Menu
 

Veselīgas vakariņu receptes labākai dzīvei Apriņķis.lv

  • Autors:  Olga Ļubina, ”Rimi” veselīgas ēšanas eksperte
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Nereti pārnākot mājās pēc ikdienas darbiem mums trūkst iedvesmas veltīt daudz laika vakariņām. Ko pagatavot, ja vēlies paēst garšīgi, veselīgi un ātri? Dažkārt cilvēki vispār mājās negatavo, aizbildinoties ar laika trūkumu. Taču kvalitatīvas vakariņas var pagatavot vien 15 minūtēs, piemēram, cepeškrāsnī uzcept mencas fileju, sagriezt dārzeņus un uzvārīt pērļu grūbas. Neticēsiet – tas aizņems vien 15–20 minūtes.

Lai pagatavotu ātras vakariņas, noteikti iesaku glabāt mājās tādus produktus kā svaigus vai saldētus dārzeņus. Tos ātri var pagatavot salātos vai apcept kopā ar olu, zivīm vai gaļas gabaliņiem. Toties, ja negribas ne cept, ne vārīt, ieteicams ledusskapī turēt tunci savā sulā un konservētus turku zirņus vai pupiņas. Pievienojiet šiem produktiem svaigus dārzeņus, zaļumus un šķēli graudu maizes, mazliet eļļas dārzeņiem, un ātras, bet ļoti gardas vakariņas ir gatavas!

Trīs veselīgas un viegli pagatavojamas vakariņu receptes iesaka arī “Rimi gardēdis” un šefpavārs Normunds Baranovskis.

Humuss ar zemesriekstu garšu
Pagatavošanas ilgums: 20 minūtes, 4 personām

Stastāvdaļas. Humusam: 2 paciņas turku zirņu, 2 ēd. k. zemesriekstu sviesta, 2 ķiploka daivas, 1–3 ēd. k. citrona sulas, 50 ml vīnogu kauliņu eļļas, sāls pēc garšas, svaigi malti pipari pēc garšas. Čipsiem: 6 pilngraudu tortiljas, 15 ml vīnogu kauliņu eļļas.

Pagatavošana

Humusa pagatavošanai visas sastāvdaļas, izņemot citrona sulu, liec virtuves kombainā un mal, līdz izveidojas vienmērīga, krēmīga masa. Ja vēlies, humusu vari izspiest caur sietu. Kad masa gatava, pievieno citrona sulu pēc garšas. Liec traukā un dekorē ar garšvielām. Sagriez tortiljas mazākos trijstūros un sajauc ar eļļu. Apcep cepeškrāsnī 180 grādos, līdz tās ir zeltainas un kraukšķīgas.

Bulgura salāti ar ceptu sieru un 3 minūšu olu
Pagatavošanas ilgums: 20 minūtes, 4 personām

Sastāvdaļas: 4 olas, 320 g tējas siera, 2 ēd. k. vīnogu kauliņu eļļas. Salātiem: 60 g bulgura, 2 avokado, 3 tomāti, 6 redīsi, 2 saujas rukolas, 150 g jogurta bez piedevām, sāls un pipari pēc garšas.

Pagatavošana

Novāri bulguru, kā norādīts uz iepakojuma.

Vārošā ūdenī iegremdē olas un vāri precīzi 3 minūtes. Nekavējoties liec ledusaukstā ūdenī, lai atdziest. Nolobi.

Sagriez tējas sieru četrās vienādās daļās un apviļā no abām pusēm vīnogu kauliņu eļļā, apcep zeltaini brūnu no abām pusēm. Liec uz šķīvjiem.

Novārītam bulguram pievieno redīsus, tomātus, avokado un rukolas lapas. Nav svarīgi, kā griezīsi dārzeņus – tos var griezt lielākos vai mazākos un arī nevienādos gabalos.

Pasniedz salātus ar ceptu sieru un uz pusēm pārgrieztu olu, pārlej ar jogurtu. Papildu garšai pievieno sāli un piparus.

Tunča salāti
Pagatavošanas ilgums: 10 minūtes, 4 personām

Sastāvdaļas . Salātiem:1 bundža tunča savā sulā, 2 ēd. k. kaperu, 2 seleriju kāti, 2 ēd. k. sakapātu sīpolloku vai maurloku, 10 olīvas bez kauliņiem, 1 citrons, 40 g rukolas lapu, sāls pēc garšas, svaigi malti melnie pipari pēc garšas. Mērcei: 4 ēd. k. jogurta bez piedevām, 1 ēd. k. angļu sinepju, 1 ķiploka daiviņa, 1 citrons. Pasniegšanai: svaigi cepti kruasāni.

Pagatavošana

Nolej konservētam tuncim sulu un saplucini filejas.

Pievieno smalki sagrieztus selerijas kātus un lociņus. Pieber kaperus. Pierīvē viena citrona miziņu un pielej 1–2 ēdamkarotes sulas (pēc garšas). Pastiprini garšas ar sāli un pipariem.

Sagatavo mērci: sajauc grieķu jogurtu ar sinepēm, pierīvē ½ citrona miziņas un pielej nedaudz sulas pēc garšas.

Salātus pasniedz ar rukolu un mērci, kā arī svaigi ceptu kruasānu. To vari arī iegriezt un likt pildījumu tieši kruasānā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.