Menu
 

Imanta Ziedoņa muzeju "Dzirnakmeņi" piedāvā apmeklēt virtuāli

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ekrānuzņēmums Ekrānuzņēmums

Turpmāk ikviens interesents varēs apmeklēt Imanta Ziedoņa muzeju "Dzirnakmeņi" attālināti. "E-Dzirnakmeņu" tūrē "Ziedoņa mājas stāsti" apkopotas dzejniekam Imantam Ziedonim un viņa sievai aktrisei Ausmai Kantānei būtiskās vērtības, ko manifestē abu kopīgi celtā un iekārtotā vasaras māja, tās interjers un tajā esošie priekšmeti, informē Imanta Ziedoņa muzeja fondā.

Muzeja digitalizācijas projekts "Ziedoņa mājas stāsti" tapis, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam. Pakalpojums "E-Dzirnakmeņi" pieejams Imanta Ziedoņa muzeja tīmekļvietnē

Attālinātais muzeja apmeklējums veidots nevis kā stāstu krājums par muzejā esošajiem priekšmetiem, bet gan kā alternatīvs veids, kā iepazīties ar to mantojumu, ko Latvijā atstājis Imants Ziedonis. Sešās vasaras mājas istabās izvietoti vairāk nekā divdesmit informatīvie punkti. Muzeja e-apmeklējumā aicina arī līdzdarboties, izpildot uzdevumus, kuru nolūks ir veicināt Imanta Ziedoņa vērtību un ideju turpināšanos katrā no tūres apmeklētājiem.

"Ne velti Murjāņu vasaras māju dēvē par Imanta Ziedoņa rakstu 13. sējumu. Tā ir vieta, no kuras kā no bišu stropa vienkopus izlidojuši Imanta Ziedoņa padarītie darbi – gan literatūrā, gan blakus mākslas jomās, gan sabiedriskajā dzīvē un, protams, arī viņa vērtības. Viss mājā esošais sakņojas tautasdziesmās atrodamajā sistēmā: sevis kopšana, sabiedrības kopšana un idejas kopšana," stāsta fonda pārstāvji.

"Projekta tehnisko darbus uzsākām jau pagājušajā gadā, un šobrīd ir brīnišķīgs laiks, lai šos "E-Dzirnakmeņus" padarītu pieejamus sabiedrībai. Digitāls muzeja apmeklējums atšķiras no apmeklējuma klātienē, atklājot ikvienam interesentam jaunas Imanta Ziedoņa personības šķautnes," stāsta Ziedoņa muzeja vadītāja Žanete Grende.

Murjāņu vasaras māja celta pagājušā gadsimta 70. gados. Sākot no idejas, beidzot ar pašas mājas būvniecību un iekārtošanu, it viss ir dzejnieka un viņa sievas rūpīgi iecerēts un izdomāts. Mājā nav nekā nejauša vai lieka. Tā ir palikusi praktiski neskarta, saglabājot savu unikālo autentiskumu no laika, kad tajā mitinājies Ziedoņu pāris.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.