Menu
 

Mārupe – plaukstošais novads zem lidmašīnas spārna Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Gana romantiska vieta ir skatu laukums pie lidostas “Rīga”, kur vakaros un brīvdienās pulcējas daudz interesentu, lai pavērotu lidmašīnas, kas paceļas un nolaižas. Šajā skatā tiešām ir kaut kas fascinējošs… Gana romantiska vieta ir skatu laukums pie lidostas “Rīga”, kur vakaros un brīvdienās pulcējas daudz interesentu, lai pavērotu lidmašīnas, kas paceļas un nolaižas. Šajā skatā tiešām ir kaut kas fascinējošs… Una Griškeviča, “JIP Mārupīte” un Mārupes novada dome

Kad, braucot mājās pēc Mārupes novada apciemošanas, domāju, kādu virsrakstu likt savam šīs reizes ceļojuma aprakstam, debesīs pamanīju kārtējo lidmašīnu, kas grasījās piezemēties lidostā “Rīga”.

To, ka lidmašīnas un lidosta ir neatņemama šā novada ikdiena, sapratu arī Mārupes novada domes Attīstības nodaļas tūrisma organizatores Elīnas Brigmanes vadītajā ekskursijā. Tiesa, tikpat neatņemamas ir arī dažādās šeit piedāvātās fiziskās aktivitātes un atpūtas iespējas: vairāki zirgu staļļi, veikborda parki, aviācijas tūrisma objekti, tenisa halles...

“Esam tāda kā Pierīgas rekreācijas zona,” rezumē Elīna, palepojoties arī ar to, ka Mārupe ir iedzīvotāju skaita ziņā augošs novads, turklāt nekāds retums neesot trīs un pat četru bērnu ģimenes.

Romantiskais saulriets pār dīķi

Beidzamajā laikā gan mārupiešu, gan rīdzinieku iecienīta atpūtas vieta ir “JIP Mārupīte” – uzņēmīgu jaunu cilvēku radīta aktīvās atpūtas zona kādreizējā karjera “Ežiņi” vietā.

Kā stāsta šā kompleksa īpašnieks Ilmārs Jasinskis, vieta, kur savulaik bijis kūdras purvs un smilšu karjers, viņam tikusi mantojumā, taču jau pirms vairākiem gadiem tā pārveidota par atpūtas zonu, kur ir gan balto smilšu pludmale, gan krietni liels dīķis, disku golfa laukums, bet šā gada jaunums esot nesen uzceltā estrāde, kur katru trešdienu notiek populāru mūziķu koncerti, ko apmeklē vairāki simti cilvēku, bet reiz pasākumu apmeklējuši vairāk nekā tūkstoš interesentu.

“Uz koncertiem pie mums brauc no Rīgas, Mežaparka un pat Vecumniekiem, turklāt cenšamies, lai mūziķi, kas šeit uzstājas, nedublētos ar kaimiņu novadu piedāvājumu,” palepojas Ilmārs, kad esam apsēdušies topošās kafejnīcas terasē ar fantastisku skatu uz rāmo dīķi, kurā var gan supot, gan braukt ar veikborda dēli.

Protams, ka ainavas neatņemama sastāvdaļa ir jau iepriekš minētās visnotaļ zemu lidojošās lidmašīnas. Kā saka Ilmārs, īpaši labi tās izskatās vakara stundās, kad debesis iekrāso saulriets, un šo skatu iecienījuši romantiski noskaņoti ļaudis, kas uz terases vai smiltīs sēžot līdz pat pusnaktij.

“Man pat bija doma dīķī izvietot lielu peldošu objektu ar parka nosaukumu spilgtās krāsās, lai tie, kuri lido pāri, saprastu, kas tā par vietu. Citādi visi dīķi no augšas šķiet vienādi,” viņš smejas un vēl piebilst, ka šī Mārupes novadā varētu būt viena no lielākajām ūdenskrātuvēm – teju desmit hektāri.

“Ziemā, kad ledus biezums sasniedz 15 centimetrus, rīkojam drifta sacensības, un tās ir ļoti iecienītas; piedāvājam arī slēpošanas trasi un citas aktivitātes, bet domājam arī par dažādiem jauninājumiem. Piemēram, mums ir viena no retajām pludmalēm, kur cilvēki var nākt ar suņiem – viņiem ir ierādīta atsevišķa teritorija.” Plānā esot sakārtot dīķa pretējo malu, kur pašlaik vēl slejas nenolīdzināti kūdras kalni – iespējams, jau šoziem tur tiks ierīkoti slīdkalniņi.

Desmit tūkstoši soļu svaigā gaisā

Mārupes novads neapšaubāmi var lepoties arī ar faktu, ka tieši pie viņiem atrodas vecākais golfa laukums Latvijā – “Viesturi”, kas šogad nosvinēja savu divdesmito gadskārtu. Kamēr no kluba terases vēroju, kā treneris kādai dāmai ierāda spēli, kas aizvien tiek uzskatīta par elitāru sporta veidu, kluba pārstāve Ļubova Micenko skaidro, ka tā gluži nav.

“Golfa spēle nebūt nemaksā tik dārgi, lai to nevarētu atļauties cilvēki ar vidēju rocību, un mēs redzam, ka interese par šo sporta veidu aug – aizvien vairāk cilvēku brauc uz šejieni mācīties spēlēt golfu, bet skaisto mauriņu fotosesijām ļoti iecienījuši jaunie pāri un dažādu prezentāciju rīkotāji. Turklāt šī spēle ir fiziska aktivitāte svaigā gaisā – reljefā golfa trase ar visām deviņām bedrītēm aizņem apmēram trīsarpus kilometru jeb ārstu ieteiktos dienā nostaigājamos desmit tūkstošus soļu. Un, protams, kā esam redzējuši filmās, spēlējot golfu, var kārtot arī dažādus biznesa jautājumus,” smejas Ļubova un ved mani izrādīt pārējās kluba telpas, atklājot, ka pie sienām piestiprinātas bumbiņas, ar kurām spēlēts leģendārās sacensībās.

Golfa parkā “Viesturi” aplūkojama leģendāru golfa bumbiņu izstāde. Veiksmīgākais sitējs esot laimējis ļoti vērtīgu balvu.
Golfa parkā “Viesturi” aplūkojama leģendāru golfa bumbiņu izstāde. Veiksmīgākais sitējs esot laimējis ļoti vērtīgu balvu.

Starp citu, vienā no kluba mācību laukumiem pirms kāda laika sarīkota akcija – vairāki simti cilvēku piedalījās mūsu valsts simtgadei veltītās zīmes veidošanā. “Jūs noteikti to esat redzējuši – vieninieks un bezgalības zīme. Pēc tam to par savu logo izvēlējās Valsts simtgades birojs,” piebilst Elīna.

Braucot atpakaļ, Elīna Brigmane un mūsu laipnais šoferītis mani izklaidē ar stāstiem, ka šajos mežos reiz atradusies Vosa [Augusts Voss – Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas pirmais sekretārs 70. gados – red.] medību bāze, bet netālu esošo dīķi cilvēki joprojām saucot par Vosa dīķi.

Ak jā, un, protams, nedrīkst aizmirst savulaik slaveno kolhozu “Mārupe”, no kura tagadējās Jaunmārupes teritorijā vēl saglabājusies kantora ēka, bet dziļāk mežā – siltumnīcas, kurās aug slavenie “Mārupes” gurķi un tomāti. Tiesa, mēs ar šoferi secinām, ka krietni garšīgāki ir piemājas dārziņā izaudzētie tomāti, nevis tie, kas audzēti īpašās kastītēs un tiek baroti pa vadiņiem. Bet katram, protams, ir sava gaume.

Vieta, kur var pamāt lidmašīnai

Jau minēju, ka Mārupes novada neatņemama sastāvdaļa ir pāri lidojošās lidmašīnas (kamēr apbraukājām apskatāmos objektus, saskaitīju vismaz divdesmit lidmašīnas, kas laidās lejā), taču novads piedāvā apskatīt arī vairākus ar aviāciju saistītus objektus – lidostu “Rīga” un tai blakus esošo Rīgas Aviācijas muzeju, kur apskatāmi vairāk nekā četrdesmit ar lidošanu saistīti objekti – lidmašīnas, helikopteri utt.

Kā stāsta Elīna, novads pat izveidojis īpašu ar aviāciju saistītu tūrisma maršrutu – interesentiem tiek piedāvāts apmeklēt skatu laukumu iepretim lidostas ēkai un skrejceļam, kas atrodas Skultes pusē un no kurienes lieliski var redzēt lidmašīnas, kas paceļas un nolaižas, bet pēc tam var apmeklēt lidostu un muzeju (tiesa, šīm ekskursijām iepriekš jāpiesakās, jo lidosta tomēr ir paaugstinātas drošības objekts).

Kad piebraucam pie skatu laukuma, kuru nākotnē paredzēts labiekārtot, uzbūvējot nelielu skatu tornīti un stāvkrēslus, priekšā jau ir daži interesenti, kuri vēro gigantisko “putnu” kustību. Brīvdienās un darbdienu vakaros mašīnu šeit esot ļoti daudz.

“Tas tiešām ir skaisti, jo lidlauks un skrejceļi ir izgaismoti, un skats patiešām ir ļoti romantisks,” atzīst Elīna un atklāj – ar laiku, kad tiks sakārtotas visas juridiskās nianses un īpašumtiesības, Aviācijas muzejs, iespējams, tiks pārcelts uz šo lidlauka pusi. Tiesa, kā pārvietot visus muzeja eksponātus, īsti vēl neesot skaidrs. “Esmu dzirdējusi versiju, ka tos uz platformām vilks pāri lidlaukam un skrejceļam, jo vest apkārt būtu ļoti sarežģīti,” atklāj mana gide.

Starp citu, ja uz skatu laukumu dodaties cauri Skultei – bijušajai kara pilsētiņai, kuras tuvumā vēl 80. gados atradās padomju bumbvedēji un militārie helikopteri, – noteikti der uzmest aci ļoti kolorītam objektam – bumbvedējam, kas uzlikts uz betona postamenta. Turklāt Skultē, izrādās, joprojām dzīvojot vairāki tā laika piloti…

Viens no kolorītākajiem apskates objektiem Skultē ir īsts padomju bumbvedējs. Šajā savulaik militārajā pilsētiņā joprojām dzīvojot daži tā laika piloti.
Viens no kolorītākajiem apskates objektiem Skultē ir īsts padomju bumbvedējs. Šajā savulaik militārajā pilsētiņā joprojām dzīvojot daži tā laika piloti.

Taujāta, kā iedzīvotāji sadzīvo ar lidostas tuvumu un daudzajām lidmašīnām, Elīna atzīst, ka, pārceļoties uz dzīvi Mārupes novadā, cilvēki ar to rēķinās, tādēļ lielu protestu neesot, savukārt šoferis piebilst, ka krietni lielāks troksnis esot brīžos, kad no lidlauka paceļas (vai nolaižas) NATO patruļlidmašīnas, kas sargā Latvijas gaisa telpu, bet arī pie tā cilvēki pamazām pierodot.

Pēc veikborda jāļaujas skaistumkopšanai

Tieši autoceļa P5 malā atrodas Mārupes veikparks, kur, kā jau darbdienā, pārāk daudz cilvēku nav, taču brīvdienās sportisko aktivitāšu cienītāji to teju vai gāžot apkārt. Parka lepnums ir dīķa vidū novietotā automašīna – minikūpers –, un cilvēki mēdzot apjautāties, kā mašīna tur nokļuvusi. Elīna izstāsta, ka tā ir tikai dekorācija, kas te atrodas pēc vienošanās ar parka sponsoriem.

Tikmēr divi puiši instruktora vadībā mācās braukt ar veikbordu, un ir visai jautri noraudzīties, kā vienam no viņiem tas izdodas itin labi, savukārt otrs jauneklis nepārtraukti nonāk zem ūdens. Taču, kā zināms, grūti mācībās, bet viegli kaujā. Dīķī var arī supot (tāpat kā citviet Latvijā, arī Mārupes novadā tā ir viena no pašlaik iecienītākajām sportiskajām aktivitātēm uz ūdens, turklāt tie, kuri ar SUP dēļiem braukuši izbaudīt saullēktu Cenas tīrelī, teic – tas ir kas neaizmirstams), izpriecāties pa dīķa malā novietotajām piepūšamajām atrakcijām un citādi labi pavadīt laiku.

Mārupes veikborda parkā var iemācīties braukt ar veikborda dēli. Parka darbinieki stāsta, ka visjaunākajam braucējam bijuši vien četri gadi.
Mārupes veikborda parkā var iemācīties braukt ar veikborda dēli. Parka darbinieki stāsta, ka visjaunākajam braucējam bijuši vien četri gadi.

Starp citu, mārupieši pamatoti lepojas ar savām ražotnēm, un viena no tādām ir “Madara Cosmetics” – simtprocentīgi Latvijai piederošs uzņēmums, kur top skaisti, kvalitatīvi un labi smaržojoši krēmi, šampūni un citas skaistumkopšanai domātas lietas. Turklāt, kā stāsta uzņēmuma pārstāve Līga Ozola, cilvēki, jo īpaši skolasbērni, labprāt nāk ekskursijās uz šejieni, jo kur gan citur viņi varētu izmēģināt roku krēma emulsijas radīšanā?

Līga gan smej, ka jaunāko klašu skolēni mēdz pārspīlēt ar smaržīgo esenču pievienošanu, tādēļ šis process tiekot stingri uzraudzīts. Šoreiz krēmu jaukšanai laika mums nav, taču caur stikloto sienu varam pavērot rosību ražošanas cehā, kur top produkcijas kārtējā partija. Un ir prieks, ka vēl viens Latvijas uzņēmums ļoti veiksmīgi pārstāv mūsu valsti pasaulē, nesūdzoties, cik te viss ir slikti un grūti.

“Madara Cosmetics” ražotnē ne tikai labi smaržo pēc dažādiem kosmētikas līdzekļiem; šeit var arī uzzināt, kā top tik iecienītie ražojumi.
“Madara Cosmetics” ražotnē ne tikai labi smaržo pēc dažādiem kosmētikas līdzekļiem; šeit var arī uzzināt, kā top tik iecienītie ražojumi.

Ainava ar zirgiem

Pirms došanās atpakaļ uz Rīgu vēl uz mirkli iegriežamies ciemos pie kādreiz tik ļoti pazīstamās stila žurnālistes Sandras Zaicevas, kura jau vairākus gadus dzīvo vecā mežsarga mājā kāda Pierīgas meža malā un saimnieko “Zirgzandalēs”. Tie, kuri sociālajos tīklos aktīvi seko līdzi slavenību dzīvei, zina, ka šī ir ļoti iecienīta kāzu vieta, taču vēl šeit var doties izjādēs pa mežu, izvēloties kādu no astoņpadsmit Sandras mīluļiem. Jā, arī zirgu ceriņu krāsā, jo aplokā ganās vairāki balti zirgi (un jūs taču esat redzējuši baltus ceriņus, vai ne?).

Kamēr Sandra stāsta, cik ļoti kāzinieku iekārtos bijis nesenais 18. augusts un ka vairākas kāzu svinības paredzētas arī tuvākajās dienās, es jūsmoju par dābolainu zirgu. Vēl atpūtas vietas saimniece izstāsta, ka apmeklētājiem tiek piedāvāta arī psihoterapija, jo – kas gan var būt skaistāks un vērtīgāks par pastaigu vai izjādi svaigā gaisā zirga mugurā? Un izrādās, ka viņas mīluļi mēdzot būt arī dažādu ballīšu viesi, jo ir tik labi audzināti, ka pasākuma laikā ganās pļaviņā, nodrošinot ļoti skaistu fonu. Katrā ziņā – šeit pavadītās piecpadsmit minūtes ir tik relaksējošas, ka gandrīz aizmirstu par steidzamajiem darbiem…

“Zirgzandalēs”, kur saimnieko bijusī žurnāliste Sandra Zaiceva, var doties izjādēs pa mežu, padraudzēties ar zirgiem, nosvinēt kādu ballīti un ļauties skaistai fotosesijai.
“Zirgzandalēs”, kur saimnieko bijusī žurnāliste Sandra Zaiceva, var doties izjādēs pa mežu, padraudzēties ar zirgiem, nosvinēt kādu ballīti un ļauties skaistai fotosesijai.

Pirms atvadīšanās Mārupes novada domes Attīstības nodaļas tūrisma organizatore Elīna Brigmane vēl pastāsta, ka vairāki novadi nule apvienojušies akcijā “Tūrisms kopā”, kuras laikā interesentiem tiks piedāvāti dažādi izzinoši pastaigu, atpūtas un velotūrisma maršruti pa Pierīgas novadu interesantākajām vietām. Un vēl Elīna cer īstenot sapni par Mārupes novada muzeju, jo šīs apdzīvotās vietas vēsture patiešām ir ļoti interesanta un iepazīšanas vērta.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.