Menu
 

Baldonietes dēlam nepieciešama palīdzība operācijas apmaksai

  • Autors:  “BeOpen” fonda labdarības projekts
Rojs kopā ar māsu. Foto - no privātā arhīva Rojs kopā ar māsu. Foto - no privātā arhīva

Šis stāsts ir par māmiņu, kurai ļoti vajadzīgs atbalsts. Inga kādreiz bija veiksmīga sportiste, šķēpmetēja, Sidnejas olimpisko spēļu dalībniece. Taču tagad šķiet, ka tas viss ir bijis citā realitātē. Pēdējos 11 gadus visa viņas dzīve ir pakārtota smagi slimā dēla kopšanai.

Šobrīd zēnam ir nepieciešama kāju operācija – staigāšana sagādā Rojam milzīgas sāpes: pēdu deformācijas dēļ kājas tiek noberztas līdz asinīm. Operācijas izmaksas ir 2420 eiro. Operācija ir nozīmēta jau uz 14. aprīli. Pēc tās būs nepieciešamas jaunas speciālas ortozes un rehabilitācija, kopējo nepieciešamo atbalstu sasniedzot 3800 eiro.

Projekta “Zaļā lampa” ietvaros labdarības fonds “BeOpen” ir atvēris Rojam Martinam Šnoriņam speciālu ziedojumu kontu operācijas apmaksai.

Palīdzēt var arī, zvanot pa ziedojumu tālruni 9 000 63 84 (1,42 eiro par zvanu).

Mātes sirds

Ar Ingu mēs satikāmies Baldones mežā pie Baltās pils – šurp viņa bieži nāk staigāt ar Roju un mazo meitiņu, kurai februārī apritēja gadiņš. Tagad šajā senlaicīgajā ēkā atrodas mūzikas skola. Ja Rojam nebūtu attīstības traucējumu, Inga noteikti vadātu viņu šurp uz mūzikas nodarbībām. Rojs ir ļoti muzikāls bērns – specializētajā skolā, kuru zēns apmeklē, mūzikas skolotāja regulāri slavē viņa muzikālās dotības.

Jau kopš dzimšanas Rojam ir vesela virkne problēmu un diagnožu: dzemdību laikā zēnam tika bojātas smadzenes, izraisot nopietnus attīstības traucējumus. Komandas biedri atceras Ingu kā spēcīgu, mērķtiecīgu un ļoti dzīvespriecīgu cilvēku – viņa vienmēr smaida, nekad nepadodas neveiksmju priekšā un vienmēr ir gatava sniegt savu atbalstu. Inga arī tagad ir tāda. Viņas asaras un sāpes redz tikai paši tuvākie.

“Kad ārsti pēc dzemdībām pateica, ka bērniņš nekad nestaigās un nerunās, es negribēju dzīvot,” atceras Inga. “Domāju, ka pati esmu vainīga. Nevarēju saprast, kā tas varēja ar mums notikt. Tad viens ļoti labs un gudrs ārsts man izskaidroja, ka manas vainas notikušajā nav. Un es sapratu, ka mums ar vīru ir vienkārši jādzīvo tālāk – jāmīl mūsu bērns, jāpalīdz viņam, jāatvieglo viņa dzīve un jācenšas dāvāt viņam prieku. Dēls pats staigā – tas ir milzīgs mūsu sasniegums. Bet pagājušajā gadā pasaulē nāca mūsu meitiņa.”

Inga pagriež ratiņus, paņem meitiņu rokās un rāda viņu mums. Viņa burtiski staro, raugoties uz savu mazo princesi. Mazulīte laimīgi smaida viņai pretī. Rojs, cik vien ir viņa spēkos, cenšas palīdzēt mammai ar mazo māsiņu – pasniedz pudelīti, atnes knupīti. Taču komunicēt ar māsiņu viņam pagaidām neizdodas.

Kamēr mēs runājām, Rojs salasīja zariņus parkā, tad sāka spēlēties ar savu mazo rotaļu zirdziņu…  Tikmēr Inga parādīja mums video, kuru viņai atsūtīja Roja skolotāja – kā viņš cītīgi meistaro un krāso dzeltenu Lieldienu cālīti rokdarbu nodarbībās, bet pēc tam aizrautīgi spaida elektrisko klavieru taustiņus mūzikas stundā. Vissmagāk Inga pārdzīvo par to, ka Rojs nerunā: viņš nespēj paskaidrot, kas viņam sāp, no kā viņš baidās un kāpēc raud… Saprast to visu Ingai palīdz mātes sirds.

Nenolaist rokas

Pārvarēt grūtības Inga prot jau kopš bērnības. 15 gadu vecumā viņa no dzimtās Skrundas devās uz Murjāņu sporta ģimnāziju, kur nodarbojās ar šķēpmešanu. Iestājoties universitātē, viņa katru dienu cēlās četros no rīta, lai paspētu uz nodarbībām Rīgā, bet pēc tam steidzās atpakaļ uz vakara treniņiem Murjāņos. 

1998.gadā Inga  ieguva otro vietu Pasaules jaunatnes spēlēs un izcīnīja sudraba medaļu pasaules čempionātā junioriem. Nākamajā gadā Inga kļuva par bronzas laureāti Eiropas jauniešu olimpiskajās spēlēs. Inga ir divkārtējā Latvijas čempione, kā arī kādreizējā valsts rekordiste šķēpmešanā un Sidnejas olimpisko spēļu dalībniece. Pēc tam traumas dēļ sākās sāpes mugurā un rokā, un Ingai nācās veikt divas operācijas, kuras izrādījās neveiksmīgas. Uz nākamo Olimpiādi Inga vairs netika.

Beidzoties sporta karjerai, Inga ieguva pedagoģisko izglītību, strādāja par treneri, apprecējās un pārcēlās pie vīra uz Baldoni. Bet pēc tam piedzima Rojs, iezīmējot pilnīgi jaunas dzīves sākumu. Lai palīdzētu dēlam, Inga apguva fizioterapijas tehnikas, pētīja, kā sporta nodarbības var palīdzēt bērnu rehabilitācijā. Kad Rojs paaugās, Inga iekārtojās darbā Baldones bērnu sociālās aprūpes centrā. Šeit mitinās bērni ar dažādiem traucējumiem, kurus pametuši vecāki. Psiholoģiski tas ir ļoti smagi, taču Inga ir priecīga, redzot, ka viņas nodarbības palīdz uzlabot šo bērniņu stāvokli.

Vēl Inga palīdz trenēties paralimpietim Rihardam Snikum, kurš arī dzīvo Baldonē un nodarbojas ar jāšanas sportu. Rihards jau ir piedalījies divās Paralimpiādēs – 2012. gadā Londonā viņš izcīnīja ceturto vietu, bet 2016. gadā Riodežaneiro bija piektais. Inga atceras: līdzekļi, lai Rihards varētu doties uz Paralimpiādi, tika vākti kopīgiem spēkiem. Visi Baldones iedzīvotāji ļoti pārdzīvoja un atbalstīja sportistu. Viņa piemērs motivē nenolaist rokas un nesūdzēties par dzīvi – Rihards ir uzaudzis bez vecākiem (ar vectētiņu un vecmāmiņu), viņam ir BCT smagā formā un viņš gandrīz nerunā. Taču par spīti visam viņš ir spējis kļūt  par paralimpisko zvaigzni!  

Lai nodrošinātu Roja ārstēšanu, pastāvīgi ir vajadzīgi līdzekļi. Agrāk, lai nopelnītu naudu, Ingas vīrs brauca peļņā uz ārzemēm. Taču, kopš piedzima jaunāka meitiņa, Inga viena vairs nespēj tikt galā ar bērniem. Vīrs atgriezās Latvijā, strādā būvniecībā un cīnās par katru pasūtījumu.

Kā palīdzēt?

Šogad Rojam priekšā stāv vēl viena smaga operācija – cilmes šūnu transplantācija. Ārsti uzskata, ka tas varētu palīdzēt uzlabot zēna stāvokli. Taču pirms tam ir nepieciešams steidzami izoperēt kājas – staigāšana sagādā Rojam stipras sāpes, tas var izraisīt nopietnu pēdu deformāciju.

Operāciju Rojam veiks Latvijas klīnikas “Orto” speciālisti. Operācijas, rehabilitācijas un speciālo ortopēdisko apavu izmaksas ir 3800 eiro.

Ziedojumu tālrunis 90006384 darbojas 11-gadīgā Roja Martina Šņoriņa atbalstam līdz 13. aprīlim. Maksa par zvanu – 1,42 eiro. Labdarības fonds "BeOpen" ir atvēris Rojam arī speciālu ziedojumu kontu. No pārskaitītajiem līdzekļiem netiek ieturēti nekādi procenti vai komisijas maksas.

Labdarības fonds “BeOpen”
Reģistrācijas nr. 50008218201
Konta nr. LV59 CBBR 1123 2155 000 10
Bankas SWIFT kods CBBRLV22
Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Rojam Martinam Šņoriņam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.