Menu
 

Rekordgarā vasara turpināsies arī nākamnedēļ

  • Autors:  LETA
Rekordgarā vasara turpināsies arī nākamnedēļ arhīvs

Arī nākamnedēļ Latvijā turpināsies meteoroloģiskā vasara, tās garums pirmo reizi valsts vēsturē sasniegs četrus mēnešus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un "Global Forecast System" (GFS) informācija.

Par meteoroloģisko vasaru Latvijā dēvē periodu, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra caurmērā ir augstāka par +15 grādiem. Šogad vasara iestājās aptuveni mēnesi agrāk nekā ierasts - Rīgā un vietām citviet Latvijā jau kopš 7.maija diennakts vidējā gaisa temperatūra pārsvarā ir virs +15 grādiem.

Tik agri kā šogad vasara Latvijā iestājusies pirmo reizi, un nav izslēgta iespēja, ka tās noslēgums būs vēlākais novērojumu vēsturē. Pašreizējais rekords pieder 1967., 2002. un 2009.gadam, kad vasaras siltums valstī turpinājās līdz 10.-12.septembrim.

Parasti meteoroloģiskā vasara ir īsāka par kalendāro vasaru, tās vidējais garums ir no 60 dienām Vidzemes augstienē līdz 80 dienām Zemgalē un Latvijas dienvidaustrumos. Meteoroloģiskā vasara visbiežāk sākas jūnijā un noslēdzas augusta beigās.

Iespējams, gaisa temperatūra nākamnedēļ pat paaugstināsies. GFS pašreiz prognozē, ka šīs nedēļas nogalē būs liels mākoņu daudzums, brīžiem gaidāms lietus un maksimālā gaisa temperatūra sasniegs +15..+23 grādus. Dažās saulainākajās dienās nākamajā nedēļā termometra stabiņš var pakāpties līdz +25 un pat vairāk grādiem.

Debesīm skaidrojoties, gaisa temperatūra naktīs un no rītiem daudzviet valstī noslīdēs mazliet zem +10 grādiem, bet mākoņainās naktis būs siltākas. Bieži iestāsies bezvējš, kas ļaus veidoties miglai.

Visticamāk, nokrišņu būs maz un vietām valstī - galvenokārt centrālajos novados un Rīgā - saglabāsies augsta ugunsbīstamība mežos.

Gan ASV uzņēmums "AccuWeather", gan "The Weather Company" prognozē, ka siltāks nekā parasti būs ne tikai septembris, bet arī oktobris un novembris. "The Weather Company" norāda, ka ziemā Eiropā tomēr iespējams periods ar lielu aukstumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.