Menu
 

Aptauja: Latvijā 43% iedzīvotāju neplāno noguldīt līdzekļus termiņdepozītā

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā 43% iedzīvotāju neplāno noguldīt līdzekļus termiņdepozītā, bet 17% nav domājuši par iespēju noguldīt līdzekļus termiņdepozītā, informēja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās iedzīvotāju aptaujas datiem.

Vienlaikus tie iedzīvotāji, kuriem ir šāda interese, vēlētos noguldīt uz ilgākiem termiņiem, secināts aptaujā.

Aptaujā 10% respondentu norādījuši, ka ir vai nu izlēmuši naudu noguldīt vai ir domājuši par līdzekļu noguldīšanu termiņdepozītā, bet vēl nav pieņēmuši lēmumu, savukārt 6% vēl vēro situāciju tirgū un gaida likmju kāpumu. 

Aptauja liecina, ka vēlme veikt termiņnoguldījumu ir līdzvērtīga visās vecuma grupās.

Veikt noguldījumus uz gadu biežāk vēlas iedzīvotāji, kuri ir vecāki par 50 gadiem, savukārt termiņnoguldījumus uz trim vai sešiem mēnešiem biežāk izvēlas tie, kuri aktīvi strādā ar saviem uzkrājumiem dažādos instrumentos, piemēram, ieguldot.

No tiem iedzīvotājiem, kuri vēl nav nolēmuši veikt termiņnoguldījumus, 29% izlemtu par labu noguldīšanai, ja procentu likme sasniegtu 2-3%. 

"Luminor Bank" biznesa attīstības vadītāja Jekaterina Ziniča informē, ka kopš pagājušā gada rudens novērojama aizvien pieaugoša klientu interese par termiņoguldījumiem, kas skaidrojama ar vēlmi pelnīt ar ieguldījumu palīdzību, tomēr tā arvien ir zema. Kopumā sabiedrības informētība par šādu noguldījuma veidu vēl ir relatīvi zema.

Sekojot finanšu tirgus situācijai un pieprasījumam, "Luminor Bank" ir pārskatījusi un cēlusi termiņdepozīta noguldījuma likmes. Noguldījumiem uz sešiem mēnešiem likme paaugstināta līdz 1,5%, noguldījumiem uz deviņiem mēnešiem - līdz 1,5%, noguldījumiem uz 12 mēnešiem - līdz 2%, bet noguldījumiem uz diviem gadiem - līdz 2,5%.

"Luminor Bank" iedzīvotāju aptauja veikta 2023.gada martā sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija", aptaujājot Latvijā 1007 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.