Menu
 

Noderīgi: saldētas meža ogas ziemai

  • Autors:  Agate Gavare, “Ogres Vēstis Visiem”
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Mežā salasītās ogas visveselīgāk apēst uzreiz, kad vitamīnu deva tajās ievērojami lielāka nekā pēc to pārstrādes procesa. Taču pašu gatavoti krājumi ziemai vienmēr būs vērtīgāki par tiem, kas nopirkti veikalā.

No ogām tradicionāli gatavojam ievārījumu, taču prāvā cukura daudzuma dēļ lielākā daļa vitamīnu tā tiek zaudēti. Ogas iespējams kaltēt, taču daudz vienkāršāka un efektīvāka ir to sasaldēšana. Šo veidu iecienījuši daudzi, jo gardumu iepakošana un ievietošana saldētavā neaizņem daudz laika, turklāt šādi saglabāsies vislielākā vitamīnu deva. Saldētas ogas var izmantot kūkām un desertiem. Sasaldēšanai var izvēlēties teju visas ogas. Visveselīgāk sasaldēt svaigas, veselas ogas bez cukura, taču tad jāizvēlas tādas, kas novākšanas procesā nav saspiedušās vai pārgatavojušās. Mīkstās ogas var saspaidīt un pievienot tām cukuru.

Piedāvājam dažus padomus ogu sasaldēšanai.

Izvēlieties labas ogas – svaigas, bez bojājumiem, nesaspiestas, neiepuvušas. Ja esat pārliecināti, ka mežā salasītās ogas ir tīras, tās var nemazgāt, bet, ja šādas pārliecības nav, pirms sasaldēšanas tās jānomazgā aukstā ūdenī. Nomazgātās ogas rūpīgi jānosusina un jāatstāj caurdurī, ļaujot tām apžūt. Ogas jāizkārto uz plakanas virsmas (piemēram, plastikāta paplātes), kas ietilps saldētavā. Ogas sakārto vienā kārtā, lai tās nesaskaras, pārklāj ar pārtikas plēvi un liek vismaz uz stundu saldēties. Sasalušās ogas ievieto speciālos maisiņos vai plastmasas kastītēs. Tagad tās nesalips, jo katra pati par sevi jau sasalusi, tāpēc atsaldētas būs saglabājušas formu un būs izmantojamas arī dekorēšanai. Ar permanento marķieri uz maisiņa uzraksta datumu, kad ogas sasaldētas, un liek saldētavā.

Ogas var sasaldēt arī ar cukuru vai tā sīrupu. Šī metode nodrošina, ka izveidojas augļu sīrups, kas aizsargā no gaisa skābekļa ietekmes un ledus kristālu iedarbības. Lūk, divi veidi, kā sagatavot ziemai, piemēram, saldinātas meža avenes. Pirmais variants: saldējamā traukā liek veselas vai sagrieztas ogas, aplej ar sīrupu (gatavo proporcijās 1 glāze cukura uz 1¼ glāzi ūdens), aizvāko un ievieto saldētavā. Otrs variants: avenes sablendē (pilnībā vai tikai nedaudz), pievieno cukuru (pēc vēlēšanās – cik saldu gribas) un gatavo masu ielej plastmasas trauciņā vai maisiņā.

Lai saldēšana būtu maksimāli efektīva, jāievēro daži vienkārši noteikumi. Vislabāk saldēt sausas, nemazgātas ogas. Ogas jāsasaldē pēc iespējas drīzāk pēc salasīšanas, lai tās nezaudētu garšu. Jo straujāks ir sasaldēšanas process, jo labāk saglabājas ogu sākotnējās īpašības. Saldēšanai var izmantot polietilēna maisiņus, plastmasas trauciņus, piena tetrapakas. Ērtāk lietojami un hermētiskāki būs maisiņi ar aizdari. Saldējot sīrupā, var lietot stikla burkas, bet trauku nedrīkst piepildīt pilnu, jo saldējot tilpums palielinās un var tikt atspiests plastmasas vāciņš vai pat sasprāgt burka.

Maisiņā vai trauciņā jāliek tik ogu, cik vēlāk plānots izmantot vienā reizē. Ogas pirms sasaldēšanas var apstrādāt ar antioksidantiem – askorbīnskābi un citronskābi, kas ļaus saglabāt to dabisko krāsu un garšu, kā arī samazinās C vitamīna zudumus uzglabāšanas laikā.

Ogas nevajadzētu atkausēt mikroviļņu krāsnī, labāk ļaut tām atkust istabas temperatūrā. Ja ogas atsaldē, bet pēc tam atkal sasaldē, nebūs ne garšas, ne labuma. Saldētas ogas der uzturam apmēram gadu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.