Menu
 

Aptauja: puse Latvijas iedzīvotāju ar sabiedrisko transportu pārvienojas vismaz reizi nedēļā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Puse Latvijas iedzīvotāju (49%) ar sabiedrisko transportu pārvietojas vismaz vienu reizi nedēļā (22% – katru vai gandrīz katru dienu, 12% – 3-4 reizes nedēļā un 15% – 1-2 reizes nedēļā), liecina pētījumu un konsultāciju kompānijas “Kantar” pētījums.

Savukārt ceturtā daļa (24%) iedzīvotāju ar sabiedrisko transportu pārvietojas pāris reižu mēnesī, un tikpat liela daļa (26%) iedzīvotāju sabiedrisko transportu savās ikdienas gaitās izmanto retāk nekā reizi mēnesī. 1% respondentu nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā. 

Aplūkojot rezultātus atsevišķās apakšgrupās, redzams, ka pēdējā pusgada laikā sabiedrisko transportu salīdzinoši biežāk ir izmantojuši jaunieši (86%), sievietes (74%), rīdzinieki (78%), iedzīvotāji, kuri dzīvo vieni (73%), kā arī skolnieki un studenti u.c.

Savukārt pēdējā pusgada laikā sabiedrisko transportu salīdzinoši retāk ir izmantojuši vīrieši (45%), iedzīvotāji vecumā no 55 līdz 64 gadiem (46%), vidzemnieki (46%) un latgalieši (44%), lauku teritorijās dzīvojošie (48%), kā arī strādnieki (55%) u.c.

Iedzīvotājiem, kuri ikdienā izmanto sabiedrisko transportu, tika jautāts arī par tā izmantošanas mērķiem, un redzams, ka sabiedrisko transportu salīdzinoši biežāk izmanto nokļūšanai uz darbu (36%), uz valsts, medicīnas un citām iestādēm (33%), lai apciemotu radus un draugus (30%), lai dotos iepirkties (28%), lai apmeklētu kultūras un izklaides pasākumus (27%), kā arī lai dotos uz mācībām, studijām (11%) u.c..

Absolūtais vairākums (80%) Latvijas iedzīvotāju vecumā no 16 līdz 65 gadiem pēdējā pusgada laikā ir pārvietojušies ar automašīnu. Vairāk nekā pusei (53%) iedzīvotāju automašīna ir tā, ar kuru pārvietojas visbiežāk.

Pēdējā pusgada laikā puse (50%) iedzīvotāju ir pārvietojušies kājām, tāpat salīdzinoši biežāk iedzīvotāji ir pārvietojušies ar pilsētas autobusu, mikroautobusu (42%), tramvaju (34%), starppilsētu autobusu, mikroautobusu (29%), trolejbusu (25%), vilcienu kā starppilsētu transportu (24%), kā arī velosipēdu (23%). Pārējie pārvietošanās veidi izmantoti ievērojami retāk.

Jāatzīmē, ka arī starp ikdienā visbiežāk izmantotajiem pārvietošanās veidiem ir automašīna (53%), pārvietošanās ar kājām (14%) un tad seko pārējie pārvietošanās veidi.

Daudzviet Eiropā no 16. līdz 22. septembrim ar saukli “Taupi enerģiju” norisināsies tradicionālā Eiropas mobilitātes nedēļa, kurā aicina iedzīvotājus pēc iespējas mazāk izmantot privātos transportlīdzekļus. Akcijas ietvaros šī gada 22. septembrī iedzīvotāji sabiedrisko transportu Rīgā varēs izmantot bez maksas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.