Menu
 

Kā apsildīt māju?

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Apkures nodrošināšana gada aukstajos mēnešos sastāda ļoti būtisku daļu no mājsaimniecības ikmēneša tēriņiem, tādēļ ir būtiski domāt par to jau šobrīd. Apkures sistēmu tehnoloģijas aizvien attīstās, lai ļautu izveidot paterētājam visatbilstošāko risinājumu kombināciju komfortablam telpas klimatam.

Apkures sistēma

Apkures sistēma ir viena no būtiskākajām mājokļa inženiertehniskajām sistēmām, kuras izveidē ir jālīdzsvaro dažādi faktori. Apkārtējās vides infrasruktūra, finansiālie apsvērumi, tehnoloģiju attīstība, sadzīves paradumi un ikdienas ritms ir tikai daļa no apskatāmo jautājumu kopuma, jo tikpat būtiski ir arī jautājumi par apsildes tehnikas jaudas atbilstību apsildāmajai telpu platībai, celtniecībā izmantotie materiāli, ēkas siltumizolācija un potenciālie siltuma zudumi caur logiem un durvīm. Pati sistēma sastāv no vairākām svarīgām komponentēm, kas var tikt papildinātas atkarībā no pielietotajām tehnoloģijām un mērķiem. Lai arī šķiet, ka mājā esošo apkures sistēmu pēc tās uzcelšanas ir pārāk sarežģīti mainīt, to ir iespējams papildināt, veidojot kombinētu apkures sistēmu ar dažāda veida apkures katliem, siltumsūkņiem vai saules kolektoriem. Tādējādi maksimāli izmantojot tehnoloģiju ieguvumus un mazinot to trūkumus.

Apkures sistēmas sirds

Tradicionālu apkures sistēmu pamata elements ir apkures katls (piedāvājumu sk. šeit), kurā kurināmā sadegšanas procesā rodas siltums. Atkarībā no kurināmā veida izšķir gāzes, cietā kurināmā (malkas, akmeņogļu un kokskaidu brikešu) un granulu apkures katlus, kā arī ir elektriskos apkures katlus. Savstarpēji tie atšķiras arī ar atšķirīgām ekspuatācijas izmaksām, nepieciešamo apkopes apjomu un kurināma uzglabāšanas prasībām. Piemēram, malkas apkures katlam ekspluatācijā ir zemākās izmaksas, taču ir jāseko līdzi kurināšanas procesam, nav iespējama procesa automatizācija, svarīga ir sistēmas apkope, piemēram, dūmvada tīrīšana un pelnu savākšana vienu vai divas reizes nedēļā. Pretēji ir ar elektriskajiem katliem – to lietošanai ir visdārgākās izmaksas, toties tiek iegūta pilnīga sistēmas automatizācija, nav vajadzīgs dūmvads, ir kompakts risinājums ar augstu siltuma jaudu un apkope ir nepieciešama tikai vienreiz gadā pirms apkures sezonas uzsākšanas.

Vai radiatoriem ir alternatīva?

Kad apkures katlā ir uzsildīts šķidrums, piemēram, ūdens, tas tiek virzīts uz sildķermeņiem telpās. Visredzamākie apkures sildķermeņi tajās ir radiatori, taču tie vizuāli ietekmē interjeru, samazina izmantojamo platību un uz tiem sakrājas putekļi. Daudz lielāku rīcības brīvību sniedz „neredzams” telpas sildķermeņa veids – siltās grīdas (piedāvājumu sk. šeit). Šī zemgrīdas siltumu izstarojošā sistēma ļauj siltumu izplatīt vienmērīgi daudz lielākā laukumā nekā jebkura radiatora izstarojošā virsma. Sasildīta tiek ne tikai grīda un  gaiss, bet arī objekti, kas saskaras ar grīdu. Tas ļauj patīkamu telpas temperatūru sasniegt ar zemāku siltumenerģijas daudzumu, tādējādi samazinot izmaksas. Siltās grīdas ir iespējams uzstādīt dažāda tipa ēkās, izmantojot divu veidu metodes – slapjo un sauso. Pirmajā metodē virs siltās grīdas cauruļu klāja tiek klāts betona slānis. Savukārt, otrajā cauruļvadi ievietoti tam paredzētā putuplasta plātnē ar alumīnija siltuma vadošām plāksnēm.

Vai ir iespējams siltums bez malkas vai gāzes?

Tiecoties pēc lielākas energoefektivitātes, silto grīdu risinājumus ir ieteicams apvienot ar alternatīviem siltumenerģijas avotiem. Viens no tādiem ir siltumsūkņi, kuri ģenerē siltumenerģiju no apkārtējās vides. Piemēram, gaiss-gaiss siltumsūkņi (https://220.lv/lv/majai-un-remontam/klimata-kontrole/mobilie-gaisa-kondicionieri/f/all/siltumsukni-gaiss-gaiss) pārvērš siltumā atmosfēras gaisu. Neapšaubāmi šādas sistēmas priekšrocības ir iespēja atteikties no gāzes vai malkas, neveidojas pelni un ugunsdrošības riski, tomēr pastāv tieša sistēmas efektivitātes atkarība no ārējās temperatūras. Zemākās temperatūrās par -10˚C sūkņa efektivitāte sāk strauji samazināties. Tādēļ apkures sistēmu speciālisti iesaka šādu siltumsūkni kombinēt ar papildus apkures katlu vai kamīnu, lai mājoklis jebkuros laikapstākļos būtu patīkami silts.

Vasara ir labākais laiks, lai jau laikus padomātu par komfortu savā mājā arī gada aukstākajos mēnešos. Nepieciešamo apkures sistēmas izveidošanai vai nomaiņai atradīsiet plašajā 220.lv sortimentā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.