Menu
 

Nurmižos priecēs kamermūzika un festivāls "Kā nenogurt no tā, ka esi dzīvs"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.sigulda.lv Foto - www.sigulda.lv

Nākamajā nedēļas nogalē, 18., 19. un 20. augustā, Siguldas novada Nurmižos brīvdabas kultūrtelpā “DABĀ” jau trešo gadu notiks kamermūzikas koncertcikls “Tuvāk zvaigznēm”. Šogad festivālam izvēlēts intriģējošu nosaukums “Kā nenogurt no tā, ka esi dzīvs”. Koncertciklā iekļauta daudzveidīga un spilgta kamermūzika, kuru izpildīs mākslinieki no Latvijas, Nīderlandes, Itālijas, Francijas un Vācijas, informē Siguldas novada pašvaldībā.

18.augustā plkst.20.00 – koncertstāsts “Solodziesma vai mélodie?”. Koncertu vadīs komponists Edgars Raginskis (Latvija), muzikālo ietvaru veidos mecosoprāns Vizma Zvaigzne (Latvija, Nīderlande) un pianisti Žustīne Eko (Francija, Vācija) un Aldis Liepiņš (Latvija). Vakara programma veidota kā saruna, kuras priekšplānā būs nevis dziedātāja, bet gan pianisti. Vācijā dzīvojošā franču izcelsmes pianiste Žustīne Eko un Latvijā jau labi pazīstamais pianists Aldis Liepiņš draudzīgi sacentīsies, kas ir bagātāka un iespaidīgāka – latviešu solodziesma vai tās franču līdziniece mélodie.

19.augustā plkst.20.00 – koncertprogramma “Vīzijas” Līvas Dumpes kvinteta sniegumā. Vokāls – Līva Dumpe (Latvija, Nīderlande), flauta – Ketija Ringa-Karahona (Latvija, Nīderlande), elektriskā ģitāra – Massimo Imperatore (Itālija, Nīderlande), kontrabass – Omers Govrīns (Itālija, Nīderlande), sitaminstrumenti – Iļja Raiskins (Nīderlande). Vokālistes un komponistes Līvas Dumpes izlolotajā projektā priekšnesums dinamiski balansēs starp kamermūziku, impresionistiskām harmonijām un eksperimentālu avangarda skanējumu. Līvas Dumpes kvintets sevi kā daudzsološu un inovatīvu grupu spilgti pieteicis prestižajā džeza konkursā “Keep an Eye International Jazz Award 2022”; kopš tā laika viņi regulāri koncertē gan Nīderlandē, gan Latvijā, stāsta pašvaldības pārstāvji.

20.augustā plkst.20.00 – koncertprogramma “Kuolm randõ / Trīs krasti” Elīnas Oses, Kristapa Krievkalna un Austra Kalniņa sniegumā. Idejas pirmssākumi meklējami vēlmē mūsdienu lībiešu dzeju ietērpt šodienas oriģinālmūzikā. Mūziķu sastāvu vieno interese par akadēmiskās, džeza un pasaules mūzikas nokrāsām. Šajā vakarā skanēs kamermūzika, kurai piemīt dažādu skaņu nianses un noskaņu slāņi, kas atrodas robežstāvoklī starp jaunu muzikālu apvāršņu atklāšanu un tradicionālu kanonu ievērošanu. Projekta “Kuolm randõ / Trīs krasti” mākslinieciskā vadītāja un mūzikas autore Elīna Ose, lībiešu krasta iedvesmota, iedzīvinājusi stāstu par lībiešiem mūsdienīgā kamermūzikā, veltot to saviem iedvesmotājiem un skolotājiem – Ērenštreitu/Ernštreitu dzimtai, kā arī visai lībiešu saimei. Latvijas Universitātes Lībiešu institūts sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas Nacionālo kultūras centru izsludinājis 2023.gadu par Lībiešu mantojuma gadu, līdz ar to festivāls noslēgsies, daudzinot lībiešu valodu un tradīcijas.

Sestdien un svētdien, 19. un 20.augustā, no plkst.15.00 līdz 18.00 dzejas un mūzikas interesenti aicināti piedalīties brīvdabas festivālā “Kā nenogurt no tā, ka esi dzīvs”, kura ietvaros tiks piedāvātas aizraujošas dienas aktivitātes: 19.augustā plkst.15.00 āra lasītavas atklāšana, kurā skanēs jauniešu dzeja un mūzika, kā arī varēs vērot frizūras dabā; 19.augustā plkst.16.00 “Dzejas zupa” kopā ar literatūras meistariem Ingu Ābeli, Ivetu Šimkus, Edvīnu Raupu un Gunti Kursišu; 20.augustā plkst.15.00 saruna “Vidzemes lībieši” kopā ar pētniekiem Rasmu Noriņu, Ievu Vītolu, Mārci Kalniņu un Jāni Cigli, savukārt plkst.16.00 – “Lībiešu stīga”, tikšanās ar lībiešu kultūras pārstāvi, mūziķi Julgī Stalti un viņas meitām, vēsta pašvaldībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.