Menu
 

Aicina iepazīt senču tradīcijas – Jumja laika uguns rituāls Mellužos

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

9.augustā no plkst. 19.45 Mellužu estrādē Jūrmalā notiks Jumja uguns rituāls, kurā varēs uzzināt par senču tradīcijām rudens ražas laikā, tautasdziesmās daudzināt tuvojošos ražas laiku un uguns rituālā vairot spēkus turpmākajiem darbiem.

Kā vēsta Jūrmalas pilsētas pašvaldība, rituālu vadīs godu vadītāja, dainu un senā baltu kalendāra pētniece Māra Brante, iepazīstinot ar Jumja laika īpašajām iezīmēm, ražas laika tradīcijām un to nozīmi, iezīmējot pagātnes saikni ar mūsdienām.

Pasākumā ar dainām un tautasdziesmām tiks daudzināts ražas laiks un visiem vēlēta bagāta raža. Jumja laikā liela vērība tiek pievērsta veselībai, spēkam un izturībai, līdz ar to vēl viens rituāla nodoms ir saistīts ar fiziskā ķermeņa atveseļošanu.

Uz pasākumu aicināti ierasties laikapstākļiem atbilstošā apģērbā, sievietēm vēlami gari svārki vai kleita – tā labāk tiek uzņemtas rituāla enerģijas. Līdzi var paņemt karstumizturīgu trauciņu, kurā pēc rituāla uguns izdegšanas varēs ielikt dziednieciskas oglītes no ugunskura. Norises ilgums – aptuveni divas stundas.

Jumis ir druvu dievība latviešu mitoloģijā, ko simbolizē divi kopā saauguši augļi. Jumim viss padodas dubultā, tāpēc šis laiks un rituāls katram nes vairotu labumu un ieguvumu. Pēc mūsu senču redzējuma, dzīvesveida un norisēm dabā šis ir ražas, zemes auglības un bagātības laika sākums. Senajā baltu kalendārā Jumis iezīmē arī rudens sākumu.

Projektu “Baltu saules kalendāra uguns rituāli” ar Jūrmalas pilsētas pašvaldības atbalstu iedzīvotāju iniciatīvas projektu konkursā īsteno biedrība “Fenomens Latvijā”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.