Menu
 

Foto: Siguldā atklāta Pētera Sidara personālizstāde "Iztrūkstošais skats ainavā"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ginta Zīverte Foto - Ginta Zīverte

29.jūnijā mākslinieks un mūžīgais eksperimentētājs Pēteris Sidars savu draugus un mākslas cienītājus pulcēja izstādes “Iztrūkstošais skats ainavā” atklāšanā. Izstāde līdz 27.jūlijam apskatāma kultūras centrā “Siguldas devons”.

“P.Sidars kā mākslinieks katru sastapto materiālu redz un sajūt pilnīgi citādi nekā mēs, pārējie, vai tie ir kūdras podiņi vai pudeļu krāsainie korķīši, viņš vienmēr saredz šo elementu potenciālu mākslā. Unikāls mākslinieks gan Latvijā, gan pasaulē – bieži savos darbos un instalācijās uzdrīkstoties un apsteidzot laikmetīgo mākslu arī pasaulē,” stāsta “Siguldas devona” mākslas projektu vadītāja Līva Ziediņa.

Par šo izstādi mākslinieks saka: “Ainava ir redzesloks. Ainava, kas atkarībā no vietas, manā darba instalācijā veido ziedošu pļavas lauku. [..] Savos jaunajos darbos es aicinu skatītāju iziet no ikdienas un iekļūt jaunā plašumā un jaunās emocionālās kombinācijās. Manuprāt, abstraktās gleznas ir kombinācijas priekš emocijām. Kad es skatos uz cilvēkiem, dabas ainavām, pilsētas skatiem, manā iztēlē viss atspoguļojas abstraktajās vīzijās. Tā ir sava veida meditācija ar dabā sastapto un tām iztēles kaislībām, kas rosās manā prātā – mākslinieka prātā.”

Mākslinieks, kurš savos radošajos eksperimentos nav konservatīvs un nebaidās lietot visdažādākos materiālus, pielāgojot tos citiem neierastos veidos. Viņš vienmēr pievērš uzmanību krāsai, formai un struktūrai. Darbus veidojis vispirms tekstilā un tekstilšķiedrā, tad konstruktoru detaļās, vēlāk vara stieplē, stikla šķiedrā, kūdras podiņos, karstajā līmē, plastmasas sakausējumos, putnu spalvās, čūsku ādās, vārnu ekskrementos, plastmasas salmiņos un nu eksperimentējot ar krāsainiem pudeļu korķīšiem, vēsta L.Ziediņa.

Pēteris Sidars (1948) ir mācījies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā, turpinājis studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļā. Kopš 1976.gada regulāri piedalās izstādēs Latvijā un ārzemēs, sarīkojis virkni personālizstāžu Latvijā. Ir ieguvis starptautiskus apbalvojumus mākslas festivālos, biennālēs, konkursos, simpozijos Ķīnā, Taivānā, Itālijā, Polijā, Beļģijā, Japānā, Šveicē, Francijā, Meksikā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Dānijā, ASV, Ķīnā u.c. Vairāku profesionālo organizāciju biedrs: Latvijas Mākslinieku savienība (1981), ALMA, ASV (1990), FITMA, Taivāna (2006). Autora darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzejā, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājumā, kā arī citos muzejos un privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs, norāda “Siguldas devona” pārstāve.

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.