Menu
 

Arī sienas runā jeb Ko tava mājokļa krāsas stāsta par tevi

  • Autors:  “Bonava Latvija”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Straujiem soļiem tuvojas rudens – viens no košākajiem gadalaikiem, kas īpaši izceļas ar spilgtu krāsu paleti. Krāsām piemīt milzīgs spēks – tās var iespaidot mūsu labsajūtu, pastiprināt vai notušēt emocijas un pat ietekmēt ēstgribu. Tāpēc arī tam, kādas krāsas izvēlamies mājokļa sienām, ir liela nozīme. Taču vienlaikus krāsas var daudz pastāstīt par mums pašiem. “Bonava Latvija” atklāj, kādas cilvēku rakstura īpašības ir paslēptas desmit iecienītākajās krāsās.

Sarkanā

Fiziska spēka un dzīves spara krāsa. Intensīvākā krāsa paletē, ko mērķtiecīgi izmanto uzmanības piesaistīšanai, bet intuitīvi izvēlas sirsnīgi, kaislīgi, uzņēmīgi un enerģiski cilvēki (vai tie, kuri vēlas tādi būt). Ar sarkano krāsu jābūt uzmanīgam – ir viegli pārkāpt robežu starp dzīvīgu, aicinošu un uzbāzīgu, pat agresīvu toni.

Tāpat arī cilvēka dabā: enerģijas pārbagātība, kas mutuļo sarkanās krāsas mīļotājos, jāievirza pareizā gultnē, lai nekļūtu par postošu spēku. Viens gan skaidrs – tie, kuri diendienā labprāt uzturas sarkanās krāsas apskāvienā, noteikti necieš no vienmuļības, labprāt ļaujas pārmaiņām un novērtē dzīvespriecīgus  cilvēkus un interjeru.

Zilā

Prāta, iekšējā līdzsvara un stabilitātes krāsa. Daži pētījumi liecina, ka zilā ir mīļākā krāsa vairāk nekā pusei pasaules iedzīvotāju vairumā kultūru. Tumši zilo uzskata par uzticamības un pastāvības krāsu, ne velti to izvēlas bankas, augstskolas un nopietnu vīru uzvalku šuvēji. Tādi ir arī cilvēki, kuri izvēlas zilo krāsu: uzticami, godīgi, atbildīgi un līdzsvaroti. Vienlaikus tā ir jūras un debesu krāsa, un pasaulē nav nekā mūžīgāka par debesīm.

Zilā krāsa interjerā nomierina, palīdz koncentrēties, rosina uz savstarpēju sapratni, tāpēc lieliski noder telpās, kur nodarbojaties ar meditāciju, vai virtuvē, jo samazina apetīti. Lai pārāk liels daudzums zilās krāsas neradītu aukstu atmosfēru, ieteicams tajā iepludināt siltus smilšu, zelta vai zemes toņus, bet tirkīzzils akcents piešķirs telpai pārsteigumu un dzīvesprieku.

Dzeltenā

Optimisma, saules, puķu un zelta  medaļu krāsa. To izvēlas uzvarētāji, sangviniķi un tie, kam nemitīgi salst. Šī krāsa palīdz kliedēt ikdienas pelēcību un rosina uz rīcību. Tiesa, tā veicina arī nesavaldību. Tam ir fizioloģisks izskaidrojums – dzeltenie toņi stimulē nervu sistēmu, aktivizē atmiņu un muskuļu darbību, mudina uz komunikāciju.

Dzelteno krāsu izmanto dažādās brīdinājuma zīmēs, jo tā ir vispamanāmākā. Tādēļ cilvēki, kuri izvēlas dzelteno krāsu savām sienām, ir ļoti drosmīgi, jo nebaidās skatīties tieši acīs saulei. Toties vēsās telpās ar vāju dabisko apgaismojumu, sevišķi kombinācijā ar citiem dzīvespriecīgiem toņiem, dzeltenā krāsa var darīt brīnumus. Jāuzmanās ar tās lietošanu bērnistabās – mazuļiem tā var izrādīties pārāk intensīva.

Zaļā

Lapu un zāles, harmonijas un brieduma krāsa. Šī ir otra populārākā krāsa pasaulē, un nav arī brīnums – tā ir teju vai vispierastākā, sastopama pat ziemā, jo pa kādai mūžzaļai eglei aug gandrīz visur. Tā ir dabas krāsa, ideāls fons oriģinālam dizainam.

Zaļā krāsa atpūtina acis, nomierina pulsu un prātu, to uzskata par dziedināšanas, auglības un brieduma krāsu. Tāpēc zaļo krāsu labprāt izvēlas nobriedušas personības. Šie cilvēki ir kā koks, kas ar saknēm stingri turas zemē, bet ar zariem tiecas debesīs, iegūstot nevainojamu vertikāli un stingru mugurkaulu. Un tad var arī krāšņi ziedēt un nest augļus!

Oranžā

Sarkanās un dzeltenās krāsas māsīca, kas radusies no abu sajaukuma, vienaldzīgos nepazīst – tā vai nu ļoti patīk, vai it nemaz nepatīk. Oranžā ir siltuma un enerģijas krāsa, kas saistās ar dienvidu zemju terakotas krūkām un apelsīnu kokiem, sarkanīgiem tuksnešiem un rūsganiem saulrietiem.

Oranžā krāsa veicina ēstgribu, tāpēc to interjeram nereti izvēlas ēdināšanas iestādes un tā labi noder virtuvē, ja gribat, lai ģimene kārtīgi paēd. Oranžo izvēlas vitāli cilvēki, kam netrūkst ambīciju un lielu mērķu un kuriem ir svarīga fiziskā komforta vajadzību – tādu kā siltums, pajumte, ēdiens – apmierināšana.

Violetā

Burvīgs enerģiskās sarkanās un rāmās zilās krāsas apvienojums, kas tādējādi iemieso abus raksturus un ietver sevī gan fizisku, gan garīgu enerģiju. Ne velti šī ir misticisma un karaļu krāsa, kuru iemīļojuši radoši, ekscentriski cilvēki un pusaudži, kam svarīga garīgā izaugsme, dzīves un pasaules noslēpumi, intuīcija un sapņi.

Lielos daudzumos violetā krāsa var uzvēdīt gūtsirdību, taču tā ir arī ļoti romantiska – lavandas, ceriņu un purpura mākoņu – krāsa, tāpēc to bieži vien neapzināti izvēlas sapņotāji, dzejnieki un tie, kuri vienmēr tic laimīgām beigām.

Brūnā

Stabilitātes, siltuma, koka un zemes krāsa, kas asociējas ar visu dabisko un ilgmūžīgo. Tā var būt diezgan smagnēja, tāpēc nederēs interjeriem, kur vajadzīgs vieglums un plašums.  Brūnā krāsa tikai šķietami ir neizteiksmīga – tajā var atrast visas zemes, klinšu, akmeņu un koku stumbru nokrāsas, visu dabas bagātību vienkopus.

Šīs krāsas sarkanīgie toņi atblāzmo rudeni un ražas laiku, krēmīgi brūnais sola klusinātu izsmalcinātību, bet kafijas un šokolādes nokrāsa ir bagātības un pašpārliecinātības vēstneši. Brūnās krāsas mīļotāji ir rāmi, draudzīgi un piezemēti stabilu vērtību piekritēji, kuri nemetīsies izrādīt savu labklājību. Taču tas nenozīmē, ka viņiem tādas nav.

Baltā

Tīrības un nevainības krāsa. Tomēr caurcaurēm balta telpa radīs drīzāk neomulīgas asociācijas ar ārstniecības iestādi vai izmēģinājumu laboratoriju, tāpēc baltā krāsa jāatdzīvina ar košiem akcentiem vai jāsapludina ar pasteļtoņiem. Interjera dizaineri atgādina – pilnīgi baltas telpas ir izgājušas no modes, taču krāsa pati par sevi no modes neiziet nekad.

Balto krāsu izvēlas cilvēki, kuriem patīk katru dienu sākt kā jaunu lapu, kur iezīmēt dažādas krāsas un rakstus, lai dienas beigās atgrieztos attīrošajā baltumā. Baltais saistās ar ziemu un sniegu, tāpēc to lieliski atdzīvinās samtaini audumi, pūkaini paklāji un silti koka elementi, kas radīs mājīgu, omulīgu gaisotni.

Pelēkā

Praktiska un eleganta, ideāli iederīga gan uzvalkos un lietišķos kostīmos, gan biroju interjeros. Tā ir profesionāļu krāsa, uz kuras fona lieliski izceļas jebkura cita, – ideāla fona krāsa, jo pati par sevi neuzprasās tikt pamanīta.

Dzīvespriecīgiem cilvēkiem tā var šķist skumja, nomācoša un garlaicīga, taču pelēkās krāsas mīļotāji novērtē tajā ieausto izturību, nosvērtību, inteliģenci, cieņu un daudzās nokrāsas – no pērļaini vizošā līdz grafīta pelēkajam. Konservatīvi, taču eleganti un daudzslāņaini – tā varētu raksturot cilvēkus, kuri izvēlas pelēku interjeru.

Melnā

Autoritatīva un spēcīga krāsa, ko mākslā pieņemts neuzskatīt par krāsu – tā rodas, sajaucot visus krāsu toņus kopā, un dabā tīrā veidā nav sastopama. Melnā krāsa var izraisīt tiklab negatīvas emocijas, kā sajūtu, ka esi no visa pasargāts. Ne velti tieši nakts un tumsas aizsegā ir visvieglāk paslēpties.

Melnā krāsa pastiprina perspektīvu un dziļumu, izceļ akcentus un sniedz anonimitāti, tāpēc to labprāt izvēlas cilvēki, kuri nevēlas atklāt pasaulei visus savus noslēpumus. Un nevar noliegt – tā piešķir ikdienas rutīnai zināmu dramatismu un ir lielisks sabiedrotais sadrūmušu dvēseļu gotiskajam stilam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.