Menu
 

Kādas žalūzijas izvēlēties kvalitatīvai dienas gaismas kontrolei telpās?

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Nav divu domu – dabiskais apgaismojums, dienas gaisma ir vislabākais, mājīgākais, acīm un nerviem patīkamākais un veselīgākais apgaismojuma veids. Taču tam ir viens mīnuss (nosacīti) – to nevar kontrolēt tik viegli, kā mākslīgo apgaismojumu (griestu lampas, galda lampas, sienas lampas u.tml.). Bet tas nav neiespējami. Šim nolūkam lieti noderēs žalūzijas.

Kādi ir žalūziju veidi, un kuru no tiem izvēlēties, uzzini raksta turpinājumā.

3 žalūziju veidi

Dažādu telpu – gan mājokļa, gan biroju, gan skolu – iekārtošanai visbiežāk izmanto trīs veidu žalūzijas logiem:

- cietās līstīšu žalūzijas;

- elektrohromiskais (EC) stikls;

- interjera žalūzijas.

Katram no šiem veidiem ir savi plusi un mīnusi, runājot par dienas gaismas kontroli, bet interjera žalūzijas ir vispiemērotākās, lai visefektīvāk “manevrētu” dienas gaismu telpā. Tāpat tās arī dizaina un apkopes izmaksu ziņā ir visizdevīgākās. Turpinājumā iepazīsties tuvāk ar katru no trim žalūziju veidiem! Žalūzijas no plašā klāsta vari izvēlēties no šīs mājaslapas

Cietās līstīšu žalūzijas

Cietās līstīšu žalūzijas, kā jau nosaukums pasaka priekšā, sastāv no cietām līstītēm un atvērtiem laukumiem, kas telpā ielaiž dienasgaismu. Kad šīs žalūzijas ir aizvērtas, tās efektīvi bloķē spilgtu dienas gaismu. Daļēji atvērtas, žalūziju līstītes novirza gaismu nost no ēkas, uz griestiem vai dziļāk telpas interjerā.

Cietās līstīšu žalūzijas var piemontēt ēkas fasādei, izmantot tās kā dizaina sienas elementu vai papildināt ar žalūzijām loga dizainu. Ārējās cietās līstīšu žalūzijas parasti atrodas vertikāli, paralēli ēkas struktūrai, un tiek veidotas no pamatīgiem materiāliem, tādiem kā metāls vai betons. Savukārt iekšējās cietās līstīšu žalūzijas tipiski ir novietotas horizontāli un veidotas no metāla, koka vai plastmasas.

Lai arī veids, kādā iekšējās un ārējās cietās līstīšu žalūzijas kontrolē dienas gaismas plūsmu telpā, ir vienāds, abu žalūziju cenas atšķiras visai pamatīgi. Ārējās žalūzijas ir vienotas struktūras sastāvdaļa, kuru dizainam jābūt individuāli izstrādātam katram projektam, vadoties pēc jau esošā ēkas dizaina plāniem. Savukārt iekšējās žalūzijas tiek uzskatītas par savā ziņā tipisku logu sastāvdaļu.

Elektrohromiskais stikls

Eletrohromiskais (EC) stikls ir izolēts stikls, ko var elektroniski tonēt. No tipiskā izolētā stikla tas atšķiras ar speciālu vairāku kārtu pārklājumu, kas veidots no keramiska materiāla, ievietota iekšpusē vai tajā rūts pusē uz tās loga virsmas, kura saskaras ar ārējo vidi un tās apstākļiem.

Pievienojot tiešu zemas voltāžas strāvu tonēšanas materiālam, tas pakāpeniski ietonējas, radot arvien efektīvāku barjeru pret gaismas un saules siltuma iekļūšanu telpā, saglabājot skatu uz āra ainavām. Procedūra ir atgriezeniska, un stiklu ir iespējams attonēt līdz pat pašam agrākajam gaismas caurlaidības stāvoklim.

Foto: Stocksnap.io


EC stiklam ir vairākas tonējuma iespējas, sākot no pilnīgi caurspīdīga līdz pilnībā tonētam stiklam. Šīs nokrāsu opcijas ļauj EC stiklam pielāgot tā nodrošināto tiešās gaismas un siltuma kontroles līmeni, lai tas vislabāk atbilstu precīzajiem dienasgaismas apstākļiem vai noteiktajam uzdevumam (piemēram, padarīt tumšu prezentāciju telpu). Tāpat tam ir nepieciešamas dažas minūtes, lai mainītu tonējumu, tāpēc reizēm ir nepieciešams papildu risinājums gaismas bloķēšanai.

Izmaksu ziņā EK stikls ir būtiska ēkas fasādes strukturālā sastāvdaļa, kurai nepieciešama dizaina un efektivitātes plānošana arī ārpus tā, kā tehnoloģija kontrolē dienas gaismu. Dizains, montāža un materiālu izmaksas EC stiklu padara par vienu no visdārgākajiem dienas gaismas kontroles risinājumiem.

Interjera žalūzijas

Interjera žalūzijas izmanto austu audumu, lai izkliedētu, atstarotu vai absorbētu gaismu turpat pie loga. Šis auduma filtrs vienmērīgi izkliedē dienas gaismu pa loga rūti un rada maigāku, pieklusinātāku dienas gaismas līmeni nekā tas ir, ienākot telpā pa tiešo bez žalūziju starpniecības.

Kuras žalūzijas logiem izvēlēties?

Lēmums ir tavā ziņā. Izvērtē, kādas ir tavas vajadzības, runājot par dienas gaismas kontroli, salīdzini, kurš no minētajiem žalūziju veidiem spēs apmierināt tavas vajadzības vislabāk, un izvēlies to! Kad būsi pieņēmis lēmumu par labu kādam no žalūziju veidiem, ienāc interneta veikalā 1a.lv! Šeit tevi sagaida gan žalūzijas, gan aizkaru stangas, gan aizkari, gan dažādi citi gaismas kontroles un interjera dizaina elementi. Iepērcies ērti un saņem pirkumu ar piegādi uz mājām jebkurā vietā Latvijā!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.