Menu
 

"Kodola" receptes: rikts, zuppe un karraša Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ir ļoti interesanti lasīt senas pavārgrāmatas, un vēl interesantāk ir mēģināt pagatavot ēdienus, kuri tikuši gatavoti muižkungiem pirms nedaudz vairāk kā 200 gadu. Protams, šajās grāmatās nākas sastapties ar vecvārdiem, kuru nozīme mums ne vienmēr ir saprotama, taču, labi pameklējot, atšifrēt var pilnīgi visu. Nolēmām padalīties arī ar jums šajās receptēs.

Lai būtu interesantāk, transkribējot centāmies saglabāt veco rakstību. Daži vārdi jums varbūt šķitīs nesaprotami, citi mūsdienās tiek pat par nepieklājīgiem uzskatīti, taču tā ir mūsu pagātne. Malači, ja mēģināsit kaut ko no aprakstītā pagatavot, taču, ja tas šķiet pārāk sarežģīti, vismaz būs interesanti palasīt.

Receptes ņemtas no 1796. gadā izdotās pirmās oriģinālās latviešu valodā sarakstītās pavārgrāmatas “Latviska pavāru grāmata muižas pavāriem”. Tās autors – Kristofs Harders.

Rāciņu un borkānu rikts

Tie rāciņi un borkānes top labbi nomazgāti un tā vesseli vārīti (jo tad paliek saldi), kad labbi atdzissuši irr, tad top uz rīvi smalki saberzti un kastrullē ar sviestu, kas iekš miltiem apvārtīts irr, saldu krējumu, sāli, pipperu un muskatu puķķēm gosāti; šo rikti arrīdzan ar sviestu brūni ceptiem miltiem brūnu varr pataisīt.

Zuppe no puķķu-kāpostiem

Ņemm 5 jeb 6 puķķu-kāposta galvas, nopuccē un sagriez tos gabbalos, novāri tos labbi papriekš ūdenī un tad stiprā gaļļas zuppē pagallam mīkstas. Nu būs tev 1/4 mārciņu sviestu ar miltiem gosāt un to ar 4 stopiem tās zuppes samaisīt; to kāpostu ieliec sausu tannī bļodā. Kad tā zuppe pareizi virrusi un noputināta, samaisi to ar 8 pautu dzeltenumu un uzleij viņu tiem kāpostiem virsū. Beidzot uzrīvē muskatu un ieber drusciņ sāli.

Skābeņu sullas torte

Ņemm labbu tiesu skābbeņu, mazgā un sakappā tās smalki, izspiedi to sulu, vāri to ar cukkeru, smalku kanēlu, 3 jeb 4 sagrūztiem cvībakiem, sviestu, 3 jeb 4 pautu dzeltenumiem, saberztu citronesmizu un oranžu ziediem, kamēr biez paliek, lai tad atdziest un taisi to torti iekš smalkas lappu mīklas.

Āboļupautukarraša

Sagriez nomizzētus āboļus it smalki, sakuļļ 8 jeb vairāk pautus ar vienu karroti smalka cukkera, kanēlu, kordemonu, sīkām rozīnēm un it smalki sagrieztu citroņu mizu, liec tos sagrieztos āboļus klāt; izceppi labbu tiesu saberztu maizes mīkstumu pannā ar sviestu, kamēr saus un ciets top, piemaisi to klāt, ka labbi bieza mīkla top, izceppi tad pannā ar sviestu; kad it gārdu gribb taisīt, tad liec vēl klāt smalki sagrūztas nomizzētas saldas mandeles klāt. Kad tā karraša pie pannas pielippusi būtu, tad sakuļļ 3 pautus, leij drusciņ ūdeni klāt un ieleij visapkārt pannā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.