Menu
 

LVĢMC: Nedēļas nogalē gaidāma bīstama laika parādība – atkala

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - twitter.com/LVGMC_Meteo Foto - twitter.com/LVGMC_Meteo

No piektdienas Latvijā sāks ieplūst siltās gaisa masas un līdz ar to pastāv liels risks, ka būs novērojama bīstama laika parādība – atkala, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Aukstās gaisa masas, kas atnesa stipro salu, lēnām atkāpsies uz ziemeļaustrumiem, bet no dienvidiem jau strauji ieplūdīs siltās gaisa masas. Gaisa temperatūra pie zemes virsmas vēl saglabāsies zemāka par 0 grādiem, bet gaidāms, ka līs lietus. Visintensīvākā atkala ir gaidāma valsts austrumu daļā, Latgalē, tomēr arī pārējā teritorijā tā tiks novērota. 

Līdz ar to sagaidāms, ka šajā nedēļas izskaņā būs ļoti slideni ceļi, ielas un trotuāri, jo apledojums veidosies atkalas rezultātā, turklāt sestdien atkalu un sniegu jau nomainīs lietus un gaisa temperatūra būs augstāka par 0 grādiem. Līdz ar to ļoti slideni būs arī tie ceļi, uz kuriem ir piebraukts sniegs.

LVĢMC aicina izvērtēt:
- vai ir nepieciešams doties ceļā ar auto vai kājām,
- ja dodaties ceļā, vai ir atbilstoši apavi un automašīna ir aprīkota atbilstoši šiem bīstamajiem ziemas apstākļiem;
- pastāv augsts risks, ka papildu sniegam, kurš ir piesalis vadiem un koku zariem, uz tiem vēl veidosies apledojuma kārta – svars būtiski pieaugs un ir risks, ka tie lūzīs.  

Kā skaidro meteorologi, šāda situācija dabā rodas, kad gaisa temperatūra piezemes gaisa slānī ir zemāka par 0 grādiem, atsevišķos gadījumos sasniedzot pat -4…-6 grādus. Savukārt augšējos atmosfēras slāņos (0,5-2 km augstumā) pakāpeniski ieplūst siltas gaisa masas, kuru temperatūra ir augstāka par 0 grādiem. Tās ir salīdzinoši vieglas un nespēj ātri “izkustināt” pie zemes virsmas esošās aukstās gaisa masas. Līdz ar to sniegs, kas ir izveidojies mākoņos, krītot cauri augšējos atmosfēras slāņos izvietotajam siltajam gaisa slānim, izkūst, bet, sasniedzot zemes virsmu, kur ir aukstais gaiss, nepaspēj sasalt, un mēs novērojam atkalu. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.