Menu
 

Interjera dizainere dalās padomos par skolēna istabas "ģenerāltīrīšanu" Apriņķis.lv

  • Autors:  Anna Ilmere, interjera dizaina eksperte; “220.lv”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

No kurām mēbelēm vajadzētu atbrīvoties un kam noteikti jāatrodas skolēna istabā, lai mācību process būtu kvalitatīvs? Līdz ar jauno mācību gadu ir vērts veikt skolēna istabas “ģenerāltīrīšanu”. Svarīgākās ir bērna vajadzības, radot gan fiziski, gan emocionāli piemērotu vidi mācībām.

Skolēna istabas fundaments – galds un krēsls

Visdrīzāk ikviena skolēna istabā atradīsies krēsls un galds, kas paredzēti mācību procesam. Līdz ar to vecākiem vajadzētu atcerēties, ka šīm mēbelēm ir jābūt tieši tādām, kā bērns vēlas, jo tas noteikti veicinās velmi pie tā strādāt un mācīties. Mūsdienās, raugoties no dizaina viedokļa, var atrast ļoti vienkāršus līdz neparastiem galdiem un krēsliem, tomēr pats svarīgākais – tiem ir jābūt ergonomiskiem. Ja līdz šim bērns mācījies pie kafijas galdiņa vai dīvānā, šo paradumu vajadzētu mainīt.

Galda un krēsla izmēram ir jāatbilst bērna augumam, lai veicinātu pareizu sēdēšanas pozu un komfortu, proti, muguras un gurnu leņķim ir jābūt 90 grādos. Tiem ir jābūt drošiem, proti, mēbeļu konstrukcijai ir jābūt stabilai. Parasti kvalitatīvi galdi un krēsli tiek izgatavoti no drošiem materiāliem, lai novērstu nejaušas traumas.

Jāskatās, lai mēbelēm nav asas malas, lai bērns, uzskrienot galdam vai krēslam, negūst kādu sasitumu. Tā kā arvien pieaug dabisko un ilgtspējīgo materiālu popularitāte, arī bērnistabā var iekārtojumu balstīt šajos principos. Tai pat laikā galdam ir jābūt funkcionālam, proti, lai ir iespējams glabāt grāmatas un citus piederumus.

Vietas, kur glabāt mugursomu, grāmatas, datoru

Organizēšanas sistēmas bērnistabā noteikti ir vēlama lieta, bet vajadzētu atcerēties, ka lielās, masīvās sekcijas nav risinājums. Tiem, kuriem mājokļos vēl šādas ir atrodamas, visdrīzāk tās būtu laiks nomainīt. Dažkārt sekcijas sastāv no vairākām daļām, un viens veids, kā uzlabot kopējo iekārtojumu, ir atbrīvoties vismaz no kādas daļas un ļauties savam radošumam, piemēram, tās pārveidojot.

Laba alternatīva, ar ko var aizstāt sekcijas, ir sienas plaukti, lai viegli novietotu grāmatas, spēles, rotaļlietas un citus priekšmetus. Ja nav vēlēšanās noslogot sienu, var arī izvēlēties dažādas auduma kastes, kuras var paslēpt, piemēram, zem gultas.

Laiks jaunai gultai, kas noderēs vairākus gadu

Naktsmiers ir svarīgs priekšnosacījums tam, lai bērns atpūstos un spētu koncentrēties mācībām, tāpēc gulta ir vēl viena svarīga skolēna istabas mēbele, kurai pievērst īpašu uzmanību. Turklāt bērni aug ātri, tāpēc labāk ir izvēlēties jau lielāku gultu, ko viņi var izmantot gadiem ilgi. Piemēram, dažas gultas ir pielāgojamas no bērnu gultas līdz pusaudža vecuma gultai. Skolēna gulta var būt arī ar papildus funkciju, piemēram, rakstāmgaldu, plauktiem vai uzglabāšanas vietām zem gultas. Tas padarīs gultu piemērotu gan mācībām, gan izklaidei.

Tai pat laikā, ja vecāki nolemj bērnam iegādāties gultu vairākiem gadiem, viena no svarīgākajām niansēm ir tās materiāls – tiem jābūt izturīgiem un kvalitatīviem materiāliem. Gulta var būt vienkārša, lai to var lietot universāli un pielāgot dažādiem istabas dizainiem, bērnam augot.

Diezgan populāras ir arī modulārās gultu sistēmas vai divu līmeņu gultas, kur var pievienot vai noņemt dažādus elementus pēc vajadzības. Tas ļaus pielāgot gultas dizainu un funkcijas laika gaitā. Vēl viena būtiska lieta, kas nomainot gultu ir jāatceras – liela nozīme ir arī kvalitatīvam matracim.

No haosa uz estētiku

Bērnistabā var būt dažādas mēbeles, kas palīdzēs radīt ērtu, drošu un funkcionālu vidi, tomēr visa nevar būt par daudz. Protams, gulta ir galvenā mēbele bērnistabā, bez tās nevar. Arī skapis, kur glabāt bērna apģērbu un personīgās mantas. Ideāli, ja istabā ir vieta atpūtas vai spēļu stūrītim – tas palīdzēs veicināt mācību procesu un radošumu. Istabā var iekļaut arī spilgtus un interesantus dekoratīvos elementus, piemēram, plakātus, attēlus, spoguli. Tā telpa veidosies personiskāka un pievilcīgāka.

Istabā nevar atrasties smagas un nestabilas mēbeles. Tāpat nereti ir novērots, ka bērnistabā, kur nav veikts remonts, atrodas ļoti vecmodīgas mēbeles, pārāk sarežģīti vai traucējoši dizaina elementi. Turklāt, ja mēbelēm nav pietiekami daudz uzglabāšanas iespējas bērna lietām, tas istabā var radīt nesakārtotu vidi.

Apgaismojums – viens no svarīgākajiem istabas elementiem

Apgaismojums bērnistabā ir svarīgs aspekts, kas ietekmē bērna komfortu un veselību. Liela nozīme ir arī dabiskajam apgaismojumam dienas laikā. Lieliski, ja istaba ir aprīkota ar lieliem logiem, kas ļauj ienākt daudz gaismai. Tomēr istabā noteikti ir jābūt apgaismojumam pie galda, kur bērns veic mājasdarbus.

Mācību apgaismojumam jābūt spilgtam un līdzsvarotam. Noteikti vajadzētu izvairīties no pārāk atvērtām lampām, lai novērstu apdedzināšanās risku. Jāatceras, ka apgaismojuma izvēle ir ļoti individuāla un šodien ar gaismekļiem var akcentēt ne tikai bērna vajadzības, bet arī intereses.

No kādām krāsām izvairīties un kādas krāsu kombinācijas vislabāk atbilst bērnistabai

Izvēloties bērnistabas krāsas, jāatceras, ka tās var ietekmēt gan bērna noskaņojumu, gan istabas kopējo atmosfēru. Pārāk spilgtas vai agresīvas krāsas var radīt intensīvu vizuālo iespaidu, kas var traucēt noskaņojumam, mācībām un miegam. Vajadzētu izvairīties no spilgti sarkanās, dzeltenās vai oranžās krāsas toņiem.

Vislabāk izvēlēties gaišas un nomierinošas krāsas, piemēram, gaiši zilā, zaļā, rozā vai pelēkā krāsa var palīdzēt radīt mierīgu un komfortablu vidi bērnu istabā. Katrai krāsai ir savs psiholoģiskais efekts, tāpēc istabas sienu krāsu noteikti vajadzētu izvēlēties kopā ar bērnu, jo tas viņam radīs pozitīvas emocijas, vienlaikus istabā atspoguļojot viņa personību.

Svarīgi neaizmirst un bērnam atgādināt, ka sava istaba nozīmē arī rūpes par to, uzturot lietu kārtību. Tām nevajadzētu mētāties apkārt, tāpēc svarīgi ir iemācīt istabas sakārtošanas rutīnu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.