Menu
 

Divi sarkano biešu ēdieni valsts svētku galdam Apriņķis.lv

  • Autors:  Jevgēnija Jansone, pavāre un uztura speciāliste; pārtikas mazumtirdzniecības tīkls “Elvi”
Foto – Viktorija Kožemjakina Foto – Viktorija Kožemjakina

Domājot par to, no kā pagatavot svētku ēdienu latviskās krāsās, bietes noteikti iedomājamies vienas no pirmajām, bet tad šo ideju atmetam, jo neēdīs taču katru gadu siļķi kažokā vai vinegretu. Bet patiesībā bietes ir mūsu superdārzenis, no kā var gatavot bezgalīgi daudz ēdienu. Tie ne tikai skaiti rotās 18.novembra svētku galdu, bet arī nodrošinās mūs ar vērtīgiem vitamīniem, minerālvielām un balastvielām. 100 g biešu satur aptuveni 40 kcal, bietēs ir C vitamīns, B grupas vitamīni, folijskābe, fosfors, kālijs, dzelzs un magnijs.

Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls “Elvi” kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni iedvesmo valsts svētkos izmēģināt divas biešu receptes. Varbūt ir īstais brīdis pamēģināt, kā garšo biešu “panna cotta”?

Biešu – krēmsieru uzkoda salātu “spilvenā”

Sastāvdaļas (4 personām): 4 vārīts vai ceptas bietes (atdzesētas un nomizotas), 150 g mīksta kazas siera, 2 ēdamk. krēmsiera, 2-4 ēdamk. grieķu jogurta, sāls, pipari, 1/2 tējk. oregano, 5-7  smalki sakapāti zirņu dīgsti (var nepievienot), valrieksti pasniegšanai, 150 g iecienīto salātlapu maisījuma, 3 ēdamk. olīveļļas, sula no 1/2 citrona, 1 ēdamk. medus.

Pagatavošana

Bietes sagriež gareniski 0,5 cm platās ripiņās.

Viendabīgā masā saputo kazas sieru, krēmsieru, jogurtu, oregano un smalki sakapātus zirņu dīgstus, sāli un piparus.

No konditorejas maisa vai ar karoti uz katras bietes ripiņas uzliec ar ~1 ēdamk. siera maisījuma. Kārt biešu ripiņas vienu virs otras kā kūku.

Sajauc olīveļļu ar citrona sulu, medu, sāli un pipariem. Sajauc mērci ar salātlapām.

Pasniedz bietes uz salātu “spilvena”, rotājot ar valriekstiem.

Biešu “panna cotta”

Sastāvdaļas: 150 g vārītu biešu, 150 ml saldā krējuma, 80 ml piena, 1 ēdamk. medus, 1 ēdamk. vaniļas cukura, 1,5 tējk. želatīna pulvera (+ 3 tējk. auksta ūdens uzbriedināšanai); sula un rīvēta miziņa (tikai dzeltenās daļas) no viena citrona, 50 g sviesta, 2 olu dzeltenumi, 2 ēdamk. medus, 100 g krēmsiera ar samazinātu tauku daudzumu, 100 g grieķu jogurta, dzērvenes, avenes rotāšanai.

Pagatavošana

Bietes sagriez nelielos kubiņos un liec katliņā kopā ar saldo krējumu un pienu, uzvāri un gatavo uz lēnās uguns 15-20 min.

Uzbriedini želatīnu, aplejot to ar ūdeni un ļaujot pastāvēt 5 min.

Karstu biešu maisījumu sablendē līdz viendabīgai konsistencei, pievieno želatīnu un medu, kārtīgi samaisi.

Lej maisījumu traukos un liec ledusskapī uz vismaz 2 stundām.

Katlā izkausē sviestu kopā ar citrona sulu un miziņām.

Trauciņā saputo olas dzeltenumu ar medu un lēnām pievieno tam citrona un sviesta maisījumu.

Pārlej visu atpakaļ kaltiņā un uz lēnās uguns uzkarsē, pastāvīgi maisot, līdz masa nedaudz sabiezē.

Atdzesē, pārklājot krēmu ar pārtikas plēvi tā, lai plēve pilnībā saskarās ar krēmu.

Saputo krēmsieru ar grieķu jogurtu, pievieno šo masu citronu krēmu un visu kārtīgi samaisi.

Liec iegūto krēmu uz biešu “panna cotta” kārtas, rotā ar ogām.

Pasniedz uzreiz, vai arī uzglabā ledusskapī līdz pasniegšanas brīdim.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.