Menu
 

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas vidējā cena Latvijā samazinājās par 22%

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - Latvenergo Ilustrācija - Latvenergo

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas vidējā cena Latvijā samazinājās par 22% un bija 111,82 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos novērotas gan kāpjošas, gan krītošas cenu tendences. Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena saruka par 22%, un abos tirdzniecības apgabalos tā vienoti bija 111,82 eiro par MWh. Savukārt Igaunijā elektroenerģijas cena vidēji bija 109,06 eiro par MWh, kas kritās par 29% attiecībā pret iepriekšējo nedēļu.

Tikmēr "Nord Pool" nedēļas sistēmas cena pieauga par 9% līdz 51,55 eiro par MWh. Elektroenerģijas cenas pagājušajā nedēļā Polijā bija vidēji 117,22 eiro par MWh, Vācijā 106,74 eiro par MWh, bet Austrijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 105,73 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā vēja izstrāde Ziemeļvalstīs bija par 21% lielāka nekā nedēļu iepriekš, tomēr tās pieaugums bija vērojams nedēļas nogalē, pārējo laiku vēja izstrādei saglabājoties zemā līmenī. Turklāt saglabājās zems atomelektrostaciju pieejamās jaudas īpatsvars Ziemeļvalstīs - 62% no kopējās uzstādītās, ko nosaka gan plānotie apkopes darbi, gan neplānotie atslēgumi.

Elektroenerģijas cenu samazinājumu Baltijas valstīs veicināja par 57% lielāka vēja izstrāde reģionā, lai gan elektroenerģijas ražošana saules stacijās samazinājās par 13%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Turklāt cenu lejupslīdi Baltijā pozitīvi ietekmēja par 47% lielākas enerģijas plūsmas no Somijas. Vienlaikus plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala bija par 18% zemākas neplānotu atslēgumu dēļ.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 6481 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apjomi - 7317 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs samazinājās par 1% un bija 459 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms samazinājās par 2%, un tas bija 115 GWh. Igaunijā patēriņš saglabājās bez izmaiņām, un tika patērētas 133 GWh. Lietuvā elektroenerģijas patēriņš bija 211 GWh, kas samazinājās par 1%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā saruka par 15%, un kopā tika saražotas 240 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms kritās par 42% līdz 51 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 2% un bija 86 GWh. Vienlaikus Lietuvā ražošanas apjoms bija par 6% mazāks nekā nedēļu iepriekš, un tika saražotas 103 GWh elektroenerģijas.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 44%, Igaunijā - 65%, bet Lietuvā - 49%. Baltijas valstīs tika saražoti 52% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.