Menu
 

Mūžsenie ķirbji jaunās garšu niansēs Apriņķis.lv

  • Autors:  Jevgēnija Jansone, pavāre un uztura speciāliste, pārtikas mazumtirdzniecības tīkls “Elvi”
Foto – Viktorija Kožemjakina Foto – Viktorija Kožemjakina

Ķirbji, protams, ir absolūti neatņemama rudens klasika. Ķirbju pārdošanas apjoma kāpums sākas jau augustā, taču vislielākā pircēju interese par ķirbjiem ir tieši septembrī  un oktobrī. Ķirbji satur maz kaloriju, bet daudz šķiedrvielu, turklāt tajos ir daudz antioksidantu un vitamīnu, tāpēc ķirbji ir ideāls produkts tiem, kas rūpējas ar izskatu un veselību.

Kad apnikusi ķirbju kūka, biezenis un cepti ķirbji, pārtikas mazumtirdzniecības tīkls “Elvi” kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni iedvesmo jaunu ķirbju garšas nianšu atklājumiem un piedāvā divas receptes, kā šīs pasaulē lielākās ogas pārvērst gardos, nebijušos ēdienos.

Ķirbju sautējums ar lēcām un kokosriekstu pienu

Sastāvdaļas (4-6 personām): 300 g notīrīta, nelielos kubiņos sagriezta ķirbja, 2 ēdamk. olīveļļas, 1 liels sīpols, 3 ķiploka daiviņa, muskatrieksts, 100 g sarkano lēcu, 500 ml dārzeņu vai vistas buljona, 200 ml kokosriekstu piena, 100 g spinātu lapu, citrona vai laima sula, grauzdētās, rupji sakapātas mandeles, sāls un pipari pēc garšas.

Pagatavošana

Dziļā pannā lej olīveļļu, apcep tajā smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi.

Pievieno sīpoliem un ķiplokiem ķirbja gabalus un mazliet muskatrieksta, apcep visu vēl 5-7 minūtes.

Pielej maisījumam buljonu, uzvāri to un sautē buljonā dārzeņus 10-15 minūtes, kamēr ķirbis kļūst mīksts.

Ķirbja sautējumu sablendē vai sastampā ar kartupeļu stampu.  Pieber biezenim klāt lēcas, pielej kokosriekstu pienu un sautē visu 5-7 minūtes, kamēr lēcas ir gatavas.

Minūti pirms gatavības pievieno sautējumam svaigas spinātu lapas, sāli un piparus, pielej citrona vai laima sulu un visu samaisi.

Pasniedz karstu, rotājot ar sakapātam mandelēm.

Siltie ķirbju salāti

Sastāvdaļas (2-4 personām): 250 g ķirbja bez mizas un sēklām, 1 ēdamk.olīveļļas, 100 g rukolas, 100 g spinātu lapu, 200 g konservētu turku zirņu bez šķidruma, 50 g saulē kaltētu tomātu, 50 g krēmsiera vai mīkstā kazas sierra, 1 ēdamk. medus, muskatrieksts, asās paprikas pulveris un saldās paprikas pulveris, sāls, pipari pēc garšas, sauja lazdu riekstu; mērcei – ēdamk. ķirbju eļļas (var izmantot arī citu augu eļļu), 1 ēdamk. sezama pastas vai zemesriekstu sviesta, 3-4 ēdamk. citrona sulas, 1 tējk.medus, sāls, pipari pēc garšas.

Pagatavošana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

Nelielā bļodiņā samaisi olīveļļu ar muskatriekstu, sāli un piparus. Sagriez nelielos gabaliņos ķirbi, liec ķirbju gabaliņus eļļas un garšvielu maisījumā un samaisi, lai eļļā pārklāj ķirbi no visām pusēm.  Ņem ķirbju gabaliņus ārā no eļļas un garšvielu maisījuma un liec vienā kārtā uz cepamās paplātes, kas izklāta ar cepampapīru.

Tajā pašā bļodiņā ar eļļas un garšvielu maisījumu saber turku zirņus, pievieno tiem abu veidu paprikas pulverus. Visu kārtīgi samaisi un liec zirņus uz cepamās paplātes blakus ķirbjiem.

Visu cep ~15 minūtes, tad samaisi ķirbja gabaliņus ar medu un cep vēl 5 minūtes.

Apgrauzdē cepeškrāsnī arī lazdu riekstus.

Kamēr cepas dārzeņi, samaisi kopā visas mērces sastāvdaļas.

Sagriez nelielos gabaliņos saulē kaltētus tomātus.

Lielā bļodā samaisi rukolas un spinātu lapas, pievieno  tām saulē kaltēto tomātu gabaliņus.

Ceptos dārzeņus ņoņem no cepamās paplātes un sajauc ar mērci, nedaudz mērces atstājot rotāšanai.

Lapu salātu – tomātu maisījumu liec uz šķīvjiem. Virsū kārto karsto dārzeņu maisījumu, un sieru.

Rupji sakapā grauzdētos lazdu riekstus, pārber tos salātiem un pārlej pāri visu ar atlikušo mērcīti. Baudi siltu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.