Menu
 

Gaujas grīvas teritorijā uzturas tārtiņu pāris, mazie zīriņi ligzdot nav atgriezušies

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – unsplash.com Foto – unsplash.com

Šogad pirmo reizi Dabas aizsardzības pārvalde putnu ligzdošanas laikā slēdza Gaujas grīvu, lai atjaunotu mazo zīriņu populāciju, kas pēdējās desmitgadēs turpina samazināties. Dažādu putnu sugu, to skaitā mazo zīriņu, populācijas samazināšanās ir galvenais iemesls, kāpēc no 1.maija līdz 31.jūlijam ir slēgtas vairāku upju grīvas Latvijā, tajā skaitā Gaujas grīva Ādažu novadā. Iepriekšējos gados zīriņi šeit ir manīti, taču nav ligzdojuši kopš 2010.gada, liecina informācija Ādažu novada pašvaldības mājaslapā.

Kādreiz Gaujas grīva bija nozīmīga putnu ligzdošanas vieta ne tikai Latvijas, bet pat Eiropas mērogā. Populācijas ziņā lejupejoša līkne šobrīd ir faktiski visiem putniem, kas savulaik ligzdojuši upes grīvā, – upes un smilšu tārtiņiem, upes un jūras zīriņiem, kā arī jūras žagatām.

Veicot pirmo monitoringa uzskaiti Gaujas grīvā un slēgtajā teritorijā, konstatēts, ka tajā uzturas upes tārtiņu pāris.

Pēc Dabas aizsardzības pārvaldes datiem, Latvijā ligzdo 222 putnu sugas, no kurām liela daļa maijā ierīko ligzdas, bet jūnijā jau perē mazuļus. Šajā laikā cilvēku un suņu klātbūtne putnu tuvumā nav vēlama, jo tie cilvēkus uztver kā draudu, tādējādi var pamest ligzdas, savukārt mazuļi bēgot noklīst no vecākiem. Ilgstoši saglabājoties ārējiem traucējumiem, putni ar laiku pamet agrāk izvēlētās teritorijas, vairs nedēj olas un neaudzina mazuļus, tādējādi sugas populācija sāk sarukt.

Tā kā vēl ir putnu ligzdošanas laiks, aicinām dabā uzturēties klusi, nezāģēt kokus un veikt citas darbības, kas varētu aizbiedēt putnus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.