Menu
 

Vērtīgi padomi veiksmīgai grilēšanai Apriņķis.lv

  • Autors:  Inga Auziņa, “Santa Maria” mazumtirdzniecības mārketinga vadītāja Latvijā
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ar dažādām bārbekjū mērcēm, marinādēm un ierīvējamajām garšvielām ir viegli pagatavot interesantu ēdienu uz uguns, bet ne mazāk svarīgi ir apstākļi, kādos ēdiens tiek gatavots – grils, piemērotākais ogļu karstums, grilēšanas ilgums utml.

Kā labāk izmantot marinādi, ierīvējamās garšvielas un BBQ mērci?

Pielietojot gatavo marinādi, gaļa, zivs vai dārzeņi grilēšanai ir gatavi stundas laikā. Ievietojiet marinējamo gaļu plastmasas maisiņā kopā ar marinādi un pirms grilēšanas vismaz stundu paturiet to ledusskapī!

Piemēram, sauso marinādi (RUB) jeb garšvielu maisījumu pirms grilēšanas ierīvē gaļā. Savukārt BBQ mērci gaļai vai zivij uzklājiet grilēšanas laikā vai pasniedziet kā piedevu! Mērces pārklāšanai ērti var izmantot otu.

Lai gaļa nepieliptu pie grila restēm, tām jābūt tīrām un pietiekami sakarsušām. Esiet pacietīgs – paies vismaz 20 minūtes, līdz ogles būs pietiekami karstas grilēšanai!

Izvēlieties lielus gaļas gabalus un liekos taukus nogrieziet tikai pēc grilēšanas! Sāli kaisiet, kad gaļa jau ir gatava, jo sāls mēdz sausināt gaļu!

Uz kādu laiku aizverot grila vāku, gaļa iegūs patīkamu dūmu garšu.

Cik ilgi un kādā temperatūrā cept?

Lūk, “Santa Maria” Garšas skolas ceļvedis par dažādu gaļas un zivju veidu gatavošanas ilgumu un ieteicamo iekšējo temperatūru. Ņemiet vērā, ka norādītais grilēšanas ilgums ir aptuvens, jo gaļas gabalu izmēri var atšķirties, tāpat kā gatavotāja gaume. Vieniem patīk labāk sacepta gaļa, citiem mazāk!

Liellopa fileja – 30–50 minūtes, 52–55°C vidēji izcepta.
Liellopa jostasvietas steiks, antrekots – 2–3 minūtes no katras puses, 50–55°C vidēji izcepts.
Cūkgaļas fileja – 30 minūtes, 65–70°C.
Hamburgeri – 2 minūtes no katras puses, 60–65°C.
Jēra gaļas karbonāde – 2–3 minūtes no katras puses, 60–65°C.
Cūkas muguras gabals, cūkgaļas karbonāde – 3–4 minūtes no katras puses, 80°C.
Vistas fileja – 10–12 minūtes, 72°C, dzidra sula.
Vistas gaļa ar kaulu – 15-20 minūtes, 82°C, dzidra sula.
Vista – aptuveni stunda, 82°C, dzidra sula.
Laša steiks – 3–4 minūtes no katras puses, 48–52°C.
Laša fileja ar ādu – 12 minūtes, 48–52°C.
Mencas fileja – 4–6 minūtes no katras puses, 48–52°C.

BBQ lasis garšaugos ar grilētu tomātu salātiem
(porciju skaits – 4)

Sātīga, bet viegla maltīte – laša fileja garšaugu apvalkā, pagatavota uz grila kopā ar “Santa Maria” BBQ mērci ar grauzdētiem ķiplokiem un pasniegta kopā ar sulīgiem salātiem. Maltītei īpašu garšu piedod klāt pievienotie grilētie ķiršu tomātiņi.

Sastāvdaļas : 800 g laša fileja ar ādu, 1 ēd.k. eļļa, 1 paciņa “Santa Maria” garšvielu maisījums gaļas marinēšanai ar garšaugiem (RUB), BBQ mērce ar grauzdētiem ķiplokiem, 200 g dzelteno ķiršu tomātu, 200 g sarkano ķiršu tomātu, 0,5 gab. sīpolloku buntīte, 200 g rukola, 2 ēd.k. olīveļļas, 1 ēd.k. ābolu sidra etiķa, 1 ēd.k. medus, akmens sāls, “Tellicherri” melnie pipari.

Pagatavošana

Laša fileju apsmērē ar olīveļļu un kārtīgi apviļā garšvielu maisījumā. Lasi liek uz sakarsētas grilpannas vai grila ar ādu uz leju. Cepot pirmās 10 minūtes, grilu noslēdz ar vāku, pēc tam atver un lasi apsmērē ar BBQ mērci. Turpina to cept vēl 5 minūtes uz grila bez vāka.

oskalo tomātus un apbrūnina uz grilpannas vai grila, atdzesē un sagriež uz pusēm. Pagatavo mērci – sajauc olīveļļu, ābolu etiķi, medu, sāli un piparus. Lielā bļodā samaisa rukolu, grilētos tomātus, sakapātus lociņus un pirms pasniegšanas pārlej ar salātu mērci.

Veģetārais burgers ar kvinojas, melno pupiņu un burkānu plācenīšiem
(porciju skaits – 4)

Veģetārais burgers ar kvinojas, melno pupiņu un burkānu plācenīti ir tik labs, ka to ar gardu muti apēdīs pat rūdīts gaļēdājs. BBQ mērce ar čipotles pipariem burgera izcilo garšu tikai pastiprina.

Sastāvdaļas: 1 iepakojums konservētu pupiņu, 150 ml vārītas kvinojas, 1 gab. burkāns, 1 gab. ola, 1 tējk. maltas kurkumas, 1 gab. čili, 1 daiviņa ķiploka, akmens sāls, “Tellicherri” melnie pipari,  4 gab. grilētas marinētas paprikas, “brie” siers, BBQ mērce ar čipotles pipariem, salātu lapas, 4 gab. burgeru maizītes.

Pagatavošana

Pagatavo plācenīšus. Sarīvē burkānu un kārto to uz cepamās pannas. Nokāš melnās pupiņas, liek blakus rīvētajiem burkāniem uz pannas. Visu cep krāsnī 180 grādos 15 minūtes. Atdzesē.

Virtuves kombainā liek visas plācenīšu sastāvdaļas – vārītu kvinoju, burkānus, pupiņas, olu, ķiploku un visas garšvielas. Sablenderē viendabīgā masā un sadala 4 vienādās daļās, veido plācenīšus un grilē uz grilpannas vai grila līdz plācenīši brūni no abām pusēm.

Pagatavo burgeru. Apgrilē burgeru maizītes. Uz apakšējās maizītes liek BBQ mērci ar čipotles pipariem, tad salātlapu, tad veģetāro plācenīti, tad “brie” siera šķēles, tad grilētu marinētu papriku, tad vēl BBQ mērci un liek virsū otru burgeru maizes pusīti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.