Menu
 

Vairums cilvēku atzīst – vēsajā laikā ēd vairāk

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Lai arī bieži izskan viedoklis, ka mūsdienās sezonalitāte vairs neietekmē cilvēku ikdienu un ēšanas paradumus, jo lielākā daļa produktu ir pieejami visu gadu, 85% aptaujāto atzīst, ka vēsajā sezonā ēd vairāk, bet 64% apgalvo, ka, sākoties aukstam laikam, sevi ar gardu ēdienu iepriecina daudz biežāk nekā vasarā, liecina nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla “Elvi” veiktā aptauja.

Vērtējot savus ēšanas paradumus, 61% respondentu norāda, ka vasarā kopumā ēd veselīgāk nekā pārējā gada laikā. 29% aptaujāto vēsajā sezonā lieto mazāk augļu un dārzeņu, bet 25% dzer mazāk ūdens. Vairums aptaujas dalībnieku katru dienu ietur brokastis, pusdienas un vakariņas – 51% aptaujas dalībnieki ēd trīs reizes dienā, tomēr pietiekoši daudzi ēd tikai divreiz (32%) vai izvēlas četras maltītes (17%).

Taujāti par paradumu našķēties starp ēdienreizēm, gandrīz visi respondenti atzīst, ka labprāt uzēd kaut ko papildus klasiskajām ēdienreizēm – 53% aptaujāto našķējas 2-3 reizes dienā, bet 37% – reizi dienā, turklāt vēsā laikā to dara biežāk nekā vasarā, liecina pētījuma rezultāti.

Pārtikas sagādāšanai cilvēki vislabprātāk apmeklē lielveikalus, vairāk kā puse norāda, ka lielāko daļu pārtikas produktu pērk tieši lielveikalā, 18% izvēlas iepirkties tirgos un vēl tikpat (18%) aptaujāto vairumu produktu izaudzē paši savā piemājas saimniecībā.

Plānojot savu ikdienu un veidojot pārtikas patēriņa paradumus, iedzīvotāji arvien vairāk domā par to, kā viņu rīcība ietekmē apkārtējo vidi. 10% aptaujāto pēdējā laikā ir samazinājuši izmestās pārtikas apjomus un 9% respondentu izvērtē, kādā iepakojumā ir pārtikas produkti, mērķtiecīgi izvēloties tādas preces, kuru iepakojums rada mazāk atkritumu.

Lūgti novērtēt savu uzturu kopumā, 28% atzīst, ka uzturs kopumā ir neveselīgs; 38% norāda, ka to grūti pateikt, bet  tikai trešdaļa aptaujāto uzskata, ka ēd veselīgi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.