAIN” biedre valodniece Aiga Veckalne.

Nesen publicētais Starptautiskās standartizācijas organizācijas (ISO) pirmais vienkāršās valodas standarts ISO 24495-1 sniedz skaidru vienkāršās valodas definīciju un uzsver, ka vienkāršo valodu ir vēlams izmantot visu veidu dokumentos, tostarp juridiskajos, tehniskajos un informatīvajos materiālos, būtiski uzlabojot sabiedrības izpratni un iesaisti.

“Ikvienam ir tiesības būt informētam par savām tiesībām un pienākumiem visās dzīves jomās, taču nepietiekama saziņa to var būtiski kavēt,” norāda vienkāršās valodas standarta izstrādes darba grupas vadītājs Kristofers Balmfords.

Vienkāršā valoda nodrošina, ka ikviens neatkarīgi no lasītprasmes līmeņa vai valodas prasmēm var piekļūt svarīgai informācijai. To nosaka arī jaunā Direktīva 2019/882 par produktu un pakalpojumu piekļūstamības prasībām, uzsverot, ka “informācija ir saprotama un tās sarežģītība nepārsniedz B2 līmeni (augstāks par vidējo) Eiropas Padomes Eiropas Vienotajā valodu prasmes līmeņa noteikšanas sistēmā”. Citur pasaulē izmanto apzīmējumu “8. klases līmenis”, ņemot vērā iedzīvotāju vidējo lasītprasmes līmeni.

Pasaulē un arī Latvijā arvien biežāk runā par dažādu tiesību aktu un dokumentu pārrakstīšanu vienkāršajā valodā. Vairākās valstīs, piemēram, ASV un Jaunzēlandē ir spēkā Vienkāršās valodas likums, kura mērķis ir uzlabot valsts iestāžu saziņas skaidrību un piekļūstamību, rosinot lietot sabiedrībai saprotamu valodu un loģiski sakārtotu informāciju.

“Atzīmējot Starptautisko vienkāršās valodas dienu, veidojam iekļaujošāku sabiedrību, kurā ikviens var piekļūt svarīgai informācijai un saprast to. Skaidra saziņa nav tikai mērķis; tās ir pamattiesības,” saka Aiga Veckalne.

Vairāk par vienkāršo valodu var uzzināt Starptautiskās vienkāršās valodas asociācijas tīmekļvietnē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.