Menu
 

Kad zīdainis ir gatavs iepazīt apkārtējo pasauli? Apriņķis.lv

  • Autors:  Laura Valaine, “Rimi bērniem” labsajūtas eksperte, ārste psihoterapeite
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vairums vecāku pēc iespējas ātrāk vēlas socializēt mazuli, tomēr pārsteidzīga došanās uz pasākumiem un iepazīstināšana ar jauniem cilvēkiem zīdainim var radīt lielu stresu. No kāda vecuma uz pasākumiem drīkst doties kopā ar zīdaini un kad atvasi var atstāt ar aukli vai vecvecākiem?

Speciālisti parasti rekomendē pirmos trīs mēnešus pavadīt, zīdaini norobežojot no publiskiem pasākumiem un skaļām vietām, tomēr pētnieciskajā literatūrā nav neviena pētījuma, kas pamatotu šo rekomendāciju. Vecākiem ieteicams izvērtēt zīdaiņa gatavību doties uz pasākumiem, kad tas sasniedzis 2–3 mēnešu vecumu. Ja bērns mierīgi uztver troksni un mainīgu vidi, pasākumus drīkst apmeklēt, savukārt, ja bērns ātri pārstimulējas, no šādām aktivitātēm ieteicams pagaidām izvairīties. Par pārstimulēšanos liecina neierasti liela aktivitāte vai tieši pretēji – ļoti liels miers. Ja zīdainis ir satraukts, raudulīgs, nemierīgs vai arī visu laiku guļ, tas var norādīt uz kairinājumu.

Trīs mēnešu vecumā bērns sāk atdalīties no mammas. Vairāk gan šo atdalīšanos var manīt sešu mēnešu vecumā, kad mazulis sāk rāpot un aktīvāk pētīt apkārtējo pasauli. Ir vēlams zīdaini socializēt, lai viņš saprastu, ka ir ne tikai mamma un tētis, bet arī citi cilvēki. Protams, jāskatās, lai mamma un zīdainis jūtas ērti. Trauksmainai mammai būs grūti nomierināt raudošu bērnu, tāpēc ir svarīgi vispirms nomierināties pašai mammai.

Kas jāņem vērā, ja zīdaini vēlas ņemt līdzi uz pasākumu?

Drošības sajūta

Zīdainim ir nepieciešams sajust un redzēt, ka mamma jūtas droši. Tā veidosies viņa pieredze par to, ka pasaule ir droša vieta. Bērns būs mierīgāks, jūtot mammas klātbūtni, tāpēc ieteicams, apmeklējot pasākumus, izmantot slingu vai ergo somu. Mazināt trauksmi un atjaunot drošības sajūtu palīdzēs arī knupītis un mīļmantiņa.

Dažādi scenāriji un vilšanās

Apmeklējot pasākumu ar bērnu, vecākiem ir jābūt gataviem dažādiem scenārijiem – iespējams, ka mājās būs jādodas jau pēc stundas vai pat agrāk. Vecākiem jāsaprot, ka bērna vajadzības ir primāras – īpaši, kamēr mazulis nav sasniedzis pusotra gada vecumu.

Higiēna

Zīdainim ir vāja imunitāte, līdz ar to lielāks infekciju un slimību risks. Lai pasargātu mazuli, vecākiem nevajadzētu ļaut citiem cilvēkiem aiztikt zīdaini, kā arī jāpārliecinās, ka pasākumā ir pieejama vieta, kur vecāki var nomazgāt rokas, nomainīt autiņbiksītes un pabarot bērnu.

Troksnis

Savlaicīgi jāpadomā, vai pasākums zīdainim nebūs par skaļu. Problēmu var risināt ar trokšņus slāpējošām austiņām, taču jāņem vērā, ka ne visiem bērniem šādas austiņas patīk.

Kad zīdaini var pieskatīt kāds cits?

Drošas piesaistes veidošanās

Nepieciešamības gadījumā jau pirmajā mēnesī zīdaini var atstāt pieskatītājam apmēram uz stundu. Svarīgi, lai cilvēks, kurš pieskata zīdaini, spēj apmierināt zīdaiņa vajadzības, nodrošinot, ka mazulis ir paēdis, nomierināts, atrodas sausumā un siltumā. Jāpievērš uzmanība arī tam, kā zīdainis reaģē uz pieskatītāju, – ja zīdainis uzvedas līdzīgi kā ar vecākiem, viss ir kārtībā.

Nakšņošana ar pieskatītāju

Zīdainis nakti var aizvadīt ar pieskatītāju no aptuveni četru mēnešu vecuma, taču posmā no astoņiem līdz desmit mēnešiem bērniem ir izteiktāka sociālā trauksme, tādēļ šajā laikā bērnam iespējamas grūtības ilgstoši palikt ar citiem cilvēkiem arī tad, ja iepriekš viss bija kārtībā. Šajā posmā bērnu var atstāt ar pieskatītāju, bet pēc atgriešanās mammai, visticamāk, jābūt vairāk klātesošai.

Atvadas un satikšanās

Dodoties prom, svarīgas ir atvadas, skaidrojot bērnam, ka viņam uz laiku būs jāpaliek ar pieskatītāju. Pirmajās reizēs bērns raudās, taču ar laiku mazulis iemācīsies, ka vecāki aiziet un atgriežas. Nevajadzētu pazust neatvadoties, jo tad zīdainim pasaule kļūst nedroša – vienā brīdī mamma ir, bet tad pēkšņi vairs nav.

Vecākiem atgriežoties, distresa dēļ bērns parasti ir niķīgāks, raudulīgāks, prasīgāks, tādēļ vecākiem jābūt iejūtīgiem pret bērnu un jāstāsta viņam par piedzīvotajām emocijām un to cēloni. Pieredzi traumatisku padara nevis pati pieredze, bet tas, kā ar šo pieredzi tiek galā.

Vainas sajūta

Lai vecākus nepiemeklētu vainas sajūta, jāpatur prātā, ka bērns nepaliek viens, bērns paliek kopā ar citu cilvēku, šādā veidā socializējoties un iepazīstot apkārtējos cilvēkus. Bērniem, kuri socializējās agrā vecumā, vēlāk, ap trīs gadu vecumu, ir vieglāk sākt bērnudārza gaitas un komunicēt ar vienaudžiem. Tāpat vecākiem ir svarīgi pavadīt laiku divatā. Pāriem, kuri nepavada laiku divatā, var rasties problēmas attiecībās, savukārt, ja vecāki ir neapmierināti, arī bērns to jūt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.