Menu
 

Aptieciņa aktivitātēm un atpūtai ar bērniem Apriņķis.lv

  • Autors:  Zanda Ozoliņa, "Benu" aptiekas farmaceite
Foto – pixabay.com Foto – pixabay.com

Atvaļinājumu un brīvlaiku sezonai ritot pilnā sparā, tiek plānotas dažādas aktivitātes un nodarbes kopā ar bērniem. Lai nelielas aizķeršanās, nobrāzumi un citi negaidīti pavērsieni nesabojā atpūtas priekus, laikus parūpējieties par to, lai aptieciņā līdzi būtu viss nepieciešamais mazu brūču apkopšanai un bērnu ādas aizsardzībai no saules stariem, kā arī no insektu kodumiem. Konsultē un ieteikumos daļās "Benu" aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Nelielu brūču apkopšana

Pats pirmais solis, lai varētu apkopt bērnam nelielu brūci, ir bērna nomierināšana, ļaujot saprast, ka vecāks palīdzēs. Pirms veicat pirmo palīdzību, centieties nomazgāt rokas. Ja ir asiņošana, turiet piespiestu drānu asiņojošai vietai vairākas minūtes. Visvienkāršākais ir brūci izmazgāt ar tekošu ūdeni, tas izskalotu netīrumus un sagatavotu brūci antiseptisku gelu vai krēmu lietošanai. Vislabāk brūci ir skalot ar vēsu ūdeni, nav ieteicams karsts ūdens. Brūces tīrīšanai nelietojiet spirtu, jodu, ūdeņraža peroksīdu, kas rada sāpes un kairinājumu. Tāpat aptiekā ir pieejami brūču tīrīšanas līdzekļi, kas vienlaikus tai palīdz ātrāk sadzīt.

Ieteicami arī parafīnu saturošu plāksteri ar hlorheksedīnu, kas nepielīp brūcei, uztur to tīru, kā arī uzlabo dzīšanas procesus. Protams, ir jāseko līdzi personīgai higiēnai, lai pēc tam brūce neienestu mikrobus vai sēnīti. Ja ir sasitums, tulznas vai pietūkums, ieteicams katras divas stundas pirmo 24 stundu laikā lietot aukstu kompresi.

Lai ātrāka dzīšana

Kamēr brūce vēl ir svaiga, ieteicams lietot nepielīpošas marles plātnītes vai parafīna plāksterus, lai neradītu atkārtotu traumu pie katras brūces pārsiešanas. Kad brūce ir pārklājusies ar kreveli, tad to vairs nav ieteicams pārsiet, jo tas var paildzināt dzīšanas procesus. Ir iegādājami gan geli, gan plāksteri, kas samazinās sāpes un veicina brūces dzīšanu. Tāpat ir pieejamas antibiotiku saturošas ziedes, ko ieteicams lietot iekaisuma gadījumā, parādoties apsārtumam, karstumam noteiktajā vietā, kā arī pietūkumam. Šādus līdzekļus izraksta ārsts.

Atcerieties - kad brūce dzīst vai ir sadzijusi, tā jāsargā no saules. Kad iespējams, ieteicams lietot saules aizsargkrēmus, lai neveidotos rētaudi.

Sasitumi

Pie nelieliem sasitumiem, ne atvērtām brūcēm, ir ieteicams lietot arniku saturošu krēmu, kas uzlabojos asinsriti un mazinās tūsku, iekaisumu un sāpes. Šis augs arī ļoti labi palīdz zilumu dzīšanai. Savukārt, ja bērnam ir nobrāzums, ieteicams apstrādāt to ar antiseptisku aerosolu un uzlīmēt sterilu plāksterīti.

Ādas aizsardzība no saules

Bērnu ādai ir nepieciešama īpaša aizsardzība pret sauli, tāpēc vislabāk būtu izvēlēties dabiskos, īpaši bērniem paredzētos sauļošanās aizsargkrēmus. Ja tādi tomēr nav pieejami, tad izvēlieties sauļošanās krēmu ar cinka oksīdu vai titāna dioksīdu. Ieteicamais saules aizsargfiltrs no 30 līdz 50 SPF. Jāatceras, ka saules aizsarglīdzekļi pasargā tikai tad, ja lietojam tos pareizi. Tie ir jāuzklāj uz ādas 15-30 minūtes pirms došanās ārā, un to ieteicams atkārtot katras divas stundas vai tūlīt pēc peldes vai sporta nodarbības. Tāpat krēms ļoti uzmanīgi uzklāj acu zonā. Ja sauļošanās krēms kairina ādu, tas ir jānomaina.

Kukaiņu atvairīšana

Izvēloties repelentus jeb līdzekļus insektu atvairīšanai bērniem, ir jābūt vērīgiem un jāizvēlas tieši bērniem piemēroti līdzekļi. DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide) un pikaridīns ir divas ķīmiski aktīvas vielas, kas ieteicamas lietošanai pretodu līdzekļos bērniem. Tāpat no trīs gadu vecuma ieteicami citrona, eikalipta, piparmētras un krustnagliņu eļļas saturoši produkti. Tieši tāpat kā sauļošanās līdzekļi, arī repelenti ir pareizi jālieto. Ja līdzeklis ir losjona veidā, tad tas savu darbību sāk pēc 20 minūtēm. Savukārt aerosoli darbojas tūlītēji, taču to uzklāšana bērniem noteikti jāatstāj pieaugušo ziņā. Nav ieteicams repelentus lietot uz bērnu plaukstām, lai līdzeklis nenonāk bērna mutē. Jāatceras, ka pirmais jālieto sauļošanās krēms un tad repelenti.

Lai droši un atbildīgi vasaras prieki!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.