Menu
 

Paliek mazliet vēsi? Iedzer karstu tēju! Apriņķis.lv

  • Autors:  Ērika Pētersone, “Mēness aptiekas” farmaceite
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vēl pirms īsa brīža cīnījāmies ar svelmi, un te pēkšņi brrr…, cik auksts! Ir īstais brīdis, lai par labāko draugu kļūtu kūpošas tējas krūze. Ja vēl iegūstam zināšanas, ka ar tēju varam palīdzēt stiprināt veselību, tad līdz ar sasildīšanās un garšas baudu saņemam arī apziņu, ka esam izdarījuši ko labu savam organismam!

Tēja ir viens no visbiežāk patērētajiem dzērieniem visā pasaulē. Tiek uzskatīts, ka tējas dzeršanai ir pozitīva ietekme uz veselību, jo tēja satur polifenolus, mikroelementus, kas dabiski atrodami augos, un flavonoīdus, dažādus savienojumus, kas dabiski atrodami augļos un dārzeņos un var palīdzēt mazināt stresu un iekaisumu.

Pētījumi no vietām, kur zaļā tēja ir populāra, piemēram, Ķīnā un Japānā, ir parādījuši tējas labvēlīgo ietekmi uz veselību. Taču par melnās tējas ietekmi uz veselību iepriekš šādi pētījumi bijuši reti un ir snieguši pretrunīgus rezultātus. Iespējams, ka tāpēc mums bieži vien ir sajūta, ka zaļā tēja ir veselīgāka. Tie, kam zaļā tēja garšo, tas nerada problēmas, taču citi tāpēc atsakās no tējas vispār. Tāpēc šoreiz vairāk uzmanības pievērsīsim melnajai tējai un pārlūkosim vērtīgo zāļu tējās.

Ko vēstī pētījumu dati

Tējas dzeršana tiek saistīta ar vairākiem ieguvumiem veselībai, taču lielākā daļa pētījumu par tējas ietekmi uz veselību ir veikti reģionos, kur lielākoties dzer zaļo tēju. Jaunākie pētījumi, kas veikti Lielbritānijā, kur tieši melnās tējas dzeršanas tradīcija ir vēsturisks mantojums, atklāj, ka arī melnā tēja ir saistīta ar būtiskiem ieguvumiem veselībai.

Šādi secinājumi izriet no pētījuma, kurā piedalījās gandrīz 500 000 cilvēku. Pētījuma dalībnieki izvēlēti no Apvienotās Karalistes Biobankas, kas ir apkopojusi datus par cilvēku uzvedību 20 gadu garumā. Šajā pētījumā tika iekļauti dalībnieki, kuri ziņoja, ka regulāri dzer melno tēju. Dati liecina, ka melnās tējas dzeršana var būt saistīta ar mēreni mazāku nāves risku. Un vismazākais risks bija tiem, kuri dzer divas vai vairāk tējas tases dienā.

Apskatot konkrētus riskus, dati liecina, ka tiem, kuri katru dienu dzēra vismaz divas tases tējas, bija mazāks visu iemeslu nāves risks. Tāpat tējas dzeršana saistīta ar zemāku nāves gadījumu skaitu sirds un asinsvadu slimību dēļ (koronārās sirds slimības un insults). Taču nav pārliecinoši skaidras tendences attiecībā uz nāves gadījumu samazināšanos no onkoloģiskām vai elpceļu slimībām.

Ietekme bija novērojama neatkarīgi no tā, vai tējai tika pievienots piens vai cukurs, tējas temperatūras vai kofeīna. Pētnieku komanda fiksēja un analizēja visus šos faktorus, kā arī citus, tostarp kafijas patēriņu un pētījuma dalībnieku veselības rādītājus, kā arī demogrāfiskos raksturlielumus.

Gandrīz 500 000 pētījuma dalībnieku bija vidēji 56,5 gadus veci. Apmēram 85% dalībnieku atzīmējuši, ka dzer tēju, no tiem 90% bija precizējuši, ka dzer melno tēju.

Pētnieki atzina, ka pētījumu ir ierobežojis atsevišķas informācijas trūkums, piemēram, tējas tases tilpums un tējas stiprums.

Neaizmirsīsim zāļu tējas!

Lai gan atklājumi par tējas sniegtajiem ieguvumiem rada sajūtu, ka, dzerot tēju, veicinām veselību, tomēr tie nenorāda, ka cilvēkiem vajadzētu sākt dzert tēju vai palielināt izdzertās tējas daudzumu tikai tādēļ, lai gūtu labumu. Tēja labi iederas mūsu ikdienas rituālos, un tā jāuztver kā labs šķidruma uzņemšanas veids vai, lai cik tas neizklausītos paradoksāli – ēdiens, ja lietojam to ar pienu un cukuru.

Tādēļ ieteicams iegriezties aptiekā un iegādāties arī kādu gardu zāļu tēju, īpaši uzsverot, ka aptiekās nopērkamās ir audzētas, vāktas un fasētas atbilstoši prasībām, lai būtu drošas patērētājam. Atsaucoties uz leģendāro farmaceitu, bioloģijas zinātņu doktoru un Dr.Pakalna produktu līnijas tēvu Dailoni Pakalnu, zāļu tējas no fitoterapijas skatu punkta uzskatāmas par uzturproduktu, nevis ārstniecības līdzekli, tādēļ lietojamas ikdienā, izvēloties garšai tīkamāko, piemēram, aveņu tēju, kas ne tikai labi garšo, bet arī uzlabo vielmaiņu, samazina saaukstēšanās simptomus un veicina gremošanas orgānu darbību, vai melisas tēju ar maigu citrona aromātu un garšu, nomierinošu, pretsāpju, pretkrampju iedarbību.

Atcerēsimies, ka piparmētru tējai piemīt ļoti plašs pielietojums, sākot no saaukstēšanās simptomu mazināšanas līdz pat sāpju mazināšanai, lietojot to kompreses veidā. Savukārt ehinācijas tēja ir bagāta ar dažādām minerālvielām un to var lietot imūnsistēmas stiprināšanai. Tāpat labi zināma ir raudenes tēja, kas spēj palīdzēt bezmiega un stresa gadījumā, bet mārsila lakstu tēju izmanto augšējo elpceļu saslimšanas gadījumos, jo tā veicina atkrēpošanos. Un kur tad vēl baldriāņu tēja, kas tik labi noder pirms naktsmiera, jo samazina uzbudināmību, veicina aizmigšanu!

Ne mazāk iemīļoti ir dažādi tēju maisījumi, kuros ir apkopotas saderīgas augu drogas. Piemēram tēja nierēm, organisma attīrīšanai, sirds un asinsvadu sistēmai, aknām, tēju maisījums miegam, veselībai un imunitātei, plaušām un citi maisījumi.

Citkārt tējas var iedalīt arī pēc tā, kurš tās lietos. Ir iegādājamas tējas mazulīšiem, sievietēm, vīriešiem, sievietēm, kuras saskaras ar menopauzes simptomiem. Mazulīšiem paredzētās augu tējas visbiežāk sastopamas ir maisiņos un paredzētas miega uzlabošanai, saaukstēšanās gadījumos vai kuņģa zarnu trakta darbības uzlabošanai. Tēju maisījums sievietēm gatavots, lai uzlabotu ikmēneša ciklu, un tam piemīt sāpes mazinoša iedarbība. Arī  dažādas detoksikācijas un svaru mazinošas tējas lielāku popularitāti guvušas sieviešu vidū. Vīriešiem domātās tējas spēj mazināt priekšdziedzera iekaisumu un labvēlīgi ietekmē asinsvadu darbību.

Aptiekā iegādājamās tējas ir pieejamas gan fasētas maisiņos, kas satur noteiktu daudzumu augu drogas, vai beramā veidā. Iegādājoties tējas beramā veidā, ir jāpievērš uzmanība norādēm uz iepakojuma, cik daudz drogas jāizmanto, lai pagatavotu vienu tasi tējas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.