Menu
 

Trīs receptes Līgo svētku grilam Apriņķis.lv

  • Autors:  Normunds Baranovskis, Signe Meirāne un Liene Zemīte, “Rimi gardēži”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai gan vairums grilētāju vēl aizvien dod priekšroku tradicionālajam šašlikam, mūsdienās pieejamās grilētu ēdienu variācijas ir teju bezgalīgas. Grilēt var gandrīz jebko:  dārzeņus, maizi, augļus, pat zefīru, ogas un jūras. Līgo svētkos blakus jau tradicionālajam pašu sietajam ķimeņu sieram un alum iesakām nogaršot ko netradicionālāku.

Grilēta siera un jauno kartupeļu salāti
(40 min / 4 pers.)

“Es šajos Līgo svētkos iesaku pamēģināt veģetāros grila ēdienus. Veģetārie grila ēdieni ir pavisam vienkārši, toties versiju – miljons un viena. Grilēt var visu, sākot ar sieriem – halumi, tofu un dažādām vegāniem piemērotām versijām – līdz dārzeņiem. Piedāvāju recepti, kuru pagatavojot, noteikti to nenožēlosiet un savu svētku galdu atsvaidzināsiet ar ko nebijušu,” iesaka Signe Meirāne.

Nepieciešams: 300 g grilēšanai piemērota ķimeņu siera 2 cm biezās šķēlēs; 50 g mazu kartupelīšu; 2 gatavi, bet stingri avokado palielos gabalos; 400 g mazu gurķu palielos gabalos; 1 tējk. Dižonas sinepju; neliela saujiņa diļļu; 30 ml “Extra Virgin” olīveļļas; jūras sāls pēc garšas; svaigi malti melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

Novāri vai notvaicē kartupelīšus. Kad tie gatavi, atdzesē.

Tikmēr sakarsē grilu un, kad tas karsts, liec virsū sieru un grilē no abām pusēm.

Kad gatavs, liec uz dēlīša un ļauj nedaudz atdzist, lai varētu to sagriezt. Protams, var cept arī pannā.

Bļodā liec kartupeļus, avokado, gurķi, sinepes, dilles, eļļu, sāli un piparus, visu samaisi.

Kad siers padzisis, sagriez to, pievieno salātiem, viegli iecilā un pasniedz.

Garneles uz grila
(30 min / 2 pers.)

Normunds Baranovskis Līgo svētkos galdā šogad cels zivju produktus un iesaka to darīt arī jums: “Garneles ir viena no visiecienītākajām uzkodām uz grila. Tās vislabāk iemarinēt pesto, saldskābā vai saldā čili mērcē. Lai arī cukurotās marinādes nav labākās gatavošanai uz grila, jo tās mēdz piedegt, garnelēm vai citām jūras veltēm tās būs ideālas. Garneles gatavojas aptuveni trīs minūtes. Iespēju un variāciju, kā gatavot jūras veltes uz grila, ir ļoti daudz. Lai visiem saulaini un gardi svētki!”

Nepieciešams: 20 nevārītas garneles ar galvu; 1 iepakojums “Pancetta” bekona; 2 ēd. k. pesto; 2 ēd. k. kļavu sīrupa.

Pagatavošana:

Garnelēm notīri tikai astes daļu, pārgriežot ar šķērēm muguras pusē čaulu un noņemot to, galvu atstāj klāt.

Attīrītās garneles iecilā pesto marinādē un katru asti ietin plānā bekona šķēlē.

Pārlej ar kļavu sīrupu, lai balansētu bekona radīto sāļumu.

Cep uz sakarsētām grila restēm ne ilgāk kā 3–5 minūtes.

Grilēti saldie kartupeļi
(50 min / 1 pers.)

“Kā zināms, kartupelis ir viens no latviešu iecienītākajiem ēdieniem, tādēļ esmu sagatavojusi saldā kartupeļa recepti, kura būs lielisks papildinājums jūsu Līgo svētku galdam. Tas lieliski saderēs ar grilētu vistas fileju vai jebkuru citu maigu, liesu gaļu. Ar mīlestību gatavotu grilētu gardumu garšas un smaržas buķete jūsu svētku galdu rotās ne sliktāk kā viskrāšņākā jāņuzāle!” sola Liene Zemīte.

Nepieciešams: 1 saldais kartupelis; sāls, pipari; nedaudz sasmalcināta rozmarīna; 2 ēd. k. olīveļļas; 2 ēd.k. siera “Gorgonzola”; 8 valrieksti; 2 saujas rukolas; dīgsti dekoram.

Pagatavošana:

Saldo kartupeli nomizo, sagriez plānās šķēlēs, apslaki ar eļļu, pārkaisi sāli, piparus, sasmalcinātu rozmarīnu un liec uz pusstundu ledusskapī.

Grilē uz sakarsēta grila no abām pusēm, kamēr tas gatavs.

Kārto uz šķīvja, vispirms liekot rukolu, tad grilēto saldo kartupeli.

Kamēr tas karsts, uzliec sieru, lai tas nedaudz pakūst, pārkaisi valriekstus un dīgstus.

Pasniedz karstu.

Atstāt komentāru

* Ar zvaigznīti ir atzīmēti obligātie lauki, kas ir jāaizpilda

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.