Menu
 

Nevainojams zāliens bez lielas piepūles: kādu tehniku izvēlēties tā kopšanai? Apriņķis.lv

  • Autors:  “Kesko Senukai Latvia” eksperti
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Katrs, kam pie mājas zaļo kaut neliels mauriņš, vēlas, lai tas izskatītos nevainojami. Mūsdienās zāliena kopšanas iekārtu izvēle ir gana plaša, lai apkoptu mauriņu vai pļavu bez lielas piepūles. Gatavojoties vasarai, tirdzniecības tīkla “Kesko Senukai Latvia” eksperti apkopojuši padomus, kas ļaus novērtēt, kāds zāles pļāvējs būs vispiemērotākais, lai acis priecētu un pēdas glāstītu košs, līdzens un glīti nopļauts zāles paklājs.

Zāles pļāvējs robots – piemājas mauriņam

Inovatīva tehnika, kas nodrošina ērtības tās lietotājam, arvien biežāk kļūst par neaizstājamu palīgu mājsaimniecības darbos. Roboti palīdz ne tikai sūkt putekļus, mazgāt grīdas vai tīrīt logus, bet arī uzkopt zālienu.

Pēc ekspertu domām, robotizētais zāles pļāvējs ir piemērotāks līdzenam zālienam piemājas dārziņā. Roboti gan ir ļoti manevrētspējīgi, tomēr laukumi ar reljefu vai sarežģītiem, asiem leņķiem var tos samulsināt.

Toties šis risinājums ir īstais visiem, kas vasaru vēlas veltīt atpūtai, nevis bezgalīgiem dārza darbiem. Uzticot zāles pļaušanu robotam, paši varat darīt citas jaukas lietas kopā ar ģimeni vai draugiem un bez raizēm baudīt mīkstās zāles pieskārienu basām pēdām.

“Kesko Senukai Latvia” speciālisti iesaka robotu ieslēgt katru dienu, jo regulāra pļaušana dos zālienam sulīgumu, padarot to līdzīgu zaļam paklājam. Nopļautie stiebri būs dabisks mēslojums, kas veicinās labāku jaunās zāles augšanu un novērsīs nepieciešamību izmantot papildu mēslojumu.

Lielai platībai – dārza traktors

Ja pie mājas ir lielāka zāliena platība, speciālisti iesaka apsvērt dārza traktora jeb raidera iegādi. Tas ļaus ērti nopļaut 10–30 un pat vairāk hektāru zāliena. Konstrukcijas ziņā šīs ierīces ir līdzīgas traktoriem, tās ir vadāmas, tāpēc ļoti ērtas.

Dārza traktora pļaušanas bloka platums var būt no 65 līdz 140 centimetriem un vairāk. Tāpēc speciālisti iesaka vispirms novērtēt mašīnas platumu, lai tā spētu izspraukties starp košumkrūmiem un kokiem, kas aug zālienā.

Šāda veida zāles pļāvēji ir darbināmi ar benzīnu. Jo lielāka pļaušanas platība, jo jaudīgākam jābūt dārza traktoram.

Mehāniskais pļāvējs – mazākām platībām

Mehāniskie zāles pļāvēji ir ieteicami tiem, kas rūpējas par nelielu zālienu 200–300 kvadrātmetru platībā. Izvēloties mehānisko zāles pļāvēju, jāizšķiras starp pašgājēju un stumjamu ierīci, rēķinoties, ka pļāvēju darbina tikai cilvēka rokas, tāpēc zāles nopļaušanai būs nepieciešama liela fiziska piepūle. Lai to kaut nedaudz samazinātu, pircēji biežāk izvēlas pašgājēju pļāvēju. Tomēr šāda veida pļaujmašīnas arvien biežāk tiek aizstātas ar maziem, 32–34 cm platiem elektriskiem vai bezvadu pļāvējiem, kas to pašu darbu ļauj paveikt daudz efektīvāk un ērtāk.

Benzīns, elektrība vai akumulators?

Vēl viens svarīgs aspekts, izvēloties zāles pļāvēju, ir tas, kā ierīce darbināma. Benzīna motors būs īpaši ērts lielāku platību pļaušanai, jo nav nepieciešami vadi un pļaušanas laiks ir visilgākais, salīdzinot ar citiem dzinēju tipiem. Tomēr ir svarīgi paturēt prātā, ka šāds pļāvējs būs smagāks par elektrisko vai bezvadu pļāvēju un tam būs nepieciešama rūpīgāka apkope – vajadzēs pastāvīgi uzpildīt degvielu, regulāri mainīt eļļu un filtrus. Tāpat jāparedz vieta, kur uzglabāt degvielu. 

Elektriskie zāles pļāvēji ir daudz vieglāki, vienkāršāki un lētāki ekspluatācijā, taču neērtības var sagādāt vadi, kas ierobežo to kustību. Ja zāliens ir mazs, šis tomēr ir labs risinājums, tikai jāuzmanās, lai netīšām nepārgrieztu vadu.

Akumulatora zāles pļāvēji ir lieliska alternatīva, ja meklējat zāles pļāvēju, kas nav darbināms ar benzīnu, un vēlaties, lai tas darbotos arī tālāk no strāvas padeves vietas. Tomēr jāpatur prātā – jo lielāka zāliena platība, jo biežāk akumulators būs jāuzlādē. Lai izvairītos no situācijas, kad tas tieši pirms pļaušanas izlādējas, speciālisti iesaka iegādāties papildu akumulatoru: kad viens izlādēsies, to varēs aizstāt ar otru.

Citi zāliena kopšanas instrumenti

Lai visi zālāja stūrīši izskatītos nevainojami, speciālisti iesaka apsvērt iespēju iegādāties ne tikai zāles pļāvēju, bet arī citus noderīgus instrumentus. Tā kā zāles pļāvējam var nebūt pa spēkam nopļaut zāli ap kokiem, stap puķu dobēm vai gar pašu maliņu, ieteicams izmantot portatīvo trimmeri.

Kā norāda “Kesko Senukai Latvia” eksperti, gan fiziskajos, gan elektroniskajos veikalos popularitātes ziņā vēl ilgi nepārspēti būs benzīna krūmgrieži, kas ļauj piekļūt pat visattālākajiem dārza nostūriem. Pēdējos gados populāri ir kļuvuši arī akumulatoru trimmeri, kas izceļas ar klusu darbību un ērtu lietošanu.

Papildus pārējam dārza kopšanas aprīkojumam un instrumentiem ir vērts iegādāties šķēres zāles apgriešanai. Ar to palīdzību var ātri un ērti veikt nelielus zāliena “frizēšanas” darbus, sapucēt puķu dobi vai košumkrūmus un piekļūt grūti pieejamiem kaktiņiem dārzā, kur zāles pļāvējs nekādi netiek klāt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.