Menu
 

Turaidā aicina uz Arheologu svētkiem - konferenci, radošām darbnīcām un koncertu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Turaidas muzejrezervāts Foto - Turaidas muzejrezervāts

Turaidas muzejrezervāts aicina piedalīties Arheologu svētkos 26.augustā - gaidāma iepazīšanās ar šīs vasaras pilskalna arheoloģiskās izpētes rezultātiem, konference "Personība un kultūras mantojums", izstādes un kataloga atklāšana, radošās darbnīcas, kā arī koncerts.

Turaida ir viena no arheoloģiski visvairāk pētītajām viduslaiku pilīm Latvijā, informē muzejrezervāta pārstāvji. 25 gadu garumā, no 1976. līdz 2000.gadam, notika Turaidas pils arheoloģiskā ekspedīcija, kurā piedalījās 1802 ekspedīciju dalībnieki - tehnisko darbu vadītāji, zīmētāji, darbinieki. Katram no viņiem ir savs nopelns novada mantojuma apzināšanā un saglabāšanā. Šogad ekspedīcijas vadītājam, arheologam Jānim Graudonim ir 110.dzimšanas diena un pils restaurācijas projekta autoram, arhitektam Gunāram Jansonam 95.dzimšanas diena.

Plkst.11.00 Vikmestes pilskalnā notiks iepazīšanās ar šīs vasaras pilskalna arheoloģiskās izpētes rezultātiem. Kopā ar muzejrezervāta arheologiem Vikmestes pilskalna arheoloģiskajā izpētē piedalās arī Siguldas novada jaunieši, no kuriem liela daļa ir muzejrezervāta īstenotā projekta "Jauno arheologu skola" dalībnieki.

Svētku turpinājums gaidāms Turaidas muzejrezervātā. Plkst.13.30 būs konference "Personība un kultūras mantojums" Turaidas pils Ziemeļu tornī; konference veltīta Turaidas pils arheologam Jānim Graudonim, arhitektam Gunāram Jansonam un Turaidas lībiešu valdniekam Kaupo, kura ceļojumam uz Romu aprit 820 gadi. Ziņojumus lasīs vēstures speciālisti Anna Jurkāne, Guntis Zemītis, Ieva Ose, Eduards Plankājs un Alise Gunnarssone, vēsta muzejrezervātā.

Plkst.16.00 atklās katalogu "Turaidas pilī atrastie 13.-18.gadsimta apģērba piederumi". Tas ir jau sestais mākslas vēsturnieces, Dr.hist. Ievas Oses sastādītais Turaidas muzejrezervāta tematisko katalogu sērijas izdevums, kas iepazīstina ar muzeja krājumā glabātajiem arheoloģiskajiem atradumiem.

Nedaudz vēlāk, plkst.16.30, notiks izstādes "Turaidas pils arheoloģiskās ekspedīcijas dalībnieku albums. 1976-2000" atklāšana. Izstāde iepazīstinās ar arheoloģiskajiem izrakumiem, to norisi, dalībniekiem, darbu un sadzīvi. Tā veidota kā atmiņu albums, kuru pārlapojot var doties pagātnes ceļojumā, lai pakavētos atmiņās un no laika distances palūkotos uz paveikto un to, kas rezultāta ir tapis, norāda muzejrezervāta pārstāvji.

Turaidas pils pagalmā plkst.13.00-17.00 priecēs radošās darbnīcas "Aizraujošā arheoloģija". Gan bērniem, gan pieaugušajiem būs aizraujošas un izzinošas spēles un paraugdemonstrējumi. Darbnīcās varēs iepazīt un uzspēlēt viduslaiku galda spēles, kuru kauliņi atrasti Turaidas pils arheoloģiskajā izpētē. Darbosies māla putniņu darbnīca, kur ikviens varēs apgūt prasmes gatavot putniņu. Šī būs reize, kad varēs atklāt, cik naudas ir Lielajā pils naudas lādē, un pašiem būs iespēja būvēt savu pili, kā arī izbaudīt vēl citas aizraujošas un interesantas aktivitātes. Plkst.17.00 notiks vīru kopas "Vilki" koncerts.

Savukārt 27.augustā plkst.12.00 gaidāms Jāņa Graudoņa 110.dzimšanai veltīts piemiņas brīdis Meža kapos Rīgā, vēsta muzejrezervāta pārstāvji.

Arheologu svētkos gaidīts ikviens, kas piedalījās Jāņa Graudoņa vadītajā Turaidas pils arheoloģiskajā izpētē. Tā būs reize, kad kopā sanākot varēs atcerēties un godināt gan ekspedīcijas vadītāju, gan satikti bijušos ekspedīcijas dalībniekus, kā arī apskatīt pili un no laika distances novērtēt savu veikumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.