Menu
 

Foto: Ar daudzveidīgu programmu aizvadīts pirmais Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivāls Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ginta Zīverte Foto - Ginta Zīverte

No 6. līdz 8.oktobrim Siguldā notika pirmais bērnu un jauniešu literatūras festivāls, kas pulcēja mazus un lielus lasītājus no visas Latvijas. Festivāla daudzveidīgā programma piedāvāja tikšanās un darbnīcas ar grāmatu autoriem un ilustratoriem no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Norvēģijas, ilustrāciju izstādes, teātra izrādes, lasījumus, orientēšanās spēli, jaunāko grāmatu prezentācijas, multimediju un citus notikumus, informē Siguldas novada pašvaldībā.

Pirmajā festivāla dienā – Skolu dienā – notikumus apmeklēja 630 skolēni un viņu skolotājas no Siguldas novada bērnudārziem un skolām. “Prieks redzēt sevišķi skolu dienas bērnu un jauniešu aktivitāti visās norises vietās, kas apliecina to, cik ļoti trūkst īpaši bērniem un jauniešiem domātu festivālu. Cilvēki ir atvērti dažādām formām un saturam. Tas dod spēku un iedvesmu turpināt, vajag tikai piedāvājumu,” saka festivāla izrāžu kurators Jānis Znotiņš.

Festivāla programma aicināja literatūru un grāmatu piedzīvot dažādos veidos, ar mērķi parādīt bērnu un jauniešu literatūras dažādību un to, ka no literatūras attīstās dažādi kultūras virzieni, vērsta pašvaldības pārstāvji.

Festivāla laikā tika atklātas piecas izstādes – starptautisku atzinību guvušās mākslinieces Anetes Meleces ilustrāciju izstāde “Anetes kiosks: stāsti, grāmatas, ilustrācijas un citas lietas” Siguldas pils kvartāla Dīķa mājā, “Zīnu anatomija” Jaunrades centrā, Ilonas Vīklandes ilustrāciju izstāde “Māja Hāpsalu” “Siguldas devona” izstāžu zālē, Raimonda Vinduļa izstāde “Posters of the day” Koprades laboratorijās Stacijas laukumā, kā arī izstāde pašiem mazākajiem – “Vai grāmatai ir knābis?”.  Izstādes bez maksas būs apskatāmas visu oktobri.

Ģimenes ar dažāda vecuma bērniem iesaistījās darbnīcās un sarunās ar autoriem Inesi Zanderi, Luīzi Pastori, Kristinu Rūšifti, Elīnu Skrapci, Kotrīnu Zīli, Loti Vilmu Vītiņu, Rēli Reinausu. Tāpat festivāla apmeklētājiem bija iespēja dzirdēt vēl nepublicētu darbu lasījumus, iesaistīties orientēšanās spēlē, dzirdēt “Brīvrunu Projekta” uzstāšanos u.c.

Teātra programma piedāvāja gan jaundarbus – komiksu lasījumus ar publikas iesaisti un Kristīnes Brīniņas mudžizrādi “Visi skaitās”, gan arī jau iemīļotas un gaidītas izrādes “Bruņinieks, kuram sāpēja zobi” (Latvijas Leļļu teātris) un “Netikumīgie” (“Dirty Deal Teatro”). Īpašu programmu apmeklētājiem bija sagatavojuši arī Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas biedri – jaunāko grāmatu atvēršanas, lasījumi un darbnīcas, kā arī grāmatu tirdziņu, norāda pašvaldības pārstāvji.

Savukārt multimediju programma ikvienu aicināja iesaistīties priekšālasītāju kampaņā un iedzīvināt interaktīvo strūklaku, kā arī vakaros izbaudīt krāšņu un aizraujošu gaismas šovu – multimediju dzejoli “Grāmatu satikšanās”.

Ikvienam interesentam, bet īpaši nozares profesionāļiem, interesanta un noderīga bija diskusija “Kas veicina lasītprieku? Baltijas pieredze un plāni”, kuras gaitā dalībnieki no visām trim Baltijas valstīm runāja par lasītprasmi un lasītprieku ģimenē, skolā un grāmatās.

“Mēs turpināsim iepazīstināt ar literatūru interaktīvā veidā, nodrošinot iespējas un attīstošu vidi īpaši bērniem un jauniešiem. Sakām lielu paldies apmeklētājiem, organizatoriem, tehniskajai komandai, brīvprātīgajiem, atbalstītājiem un sadarbības partneriem! Uz tikšanos pēc diviem gadiem,” novēl Siguldas novada kultūras centra “Siguldas devons” direktore Jolanta Borīte.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.