Menu
 

Gatavojam mazuļa pūriņu: kādas higiēnas preces un medikamentus tajā likt Apriņķis.lv

  • Autors:  Daira Brenča, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Mazuļa piedzimšana noteikti ir viens no skaistākajiem, bet tajā pašā laikā arī satraucošākajiem notikumiem vecāku dzīvē. Kā izvēlēties higiēnas preces un medikamentus mazuļa pirmajam pūriņam?

Apzinoties, ka mazuļa pūriņa sarūpēšana jaunajiem vecākiem nozīmē papildu izmaksas, talkā nāk uzņēmumi un pašvaldības. Piemēram, Olainē dzimušajiem mazuļiem pūriņu dāvina farmācijas uzņēmums "Olainfarm". Taču lielākajai daļai vecāku par to ir jārūpējas pašiem, tāpēc ir īpaši svarīgi rūpīgi izvērtēt, ko iegādāties jau laikus, bet kurus pirkumus var veikt vēlāk, kad jau būs konkrētāka vajadzība.

Gaidot bērniņu, nereti mammai un tētim ir tā sajūta, ka nepieciešams ir pilnīgi viss, vai vismaz 90% procenti no tā, ko piedāvā zīdaiņu preču tirgotāji. Taču patiesībā tā nebūt nav. Vajadzīgi ir tikai pamata produkti, lai rūpētos par jaundzimušā higiēnu un veselību. Ja mājās ir nesen dzimis zīdainītis, pūriņā vajadzētu būt produktiem ādas kopšanai, temperatūras mērīšanai, kā arī atsevišķiem pirmās nepieciešamības medikamentiem un uztura bagātinātājiem.

Ādas kopšanai

Pūriņā noteikti vajadzētu būt bērniem paredzētam ziepēm. Tā sauktās "parastās" ziepes var sausināt un tādējādi kairināt mazuļa jutīgo ādu. Tas pats attiecas arī uz mitrajām salvetēm. Gribu īpaši uzsvērt, ka mitrās salvetes nedrīkst aizstāt ūdeni! Tās ir risinājums, kad esat ārpus mājas. Ikdienā ieteiktu nomazgāt mazuļa dibenu pēc katras reizes, kad ir bijusi vēdera izeja.

Jaundzimuša bērniņa āda ir daudz jutīgāka un maigāka, un reizēm var novērot, ka āda kļūst sausa un pat lobās. Iespējams, ka dažu nedēļu vecumā mazulim uz sejas parādās pumpiņas. Parasti tās nevajag ārstēt, jo saistītas ar mātes hormonu ietekmi. Jaundzimušā un zīdaiņa ādas kopšanai vajadzētu izvēlēties šim mērķim piemērotus produktus bez krāsvielām un smaržvielām, nepieciešamības gadījumā konsultējoties ar ģimenes ārstu vai farmaceitu.

Pirmajās dzīves dienās būtiski ir parūpēties par nabas brūcīti. Parasti tā sadzīst un neprasa īpašu kopšanu, galvenais notīrīt ar tīru ūdeni un parūpēties lai autiņbiksītes nerada nevajadzīgu kairinājumu, tomēr drošībai būtu labi, ja mājās būtu kāds dezinficējošs līdzeklis, piemēram "Furasols", ko nepieciešamības gadījumā varētu lietot. Ja ārsts nav sniedzis īpašus norādījumus, tad nabiņu vajadzētu apkopt reizi dienā.

Temperatūras mērīšanai

Gādājot mazuļa pūriņu, nevajadzētu aizmirst arī par termometriem. Mājās noteikti vajadzētu būt diviem termometriem. Viens, ar kuru mērīt ūdens temperatūru vanniņā, bet otrs – mazuļa ķermeņa temperatūras noteikšanai. Pēdējās noskaidrošanai arvien vairāk vecāku izvēlas iegādāties bezkontakta termometrus, jo to izmantošana ir ļoti ērta. Tajā pašā laikā ir jāatceras, ka šis termometrs mēra ķermeņa virsmas temperatūru. Līdz ar to tā variēs, atkarībā, kur ierīce tiks pielikta.

Normāla jaundzimušā un bērna temperatūra var būt līdz pat 37,4 grādiem pēc Celsija, jo ir svarīgi, kurā brīdī tā tiek mērīta, piemēram pēc ēšanas, tā būs augstāka. Turklāt, tā var būt mainīga. Zīdainim vēl nav nobrieduši galvas smadzenēs esošie centri, kas regulē ķermeņa temperatūru. Tas nozīmē, ka mazulis var gan strauji atdzist, gan tikpat ātri pārkarst. Vecākiem ir jāparūpējas par komfortablu vides temperatūru, kas optimāli telpā, kur atrodas mazulis, ir 22 grādi. Tajā pašā laikā aicinu vecākus sazināties ar uzraugošo ģimenes ārstu vai bērnu ārstu, ja ir aizdomas, ka paaugstināta ķermeņa temperatūra jaundzimušajam ir saslimšanas dēļ.

Medikamenti un uztura bagātinātāji

Ja mājās ir zīdainis zāļu skapītī noteikti vajadzētu būt arī dažiem pirmās nepieciešamības medikamentiem un atsevišķiem uztura bagātinātājiem. Pirmā lieta, kam vajadzētu būt aptieciņā, ir temperatūru pazeminošs līdzeklis, kas ir piemērots jaundzimušajiem. Ja ir iespēja izvēlēties, es ieteiktu priekšroku dot rektāli izmantojamajiem medikamentiem jeb svecītēm, kas satur paracetamolu.

Savukārt kā vēl vienu produktu, ko konsultējoties ar mazulīša ģimenes ārstu vai farmaceitu vajadzētu sarūpēt, jāmin jaundzimušajiem piemērotus probiotiķus, kas satur bifidobaktērijas. Jaundzimuša bērna zarnu trakts piedzimstot ir relatīvi sterils un mikroflora veidojas pakāpeniski un ir atkarīga no vairākiem faktoriem, piemēram ēdināšanas, vides, veselības stāvokļa. Ir situācijas, kad papildus lietotas probiotikas palīdz nodrošināt labāku komforta līmeni zīdainim, mazināt gāzu veidošanos.

No trešās dzīves nedēļas zīdainim ir jāsāk dot arī D vitamīns. Visbiežāk zīdainim iesaka dot 400-600 SV (starptautiskās vienības) D vitamīna. Līdz ar mazuļa augšanu devu ir nepieciešams palielināt, taču par to noteikti informēs ģimenes vai bērnu uzraugošais pediatrs. D vitamīnu noteikti vajadzētu lietot arī jaunajai māmiņai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.