Menu
 

Dižkoncerta laikā pirmo reizi pasniegs folkloras balvu "Austras koks"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Dižkoncerta laikā pirmo reizi pasniegs folkloras balvu "Austras koks" Publicitātes foto

9. decembrī plkst. 14.00 VEF Kultūras pils Kamerzālē notiks Latvijas folkloras dižkoncerts, atzīmējot trīsdesmitgadi, kas aizvadīta kopš Latvijā pirmo reizi notika starptautiskais folkloras festivāls “Baltica”. Koncertā piedalīsies leģendārās folkloras kopas no Rīgas – “Grodi”, “Skandinieki”, “Vilkači” –, Alsungas “Suitu sievas”, kā arī Jelgavas “Dimzēns”, Līvānu “Ceiruļeits” un Siguldas “Senleja”. Koncerta laikā pirmo reizi tiks pasniegta folkloras balva “Austras koks”.

Vairums no folkloras kopām, kas 9. decembrī uzstāsies dižkoncertā, piedalījās arī pirmajā starptautiskajā folkloras festivālā “Baltica” 1988. gada vasarā – notikumā, kas bija ievads Latvijas nacionālajai neatkarības kustībai. Kopu vadītāji – Andris Kapusts, Julgī Stalte, Edgars Zilberts, Anna Kārkle, Anda Skuja, Ilga Leimane un Velta Leja. Latvijas valsts simtgades vasarā starptautiskais folkloras festivāls pulcēja jau 231 folkloras kopu, apliecinot folkloras kustības nemitīgo attīstību, informē Latvijas Folkloras biedrības valdes priekšsēdētājs Andris Kapusts.

“Latvijas folkloras dižkoncertam un folkloras balvas pasniegšanai jākļūst par labu sākotni turpmākajām aktivitātēm, kuras esam iecerējuši, lai folkloras kustība iegūtu būtiskāku nozīmi mūsu kultūrtelpā. Koncerts iecerēts kā leģendāro folkloras kopu parāde, repertuāra pērļu izrādīšana, sava veida dižošanās ar kulmināciju un jaunas tradīcijas aizsākumu – balvas “Austras koks” pasniegšanu. Plānojam, ka līdzvērtīgi pasākumi nākamajos gados varētu noritēt arī citos Latvijas novados,” stāsta A. Kapusts.

2018. gadā folkloras balvu “Austras koks” nominācijā par dzīvesziņas kopšanu un daudzināšanu saņems Kokneses folkloras kopa “Urgas” (darbojas kopš 2005. gada, aktīvi kopj Kokneses un tuvākās apkārtnes nemateriālo mantojumu) un biedrība “Baltaine” (radošā māja Kokneses pagastā, kuras aktivitātes saistītas ar gadskārtu svētkiem, ģimenes godiem, kulinārā mantojuma meistarklasēm, kā arī mūzikas instrumentu spēli un rokdarbu radīšanu). Nominācijā par mūža ieguldījumu balvu saņems Marija Steimane, zināma arī kā Ručs, folkloras kopas “Suitu sievas” dalībniece. Latvijas folkloras dižkoncertu un folkloras balvas pasniegšanu rīko Latvijas Folkloras biedrība un Rīgas dome.

Latvijas Folkloras biedrība dibināta 1987. gadā kā Friča Brīvzemnieka Latviešu folkloras biedrība. 2009. gada 11. janvārī Latvijas Folkloras biedrības dibināšanas iniciatīvas grupa (Helmī Stalte, Andris Kapusts, Liāna Ose, Jeļena Jekimova) pulcēja folkloras kopu, etnogrāfisko ansambļu un etnisko kultūras centru vadītājus un aktīvistus no visas Latvijas VEF Kultūras pilī Rīgā, lai spriestu par biedrības atjaunošanu un oficiālu reģistrēšanu, vēsta A. Kapusts.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.