Menu
 

19% sieviešu Latvijā tuvāko gadu laikā plāno uzsākt savu biznesu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Teju piektā daļa jeb 19% Latvijas sieviešu plāno kļūt par uzņēmējām tuvāko trīs gadu laikā, kas ir uz pusi mazāk kā pirms diviem gadiem, liecina “SEB bankas” veiktā aptauja. Pretstatā trešā daļa jeb 33% vīriešu šobrīd ir pārliecināti, ka tuvākajā nākotnē īstenos savas biznesa idejas.

Vienlaikus vairāk nekā puse jeb 56% Latvijas sieviešu neplāno tuvākajā nākotnē kļūt par uzņēmējām, savukārt vairāk nekā ceturtā daļa (27%) sieviešu norāda, ka šobrīd biznesa uzsākšanai trūkst finanšu līdzekļu.

Lai uzsāktu savu uzņēmējdarbību, sievietēm biežāk nekā vīriešiem ir nepieciešams finansiāls atbalsts, tāpat 23% sieviešu novērtētu praktisku palīdzību administratīvos procesos, piemēram, uzņēmuma reģistrēšanā. Savukārt 22% sieviešu norāda, ka viņām noderētu iespēja papildus iegūt uzņēmējdarbībā nepieciešamās zināšanas un prasmes, vēsta aptaujas autori.

Gan sievietes, gan vīrieši meklē arī atbalstu no saviem tuvajiem. 12% aptaujāto sieviešu un tikpat daudz vīriešu norāda, ka uzsākt savu uzņēmējdarbību viņus motivētu ģimenes un draugu atbalsts. Vienlaikus sievietes biežāk novērtē arī citu pieredzi un padomu, proti, 18% aptaujāto sieviešu savas biznesa gaitas uzsākt palīdzētu pieredzējuša mentora padoms.

72% sabiedrības uzskata, ka sievietēm un vīriešiem Latvijā ir vai drīzāk ir vienlīdzīgas iespējas saņemt finansējumu savam biznesam. Tomēr interesanti, ka pašas sievietes par to ir ievērojami mazāk pārliecinātas nekā vīrieši, proti, 88% vīriešu un vien 57% sieviešu apstiprina, ka sievietēm un vīriešiem ir vai drīzāk ir vienlīdzīgas iespējas saņemt finansējumu savas uzņēmējdarbības īstenošanai.

Jautātas par iemesliem šādiem uzskatiem, lielākā daļa jeb 65% aptaujāto sieviešu norāda, ka, viņuprāt, vīrieši biznesa vidē tiek uztverti nopietnāk nekā sievietes. Savukārt aptuveni trešā daļa (36%) sieviešu un vairāk nekā puse (57%) vīriešu nevienlīdzību iespējā saņem finansējumu skaidro ar dzimumu stereotipiem.

8% respondentu norāda, ka abiem dzimumiem nav vienlīdzīgas iespējas saņemt finansējumu, jo sievietēm ir mazāks nepieciešamo biznesa kontaktu un sadarbības partneru loks, 7% uzskata, ka sievietēm trūkst ambīciju attīstīt savu biznesu, savukārt 5% aptaujāto uzskata, ka sievietēm ir mazāka uzņēmējdarbības pieredze nekā vīriešiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.