Menu
 

Ceļojums: "Sējas Pīlādzis" un draugi iepazīst savu novadu Apriņķis.lv

  • Autors:  Ligita Šleiere, Sējas pamatskolas skolotāja un muzeja vadītāja
“Višas“, “Salas“ un “Lielpēteri“ – šīs senās Sējas mājas sagaidīja mūs kā īstas “kinoaktrises“, greznojušās gādīgo saimnieku un saimnieču kopto dārzu vasaras rotā. Foto – Atis Rukšāns “Višas“, “Salas“ un “Lielpēteri“ – šīs senās Sējas mājas sagaidīja mūs kā īstas “kinoaktrises“, greznojušās gādīgo saimnieku un saimnieču kopto dārzu vasaras rotā. Foto – Atis Rukšāns

Ik pa brīdim “Rīgas Apriņķa Avīzē” var lasīt par tāliem un pat ļoti tāliem ceļojumiem, kas, protams, ir ļoti jauki. Taču vēl labāk ir atrast ko interesantu tepat pašu mājās un par to stāstīt arī citiem. Šoreiz savos ceļojuma iespaidos vēlējās dalīties Sējas novada senioru klubiņa “Sējas Pīlādzis” dalībnieki, tādējādi demonstrējot, ka mūsu seniori paši aktīvi veido un organizē savu dzīvi. Par interesantām aktivitātēm aicinām stāstīt arī seniorus citos Pierīgas novados.

Dzimto novadu aplūkojot

Vasaras nogales svinēšanu senioru klubiņš “Sējas Pīlādzis” šoreiz izvēlējās pavadīt ceļojumā pa savu Sējas novadu. 20. augusts pulcēja gan pašus kluba biedrus, gan viņu draugus, lai apceļotu, apmīļotu un uzzinātu vairāk par savu novadu. Ceļojuma mērķis bija apmeklēt izglītības un kultūras iestādes, izcilu novadnieku piemiņas vietas, lielāko ražotni Sējas novadā un klausīties māju – ”kinoaktrišu” saimnieku stāstos.

Tā nu savu ceļojumu sākām no Murjāņu puses. Sporta ģimnāzijas direktora vietnieks sporta darbā Sergejs Čevers iepazīstināja un izvadāja mūs pa skolas mācību telpām, sporta zālēm un hallēm. Lielāko sajūsmu izpelnījās jaunā multifunkcionālā sporta halle, kā arī paša gida atmiņu stāsti par skolas audzēkņu un pedagogu gaitām sportā, mācībās un sadzīvē. Jāpiebilst, ka pats Sergejs savulaik absolvējis šo skolu, bet tagad vada sporta darbu.

Tālāk mūsu ceļš veda uz Pabažiem – zemnieku saimniecību “Veģi”, kur patiesu apbrīnu un pozitīvu novērtējumu izpelnījās saimniecības īpašniece un vadītāja Inese Karlova, kura iepazīstināja mūs gan ar savu, gan visas saimniecības darbu. Viņas darbs un spējas, vadot un organizējot graudu audzēšanu, kopšanu, novākšanu, kaltēšanu, ir patiesas apbrīnas vērts un apliecinājums sievietes spēkam un varēšanai. Šķita, ka arī mēs tālāk devāmies iedvesmoti un enerģiskāki nekā pirms tam.

Graudu kaltē zemnieku saimniecībā “Veģi” pašā karstākajā ražas laikā.

Tad mūsu ceļotāju pulkam pievienojās izcila gide un stāstniece Inta Petrova, Pabažu bibliotekāre un novada deputāte. Viņas stāsti palīdzēja mums iepazīt Pabažus, atrast un aplūkot ievērojamākās vietas. Kā daudzi no mums atzina, bez Intas palīdzības nemaz nebūtu spējuši tik viegli atrast. Pabijām dzejnieces Austras Skujiņas piemiņas vietā, mājās, kur viņa dzimusi un pavadījusi bērnību. Izrādās, viņa savulaik mācījusies Pabažu skolā. Viņas piemiņu Sējas novadā glabā akmens, kas tagad atrodas “Kraukļu” – “Čiekuru” mājas ceļa galā. Braucot klausījāmies A. Skujiņas dzeju Intas izpildījumā un aplūkojām jaunāko grāmatu, kuras izdošanā piedalījusies arī Sējas novada dome.

Pie Austras Skujiņas piemiņas akmens “Kraukļu” – “Čiekuru” mājas ceļa galā.

Stēderes kapu apmeklējums daudzos izraisīja lielu interesi. Izrādās, ka tur atrodas arī 10.–12. gadsimta senkapi, kas ir vēstures liecība par lībiešu dzīvi mūsu novadā jau senatnē. Stēderes kapu kalniņā atdusas daudzu pabažnieku un sējiešu piederīgie. Šajā kapsētā atrodas arī Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera Jāņa Bāliņa atdusas un piemiņas vieta. Uzzinājām, ka viņš bijis īstens pabažnieks, abu pasaules karu dalībnieks, padomju represiju upuris, pēc izsūtījuma strādājis kolhozā par traktoristu. Vecākā gadagājuma pabažnieki izcilo novadnieku vēl atceras.

Tālāk ceļš mūs aizveda uz “Brankšu” dzirnavām, kur tagadējais dzirnavu īpašnieks Jānis Puriņš pastāstīja seno dzirnavu vēsturi, uzsverot to lielo nozīmīgumu aizgājušo laiku saimnieciskajā dzīvē. Daudzi atcerējās, ka ne pārāk tālā pagātnē vesti graudi uz dzirnavām malšanai. Dzirnavu tālākais liktenis pagaidām nav zināms.

Pabažu Kultūras namā mūs sagaidīja tā saimniece – kultūras nama vadītāja Rita Celma – ar neparastu dzejas stundu un kultūras notikumu digitālu bilžu galeriju. Mūs ļoti iepriecināja Ritas talants un izdoma dzeju padarīt tik dzīvu un saistošu, turklāt tik vienkāršiem līdzekļiem!

“Višas”, “Salas” un “Lielpēteri” – šīs senās Sējas mājas sagaidīja mūs kā īstas “kinoaktrises”, greznojušās gādīgo saimnieku un saimnieču kopto dārzu vasaras rotā. Šīs mājas savulaik izvēlētas par vairāku latviešu mākslas filmu filmēšanas vietām. Spilgtākās no tām noteikti ir filmas “Cīrulīši” un “Aizaugušā grāvī viegli krist”.

Senās mājas “Salas”, kur 1980. gadā uzņemta Rīgas Kinostudijas mākslas filma “Cīrulīši”.

Māju saimnieces Elita Medne un Māra Bahmane atcerējās daudzus aizraujošus un smieklīgus gadījumus no filmu tapšanas laikiem. Paldies māju saimniecēm, ka ļāva mums ar vienu actiņu ieskatīties šai intriģējošajā kino pasaulē! Vasaras ābolu un bumbieru pacienāti, varējām doties ceļā uz Sējas pamatskolu, kur mūs gaidīja siltas un garšīgas pusdienas. Paldies pavārītei Agritai Užulei!

Spēkus atjaunojuši, varējām iepazīties ar Sējas skolas vēsturi un šodienu. Skolas direktore Inese Ozolniece aicināja izstaigāt skolu, kuras gaiteņi un klases augusta vidū vēl tikai gatavojās uzsākt kārtējo jauno mācību gadu. Pēc trim gadiem skola atzīmēs 100. dzimšanas dienu, un tas būs nozīmīgs notikums visa novada dzīvē. Skolas muzeja vadītāja Ligita Šleiere aicināja muzeja telpā apskatīt jauno, pirms pāris gadiem tapušo ekspozīciju un atklāja dažus visai neparastus gadījumus un pat noslēpumus no skolas bagātās vēstures.

Visbeidzot mājupceļā iegriezāmies Pirts muzejā, kur mūs ar pannu kolekciju un stāstiem par muzeja tapšanu un turpmākajām iecerēm sagaidīja īpašniece Rita Karlsone. Tā kā pirts priekus pasūtījuši nebijām, nācās vien atvadīties un doties mājup.

Gandarīti un lepni par sava novada ļaudīm, iespaidiem bagāti un noguruši, bet pateicīgi atgriezāmies savās mājās. Ceļotāji saka lielu paldies ekskursijas organizētājiem, vadītājiem, gidiem un stāstniekiem, autobusa šoferītim un, protams, katram ceļotājam par izzināšanas garu un lustīgo kompāniju! Novada domei esam pateicīgi par doto iespēju ceļot ar autobusu.

Īpašais paldies “Pīlādzīšu” vadītājai Ritai Kolužai, kura to visu izdomāja, izauklēja, noorganizēja, sarunāja, novadīja un uzaicināja arī mani būt kopā ar šiem lieliskajiem dzīves un pieredzes bagātajiem cilvēkiem!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.