Menu
 

"Kodola" receptes: mafini, kūka un plātsmaize Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Aizvadīta pirmā skolas nedēļa, un kāds brīvāks vakars jāatvēl interesantākiem gardumiem. Lūk, “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas aprakstnieci blogeri Betiju Kalēju piedāvā trīs viegli pagatavojamus našķus, kurus vislabāk papildināt ar sezonālajām dabas veltēm – āboliem, bumbieriem un plūmēm.

Piezīme: mūsuprāt, “Dobeles dzirnavnieka” produkcijas vietā var ņemt arī citu ražotāju analogus...

Kanēļa mafini ar ābolu pildījumu un karameļu krēmu

Sastāvdaļas
Mafiniem: “Dobeles dzirnavnieka” mafinu maisījums, 1 ēdamkarote kanēļa, 100 g mīksta sviesta.
Pildījumam: 100 ml piena, 300 g ābolu (nomizoti un sagriezti mazos gabaliņos), 3 ēdamkarotes cukura, 150 ml ūdens.
Krēmam: 500 g maskarpones siera, 1 kārba vārīta iebiezinātā piena, 100 ml saldā krējuma.

Gatavošana

Gatavo mafinus: lielā bļodā sviestam pievieno sauso maisījumu, kanēli, pienu un 100 ml ūdens, maisa, līdz mīkla ir viendabīgā konsistencē. Mīklu pilda 12 papīra formiņās un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos apmēram 20 minūtes līdz zeltaini brūni un, iedurot kociņu, pie tā nelīp mīkla. Ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai.

Gatavo pildījumu: katliņā liek ābolus, cukuru un ūdeni. Vāra, ik pa brīdim apmaisot, līdz āboli mīksti. Ja vēlas, sablenderē līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē.

Gatavo krēmu: lielā bļodā liek visas krēma sastāvdaļas un ar mikseri puto, līdz sastāvdaļas vienmērīgi sajaukušās. Nepārputo!

Katrā mafinā izgriež centrā vietu, kur iepilda ābolu pildījumu. Izmantojot konditorejas maisiņu, uzspiež krēma cepurīti uz katra mafina. Uzglabā ledusskapī.

Kraukšķīgās auzu pamatnes kūka ar plūmēm un bezē cepurīti

Sastāvdaļas
Kūkai: “Dobeles dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums, 200 g auksta sviesta (sagriezts kubiņos), 400 g plūmju, 40 g cukura.
Bezē: 4 olas baltumi, 220 g cukura, sviests veidnes ietaukošanai.

Gatavošana

Lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence.

Kūkas veidnē (aptuveni 24 cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko sānus. Drumstalas ieber veidnē un, stingri piespiežot, ar rokām izlīdzina.

Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos 20–25 minūtes līdz virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.

Plūmju ievārījuma pagatavošanai plūmēm izņem kauliņus un sagriež nelielos gabaliņos. Liek katliņā ar cukuru un vāra aptuveni 15 minūtes līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē.

“Italian meringue” jeb bezē cepurītes pagatavošanai lielā bļodā liek olas baltumus un cukuru. Bļodu liek virs katliņa, kurā ieliets nedaudz ūdens tā, lai tvaiks sildītu bļodu. Ik pa brīdim maisot, olas baltumu karsē, līdz cukurs izšķīdis. To pārbauda, parīvējot masu starp pirkstiem, – ja jūtami cukura graudiņi, masa vēl jākarsē.

Bļodu noņem no katliņa un puto ar mikseri aptuveni 10 minūtes, līdz masa trīskāršojusies, ir balta, stingra un spīdīga.

Uz atdzisušās pamatnes liek plūmju ievārījumu, uzmanīgi dekorē ar olbaltuma masu, izmantojot karoti vai silikona lāpstiņu. Ja vēlas, izmantojot virtuves degli, to no ārpuses apdedzina.

Rudenīgā plūmju plātsmaize

Sastāvdaļas
Dobeles dzirnavnieka” rauga mīklas maisījums, 25 ml eļļas, 500 g plūmju, 50 g brūnā cukura, 200 g grieķu jogurta, 50 g cukura, 1 tējkarote kanēļa, ½ tējkarotes malta ingvera, ¼ tējkarotes maltu krustnagliņu, 1 ola, 1 olas dzeltenums, pūdercukurs pasniegšanai.

Gatavošana

Lielā bļodā ielej 250 ml silta ūdens, kam pievieno sauso maisījumu un rauga paciņu. Visu samīca līdz viendabīgai masai. Ieliek bļodā, apsedz ar dvielīti un siltā vietā ļauj uzrūgt aptuveni 45 minūtes.

Plūmes sagriež plānās šķēlītēs, pārber ar brūno cukuru, kanēli, ingveru un krustnagliņām.

Tikmēr jogurtu sajauc ar cukuru, olu un olas dzeltenumu.

Plātsmaizes formā (aptuveni 25x35 cm) ieklāj cepamo papīru. Mīklu ar rokām vai rulli izlīdzina. Virsū uzlej jogurta maisījumu. Uz tā kārto plūmes.

Plātsmaizi cep iepriekš sakarsētā krāsnī 175 grādos aptuveni 30 minūtes, līdz virspuse sāk kļūt brūngana. Atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.

Atstāt komentāru

* Ar zvaigznīti ir atzīmēti obligātie lauki, kas ir jāaizpilda

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.