Menu
 

Četri padomi, kā pareizi kopt planšetdatoru

  • Autors:  Alise Cēsniece, "Huawei Consumer Business Group" mārketinga komunikācijas vadītāja Latvijā
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Laikā, kad planšetdatori līdzās vietālruņiem un klēpjdatoriem kļūst arvien populārāki lietotāju vidū, joprojām pastāv pretrunīga informācija par to kopšanu. Nereti cilvēki daudz apzinīgāk un atbildīgāk apejas ar viedtālruni, taču jebkuras ierīces pareiza kopšana un uzturēšana ir svarīga, lai tā kalpotu ilgstoši un iespējami efektīvi. Lai precizētu pareizus planšetdatora kopšanas paradumus, tehnoloģiju uzņēmuma "Huawei" eksperts dalās ieteikumos un skaidro, kam jāpievērš uzmanība, lai ierīce kalpotu ilgāk.

Aizsargvāciņi nav tikai skaistumam

"Planšetdatoru bieži izvēlas, ja lietotājam ir mobila dzīvesveida paradumi. Tāpēc, ja vienmēr un visur ņemat ierīci līdzi, ir vērts padomāt par tās aizsargvāciņa vai somas iegādi," iesaka "Huawei" produktu apmācību vadītājs Latvijā Mikus Tillers, kurš apstiprina, ka aizsargvāciņi noteikti nav tikai skaistuma lieta. Viņš arī brīdina, ka putekļi, smiltis vai citi netīrumi nedrīkst nokļūt starp vāciņu un ierīci vai kontaktligzdās.

Aizsargvāciņi var būt noderīgi dažādās situācijās, piemēram, ja ierīce tiek turēta mugursomā vai rokassomā kopā ar ūdens pudeli, tad vāciņš var pasargāt no ūdens nejaušas ieplūšanas ierīces konktaktligzdās. Aizsargvāciņi var palīdzēt pasargāt ekrānu arī no skrāpējumiem un netīrumiem. Turklāt dažu planšetdatoru modeļu komplektācijā iekļautajiem aizsargvāciņiem ir pievienota arī tastatūra, kas atvieglo tekstu rakstīšanu.

Ekrāns jātīra regulāri

Pēc M.Tillera teiktā, pandēmijas laikā ierīču tīrīšana ir kļuvusi daudz aktuālāka nekā iepriekš. "Vidējais planšetdatora lietotājs pieskaras ekrānam aptuveni pāris tūkstošus reižu dienā. Tāpēc, lai gan planšetdators ir jātīra higiēnas apsvērumu dēļ un lai pasargātu sevi no vīrusiem, pareiza ekrāna kopšana palīdz arī nodrošināt labāku attēla kvalitāti un skārienjutīgā ekrāna reakciju," skaidro tehnoloģiju eksperts, norādot, ka tomēr ne katrs planšetdatora lietotājs tīra ekrānu tik bieži, cik vajadzētu.

Ekrāna tīrīšana jāsāk ar planšetdatora vāciņa noņemšanu un ierīces izslēgšanu. Izslēgšana palīdzēs nodrošināt, ka tīrīšanas laikā nejauši netiek ieslēgta kāda poga vai funkcija. "Ekrāna tīrīšanai iesaku izmantot tikai tīras mikrošķiedras drāniņas. Jāizvairās no salvetēm un papīra dvieļiem, jo tie var saskrāpēt ekrānu. Iesaku arī ekrāna tīrīšanai izmantot tikai šim nolūkam paredzētus līdzekļus, jo citi mājsaimniecības tīrīšanas līdzekļi, kas satur spirtu, acetonu, etiķi vai citas skābes, var neatgriezeniski sabojāt planšetdatora ekrānu," brīdina M.Tillers.

Kad ekrāns ir notīrīts, ir vērts pievērst uzmanību arī mazāku detaļu tīrīšanai, kuras parasti nav pamanāmas, jo īpaši planšetdatora uzlādes un austiņu ligzdas. Tam lieti noderēs jebkurā mājsaimniecībā atrodamie vates kociņi.

Uzlādēt ierīci tikai tā, kā tas ir paredzēts

Tehnoloģiju eksperts norāda, ka pareiza viedierīces uzlāde var būtiski ietekmēt tās darbības ilgumu. "Planšetdatora uzlādei iesaku ievērot tādu pašu 20-80% principu kā viedtālruņa uzlādei. Tas nozīmē, ka planšetdatoru vajadzētu uzlādēt tad, kad atlikuši aptuveni 20% akumulatora darbības laika, un to nevajadzētu uzlādēt vairāk par 80%. Ievērojot šo noteikumu, planšetdatora akumulators visilgāk saglabāsies optimālā stāvoklī, un lietotājs varēs būt drošs, ka ierīce laika gaitā neizlādēsies pārāk ātri," skaidro M.Tillers. Vienlaikus eksperts atzīst, ka mūsdienu planšetdatori ir izturīgāki nekā agrāk un pēc uzlādes darbojas ievērojami ilgāk nekā iepriekšējie modeļi. 

Atcerēties par ierīces "iekšām"

Lai gan galvenā uzmanība planšetdatora apkopē tiek pievērsta tā ārpusei, tomēr nedrīkst aizmirst, ka arī ierīces operatīvā atmiņa ik pa laikam ir jāiztīra. Planšetdators ar labi uzturētu saturu ir ātrāks un tāpēc ērtāk lietojams.

Tehnoloģiju eksperts iesaka laiku pa laikam šķirot "elektroniskos atkritumus" un nevajadzīgās lietotnes un failus izdzēst no ierīces atmiņas. "Daudzās ierīcēs ir instalētas papildu lietotnes dažādiem nolūkiem, taču nereti kāda no tām var zaudēt savu aktualitāti un tās paliek tikai kā traucēklis ierīces atmiņā. Dažām ierīcēm ir jau iebūvēta atmiņas optimizācija, kas ne tikai dzēš visus nevajadzīgos failus, bet arī atinstalē lietotnes, kas patērē lieku enerģiju. Bet šo pašu procesu var veikt arī pats lietotājs, rūpīgi pārskatot saglabātos failus un lietotnes," stāsta M.Tillers.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.