Menu
 

Iznācis pārgājienu ceļvedis "Mežtakas" ziemeļu daļai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Publicitātes foto Publicitātes foto

Izdots “Mežtakas” ziemeļu daļas pārgājienu ceļvedis. Tas domāts dažāda garuma pastaigu un pārgājienu plānošanai un īstenošanai skaistākajos mežu apvidos "Mežtakā" – marķētā pārgājienu maršrutā posmā Rīga–Tallina.

Kā informē Latvijas lauku tūrisma asociācijā “Lauku ceļotājs”, “Mežtaka” ir pārgājienu maršruts, kas ved cauri Latvijas, Igaunijas un Lietuvas skaistākajām dabas vietām – mežiem, nacionālajiem parkiem, dabas parkiem un lauku ainavām. Tā ir Eiropas garo distanču pārgājiena maršruta E11 daļa. “Mežtakā” var doties gan īsā pastaigā, gan dienas vai nedēļas nogales pārgājienā, gan aizstaigāt cauri mežainiem apvidiem no Rīgas līdz pat Igaunijas un Lietuvas robežām.

Jauniznākušajā ceļvedī ir aprakstīta “Mežtakas” ziemeļu daļa – maršruts no Rīgas līdz Tallinai. Tās kopējais garums – 1060 km (333 km Latvijā un 720 km Igaunijā). “Mežtaka” sadalīta astoņos reģionos: Latvijā – Rīga un Pierīga, Gaujas Nacionālais parks, Ziemeļgaujas mežaine, Veclaicenes mežaine; Igaunijā – Hānjas augstiene, Setu zeme, Peipusa ezera piekraste un Ziemeļigaunijas piekraste. Katrs reģions sīkāk sadalīts posmos, kopā ir 50 posmi. Katrs posms ir veicams vienā dienā, taču, ja kilometrāža ir garāka, posma aprakstā sniegti ieteikumi, kā posmu sadalīt divu dienu gājienā, vēsta “Lauku ceļotāja” pārstāvji.

Katram posmam ceļvedī iekļauta shematiska ceļojuma karte, sniegta informācija par dienā veicamo kilometru skaitu, grūtības pakāpi, apskates objektiem, kā arī praktiska informācija  par ceļa segumu, bīstamajām vietām, šķēršļiem, nokļūšanu sākuma punktā un atgriešanos atpakaļ un citi praktiski padomi, kā iziet Mežtaku”.

Mežtakas” posmu apraksti ļauj izvēlēties piemērotākās vietas brīvdienām dabā gan vieglu pastaigu cienītājiem vidē ar labi izveidotu infrastruktūru, piemēram, koka laipām, atpūtas vietām, gan arī tiem, kuri vēlas izbaudīt neskartas un cilvēku maz apmeklētas dabas vietas, stāsta asociācijā.

Ceļvedis lejuplādējams Mežtakas” tīmekļvietnē baltictrails.eu/lv/forest. Iespiedmateriālā ceļvedis pieejams ierobežotā daudzumā, tādēļ tiem, kas vēlas iegūt savā īpašumā šo "grāmatu", jāseko Mežtakas” Facebook” lapas informācijai – tur tiks izsludināti konkursi, un ceļvedis būs viena no balvām, norāda “Lauku ceļotāja” pārstāvji. Ceļvedis ir iespiests latviešu, angļu, vācu un igauņu valodā. Elektroniski ceļvedis pieejams arī krievu valodā. 

“Mežtakas” dienvidu daļas ceļvedis ir sagatavošanā, taču jau šobrīd “Mežtakas” dienvidu daļas informācija ir pieejama un tiek papildināta “Mežtakas” tīmekļvietnē. Takas marķēšana ir plānota 2021.gada vasarā, atzīmē asociācijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.