Menu
 

Siguldas novada orientieriste iegūst zelta medaļu Pasaules rogaininga čempionātā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.sigulda.lv Foto - www.sigulda.lv

Lieliskus panākumus Amerikas Savienotajās Valstīs notiekošajā Pasaules rogaininga čempionātā guvusi Siguldas novada orientieriste Alīda Ābola, kura kopā ar Lilitu Grundi Ultra veterānu (Women Ultra Veteran) grupā izcīnīja 1.vietu. Kontrollaiks pie Taho ezera Kalifornijā notiekošajā rogainingā bija 24 stundas.

Kopumā no Latvijas uz jūlija izskaņā notiekošo Pasaules čempionātu devās astoņas komandas, no kurām četras izcīnīja godalgas. Tie ir fantastiski rezultāti, ko sasnieguši neatlaidīgie Latvijas sportisti, norāda Siguldas novada pašvaldībā.

Tieši A.Ābola ir arī pirmā Latvijas sportiste, kura savulaik izcīnījusi medaļu Pasaules čempionātā orientēšanās sportā. Šobrīd neatlaidīgā un mērķtiecīgā seniore ir devusies uz Slovākiju, kur 11.augustā sācies Pasaules veterānu čempionāts orientēšanās sportā.

Pasaules čempionāts dalībniekus sagaidīja ar 200 km2 lielu teritoriju, kurā tika izvietoti 87 kontrolpunkti. Maksimālais punktu skaits, ko komanda varēja sasniegt, bija 5620, bet ne tikai teritorija, arī kalni izrādījās pārāki, lai kāda no komandām sasniegtu maksimālo punktu skaitu. A.Ābolai un L.Grundei 24 stundu rogainingā zelta medaļai pietika ar 2340 punktiem, aiz sevis atstājot amerikāņu sportistes, norāda pašvaldībā.

Siguldas novadniece A.Ābola stāsta, ka daļa panākumu ir tajā, kā komanda ir saplānojusi maršrutu, kā arī savstarpējā kompanjonu sinerģija. Apvidu viņa raksturo kā sarežģītu un kalnainu, kurā slīpumi bija ar dažiem stāviem posmiem un dziļām ielejām. Meža apvidus bija mainīgs – atvērtas pļavas, priežu meži un akmeņainas vietas. Vidējais augstums šajā apvidū ir aptuveni 2300 metri, augstākais punkts ir 2700 metri, un zemākais – ap 1900 metriem.

Rogainings ir komandu orientēšanās sports apvidū īpaši garā distancē. Komanda, kurā ir divi līdz pieci dalībnieki, apmeklē kontrolpunktus (KP) izvēles secībā noteiktā laikā. Komandas uzdevums ir, brīvi orientējoties apvidū ar kartes un kompasu palīdzību, iegūt pēc iespējas vairāk ieskaites punktu, kuri tiek piešķirti par KP apmeklēšanu. KP ir dažādu ieskaites punktu vērtības. Komandas, kuras dalās vairākās grupās pēc vecuma un dzimuma, tiek vērtētas pēc iegūto punktu summas. Klasiskie čempionāti norisinās apvidū, kurā atklātas teritorijas mijas ar kalnainiem mežiem. To kontrollaiks parasti ir 24 stundas, skaidro pašvaldībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.