Menu
 

Darījumu skaits ar privātmājām Rīgā un Pierīgā pērn samazinājies par 23% Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Darījumu skaits ar privātmājām Rīgā un Pierīgā pagājušajā gadā samazinājies par 23%, jaunākā tirgus pārskata prezentācijā trešdien sacīja nekustamo īpašumu uzņēmuma "Arco Real Estate" valdes loceklis un Vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs.

Kopumā Rīgā un Pierīgā pērn veikti 1642 darījumi ar privātmājām, salīdzinājumā ar 2145 darījumiem 2021.gadā.

Pērn Rīgā veikti 356 darījumi ar privātmājām, kas ir samazinājums par 17,2% salīdzinājumā ar 2021.gadu, kad tika veikti 430 darījumi.

Savukārt Pierīgā pērn veikti 1286 darījumi ar privātmājām, kas ir samazinājums par 25% salīdzinājumā ar 2021.gadu, kad tika veikti 1715 darījumi.

Privātmāju cenas pērn Pierīgā augušas par 26%, bet Rīgā - par 12%, informēja Laukalējs. Vienlaikus viņš atzina, ka privātmāju cenas ir grūti analizējamas, jo darījumos dominē zemākais cenu segments jeb darījumi ar ēkām dārzkopības sabiedrību teritorijās.

Laukalējs uzsvēra, ka pērn būtiski samazinājies darījumu skaits ar apbūves zemesgabaliem Pierīgā - par 36% jeb no 2099 darījumiem 2021.gadā līdz 1346 darījumiem pērn. Laukalējs skaidroja, ka tas noticis tādēļ, ka jaunbūvētajām mājām tagad jābūt A klases energoefektivitātei. 

Laukalējs uzsvēra, ka reģionos izmaksu dēļ uzbūvēt jaunu privātmāju praktiski nav iespējams, tāpēc pārsvarā tiek rekonstruētas vecās ēkas, kurām nav prasība pēc A klases energosertifikāta. 

"Tā ir milzu kļūda likumdošanā, jo jaunu privātmāju būvniecība ārpus Rīgas var apstāties," teica Laukalējs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.