Menu
 

Kas jāņem vērā, izvēloties termometru?

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Viens no uzticamākajiem rādītājiem ķermeņa cīņā ar vīrusu vai infekcijas slimību ir paaugstināta temperatūra. Tai raksturīga noguruma sajūta un svīšana, taču lai skaidri zinātu, vai tiešām laiks paņemt brīvdienu un ietīties zem segas ar tējas krūzi, palīgā nāks termometrs.

Jāņem vērā, ka temperatūra var atšķirties līdz pat 0,5 grādiem, atkarībā no tā, kur tiek veikts mērījums – padusē, perorāli vai rektāli.

Agrāk katrās mājās bija atrodams dzīvsudraba termometrs, kas, lai gan bija precīzs savos mērījumos, bija no stikla, un tam saplīstot, bīstamās dzīvsudraba daļiņas kaitē veselībai. Šobrīd šie termometri Eiropas Savienībā ir aizliegti. Ja mājās vēl atrodams kāds dzīvsudraba termometrs, ieteicams to nodot aptiekā.

Šobrīd aptiekās pieejami vairāku veidu termometri ķermeņa temperatūras mērīšanai. Apskatīsim to priekšrocības un mīnusus.

Klasika – stikla termometri

Vizuāli ļoti līdzīgi nu jau sen aizliegtajiem dzīvsudraba termometriem, stikla termometri ir gana precīzi un vienkārši lietojami. Šobrīd nopērkamo stikla termometru stabiņā ir spirts, gallijs vai kāds cits veselībai nekaitīgs elements, kas ķermeņa temperatūras iespaidā uzsilst un izplešas, sasniedzot temperatūras atzīmi stabiņā.

Ar šo termometru mērījumus var veikt padusē, mutē vai taisnajā zarnā. Lai mērījums būtu precīzs, termometra aktīvais gals padusē jātur pēc iespējas nekustīgi 5-10 minūtes. Svarīgi arī atzīmēt, ka padusei jābūt sausai un apģērbam nevajadzētu būt kontaktā ar termometru. Mērījumu skala šajos termometros ir diezgan smalka un varētu būt grūti saskatāma cilvēkiem ar vāju redzi, bet iespējams iegādāties termometrus arī ar palielināmo stiklu. Tāpat arī dažiem var būt grūti nokratīt šo termometru pirms lietošanas, bet tagad aptiekās pieejami stikla termometri ar speciālu uzgali, aiz kura turot, to izdarīt ir daudz vieglāk.

Digitālie termometri

Saukti arī par elektroniskajiem vai pildspalvveidīgajiem termometriem, tie pēc precizitātes līdzinās stikla termometriem, bet mērījuma laiks ir īsāks – 3-5 minūtes. Lai gan nereti signāls par izmērītu temperatūru atskan jau minūtes laikā, ieteicams to paturēt ilgāk, lai mērījums būtu precīzs. Šie termometri pārsvarā ir triecienizturīgi un ar ūdensnecaurlaidīgu korpusu, daļai no tiem ir arī lokans gals, kas mērīšanu padusē padara ērtāku. Šie termometri nav jānokrata. Digitālo termometru mīnuss ir tāds, ka to garantija mēdz būt vien daži gadi, turklāt tiem jāmaina baterijas, bet reizēm grūti saprast, kad tās sāk beigties, un šādos gadījumos mērījumi mēdz būt neprecīzi.

Infrasarkanie termometri

Vienkārši lietojami bezkontakta termometri, kas ir īpaši ērti ģimenēm ar maziem bērniem. Mērījuma laiks ir vien pāris sekundes, un temperatūru var mērīt atkārtoti vairākas reizes pat minūtes laikā. Lielu daļu modeļu var izmantot arī gaisa, ūdens vai, piemēram, mazuļu ēdiena temperatūras noteikšanai. Vairākiem modeļiem ir arī opcija saglabāt atmiņā 10-30 iepriekšējos mērījumus. Protams, šāds termometrs atšķiras arī cenas ziņā, lielākoties maksājot robežās no 30 līdz 70 eiro, bet to var uzskatīt par ieguldījumu veselībā, it īpaši tad, ja mājās ir mazi bērni, kuriem mierīgi nosēdēt ar stikla termometru padusē ir liels izaicinājums.

Citi termometri

Vēl tirgū pieejami auss termometri, kas arī darbojas kā bezkontakta termometri, vienīgi temperatūra tiek nolasīta no auss iekšējās sieniņas. Mērījumi ir ļoti precīzi, bet arī tehnikai jābūt pareizai.

Pastāv arī pieres termometri, kas ir plāksnīšu formātā. Tie noder ceļotājiem, jo ir mazi un ērti pārnēsājami, toties mērījumi ir aptuveni – grāda robežās.

Mērot temperatūru, jāņem vērā faktorus, kas var ietekmēt termometra rādījumus:
- vides temperatūra;
- termometra bateriju vai akumulatora stāvoklis;
- ķermeņa temperatūra paaugstinās pēc fiziskām aktivitātēm un karstas vannas vai pirts;
- zīdaiņiem temperatūra var būt paaugstināta pēc intensīvas raudāšanas.

Plašu termometru klāstu meklē InternetAptieka.lv! Tiešsaistes aptieka ar bezmaksas piegādi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.