Menu
 

No "sanitārā mezgla" līdz modernam interjeram – kas jāņem vērā, iekārtojot vannas istabu? Apriņķis.lv

  • Autors:  Silvija Grase, interjera dizainere; Pārsla Sauka, sanitāro sistēmu ražotāja “Geberit” pārstāve
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pēdējo desmit gadu laikā cilvēku attieksme pret vannas istabu interjeru ir teju vai radikāli mainījusies. Pēc speciālistu domām, viena no svarīgākajām telpām mājoklī vairs netiek uzskatīta tikai par "sanitāro mezglu", tāpēc liela uzmanība tiek pievērsta tās interjeram un uzstādītā aprīkojuma – tualetes poda, ūdens noskalošanas un citu mehānismu kvalitātei, kā arī izskatam.

Kā liecina interjera dizaineru pieredze, pēdējos gados mājokļu īpašnieki vannas istabai pievērš arvien lielāku uzmanību, izturoties pret telpas dizaina veidošanu un funkcionalitātes nodrošināšanu tikpat rūpīgi kā pret jebkuras citas telpas iekārtošanu.

Kādreiz cilvēki vannas istabas dizainam īpašu uzmanību nepievērsa, telpa bieži tika veidota tā, lai tur varētu uzglabāt nepieciešamos tīrīšanas līdzekļus un aprīkojumu, higiēnas preces. Laikam ejot, cilvēkiem rodas arvien jaunas iespējas iedvesmoties no internetā atrastām bildēm, kurās redzams, cik patiesībā gaumīgu vannas istabu var iekārtot, tāpat arī iedvesmu var smelties moderni aprīkotos SPA centros.

Runājot par santehniku vannas istabās, jāvērš uzmanību uz cilvēku nepieciešamību pēc ērtībām un komforta. Pārsvarā vienmēr, izvēloties telpā mūsdienīgu santehniku, palielinās telpa, ļaujot izmantot visas tās piedāvātās iespējas. Mājīga vide tiek radīta arī ar krāsu palīdzību, piemēram, tualetes poda noskalošanas pogu var veidot kā dizaina elementu, kas pielāgots flīzēm, izvēloties tai atbilstošu krāsu.

Funkcionalitāte kā prioritāte

Būtiskākais, ko uzsver interjera dizaineri, ir santehnikas ierīču funkcionalitāte un praktiskums. Vienmēr esmu teikusi, ka nevajag pirkt tikai to, kas acīm šķiet saistošs, svarīga ir arī nopirkto lietu funkcionalitāte. Pērkot jaunu santehniku, uzmanība ir jāpievērš vairākām lietām, lai gala rezultātā telpa būtu vizuāli simpātiska un ērta – santehnikas izskatam, kvalitātei, praktiskumam, funkcionalitātei un izmēram.

Mūsdienu patērētājam svarīgs ir ne tikai santehnikas dizains, bet arī praktiskums. Līdz ar to arī mums ir svarīga piedāvāto santehnikas preču kvalitāte un ilgtspēja vairāku gadu garumā, lai tās nevainojami kalpotu un ne tikai pildītu savas primārās funkcijas, bet arī integrētos dizainā un viedā mājas sistēmā. Bez šaubām, kvalitāte joprojām ir vissvarīgākā – tualetes podam jābūt ne tikai ar skaistu dizainu, lielai daļai cilvēku ir svarīgi, lai no tā varētu viegli nomazgāt netīrumus un lai tas būtu viegli kopjams. 

Ilgtspēja – viens no svarīgākajiem faktoriem

Izvēlēties pareizo santehniku nav grūti. Kvalitāti bieži vien atspoguļo ražotāja nosaukums. Uzticama ražotāja izstrādājumos jebkurā laikā būs iespējams uzstādīt papildu funkcijas, piemēram, “Geberit” ūdens noskalošanas poga ne tikai pildīs savu pamatfunkciju, bet tajā iespējams integrēt arī sanitāro stienīti, kas veic sistēmas atkaļķošanu un dezinfekciju, piešķirot skalojamajam ūdenim patīkamu smaržu. Tāpat iespējams uzstādīt filtra moduli nepatīkamo smaku likvidēšanai, kā arī nakts apgaismojuma funkciju.

Mūsdienās ir aktuāla santehnikas ierīču integrācija viedo māju sistēmās, papildu funkciju uzstādīšana, kuras var regulēt ar viedtālruņiem. Piemēram, augstas kvalitātes tualetes pods var izskatīties kā standarta, bet tam būs mazgāšanas un citas funkcijas. Iepriekš šādam produktam bija daudz lielāks izmērs, tā izskats nodeva, ka tas ir citāds, taču šodien tā vairs nav.

Par produktu uzticamību liecina arī ražotāju sniegtās garantijas. Ja garantija tiek dota 10 vai pat 25 gadus, tehnika iegūst pavisam citu vērtību, un mājokļu īpašnieki var būt droši, ka tā pildīs savas funkcijas ļoti ilgu laiku neatkarīgi no tā, cik bieži tehnika tiks lietota.

Arī resursu taupīšana vannas istabā ir būtiska. Piemēram, agrāk tualetes poda noskalošanai bija nepieciešami vairāk nekā desmit litri ūdens, bet tagad tādu pašu rezultātu var sasniegt, izmantojot tikai trīs vai četrus litrus. Tualetes podi ar mazgāšanas funkciju ļauj atteikties no tualetes papīra, kā rezultātā samazinās vides piesārņojums, atkritumu daudzums, kā arī lieki netiek tērēti dabas resursi.

Jāvērš uzmanību arī uz izstrādājuma materiāla nozīmi. Mūsdienās mājokļu īpašnieki vēlas, lai būtu iespēja izvēlēties ne tikai plastmasas virsmas, bet arī dabīgā akmens, koka, dažādu metālu sakausējumu vai stikla izstrādājumu funkcionālās virsmas, kurām jābūt pieejamām arī dažādās krāsās.

Pārmaiņas vairs nav biedējošas

Ir novērots, ka iedzīvotājus no pārmaiņām vannas istabās bieži vien attur nevēlēšanās nojaukt sienas un iekšējās apdares pārveide. Gandrīz katrs otrais, kurš domā par remontu, izvairās no pārmaiņām nojaukšanas darbu dēļ.

Viens no iespējamiem risinājumiem ir parastā tualetes poda nomaiņa, uzstādot pie sienas stiprināmu tualetes podu. Šajā gadījumā viens no piemērotākajiem risinājumiem būs “Geberit Monolith” sanitārais modulis, kura uzstādīšana neprasīs nekādus nojaukšanas darbus, jo mehānisms ir uzstādīts pie sienas, nevis iebūvēts sienā. Telpā būs vairāk vietas, kā arī pieejams plašāks funkciju klāsts.

Man šķiet, ka cilvēki vēl pārāk maz interesējas par inovācijām, bet, uzzinot par tām, viņi daudz biežāk nolemj veikt pārmaiņas savā mājoklī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.