Menu
 

Nedēļas nogalē Brīvdabas muzejā atklās Pavasara pastaigu taku un svinēs Lielo dienu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - brivdabasmuzejs.lv Foto - brivdabasmuzejs.lv

No 18.marta Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā būs izstaigājama un apskatāma Pavasara pastaigu taka, kurā apmeklētājus gaidīs pavasarim modušies kurmīši, vardes, skudras, lieldienu zaķi un pavasarīgi noskaņoti kaķi, dažādi putni un milzu ligzdas. Muzeja teritorijā būs izvietotas 12 dažādas šūpoles. Savukārt 19.martā no plkst. 12.00 muzeja Pavasara pastaigu takā notiks Lielās dienas ieskandināšana un iešūpošana, informēja muzeja pārstāve Līga Rimšēviča.

Daudzi takas objekti būs veidoti no vēdināšanai ārā izliktiem grīdas celiņiem un citiem sadzīves priekšmetiem. Šoreiz pastaigu takas objekti vairāk būs izvietoti muzeja Kurzemes zvejnieku ciemā, kas atrodas Juglas ezera krastā. Pie Nameļa no zemes būs izlīduši kurmji, uz "Lurķu" žoga sasēduši gaiļi un vistas, "Mauru" sētā būs pulcējušies Lieldienu zaķi, bet pie tīklu būdām izvietojies varžu koris.

Mazliet tālāk "Cēlājos" varēs sastapt darba skudras un dažnedažādus putnus košo Vidzemes segu krāsās. Savukārt pie Zvirgzdenes klēts sastapsiet pavasarīgi noskaņotus kaķus. Vēlākā pavasarī objektus dabīgi ieskaus un papildinās muzejā plaukstošie augi un ziedi.

Lielo dienu sestdien ieskandinās suitu dūdinieces Inta un Anta Puķītes, jauniešu folkloras kopa "Banga" un "Rīgas Danču klubs". Būs iespēja ripināt olas un izšūpoties kaut visās 12 muzeja teritorijā speciāli Lielajai dienai un Lieldienām izvietotajās šūpolēs.

Brīvdabas muzejs atgādina, ka Lieldienas dabā iezīmē brīdi, kad gaismas kļūst vairāk nekā tumsas – diena kļūst liela. Gaismas pieaugumam sekos dabas atmoda. Šūpošanās – celšanās pretī Saulei – ir simboliska darbība, kam jāstimulē atdzimšanas un auglības spēki dabā un cilvēkā. Šūpošanās ir arī pasauli harmonizējoša darbība. Tā ietver gan kustību augšup, gan līganu laišanos lejup. Meistarīgi uzkārtas šūpoles apliecina vīrišķo spēku un gudrību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.