Menu
 

Jūrmalas Brīvdabas muzejs aicina uz Rudenāju svētkiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Jūrmalas Brīvdabas muzejs Foto - Jūrmalas Brīvdabas muzejs

17.septembrī plkst.13.00 – 16.00 Jūrmalas Brīvdabas muzejs aicina uz Rudenāju svētkiem. Apmeklētāji varēs iesaistīties senās spēlēs, piedalīties meistarklasēs, vērot dažādu amata pratējus darbībā un uzklausīt viņu stāstījumus, kā arī Jumja gadatirgū iegādāties rudens veltes un amatnieku darinājumus.

Kā skaidro muzeja pārstāve Līga Strazda, kopš laikiem, kad cilvēki sāka sev audzēt labību un iekopt dārzus, vasaras nobeigums un rudens sākums ir bijis brīdis svētkiem, jo visa gada laikā izaudzētais ir novākts un savests zem jumta. Latvieši dažādos novados un laikos šos svētkus sauca par Apkūlībām (jo labība ir nokulta) vai Apjūmībām – par godu auglības dievībai Jumim, bet Jūrmalas Brīvdabas muzejā šiem ražas svētkiem esam izvēlējušies Rudenāju vārdu.

Svētki noslēdz gada auglīgo daļu un sagatavo dabu mieram. Tomēr pirms ieiet veļu laikā, Rudenājos ir kārtīgi jāizpriecājas, lai auglības dzirksts saglabātos līdz nākamā pavasara cēlienam. Senajos rudens gadskārtas rituālos liela cieņā bija auglības dievība Jumis. To dzina pa lauku līdz noķēra un palika zem akmens, lai tas tur paliktus līdz nākamajam gadam. Jumja svētkos pušķoja sētu ar vārpām un vainagiem. Pateicībā Jumim cēla galdā lielu maizes klaipu, kas cepts no "triju dienu maluma" un citas rudens veltes. Tika ēsts, dzerts, dziedāts un muzicēts. Arī gadatirgus bija ražas svētku sastāvdaļa.

Sestdien Rudenājos muzeja "Turīgā zvejnieka mājas" virtuves krāsnī saimniece ceps maizi. Tepat muzejā būs nopērkami siers, medus, dārzeņi, vīns. Ražas tirgotāji un amatnieki ne tikai pārdos savus izstrādājumus, bet rādīs arī amatu prasmes un pastāstīs par saviem īpašajiem produktiem, piemēram, eko dārzeņu audzēšanu. Tirgū būs sastopama Jūrmalas virtuālā kopa "Jūrmalas amatnīca", kurā apvienojušies seno un tradicionālo amata prasmju meistari un vietējie mājražotāji.

Pēc apmeklētāju lūguma atkal darbosies "Ritma un skaņu meistardarbnīca", kurā Nils Īle un Maija Sējāne aicinās lielos un mazos kopīgi pamuzicēt ar perkusijām. Šī nodarbe vieno jebkura vecuma cilvēkus. Perkusijas ir mūzikas instruments, kas rada skaņu piesitot, pakratot, berzējot vai jebkādi citādi izraisot vibrācijas. Perkusijas sevī ietver arī netradicionālus instrumentus, kā piemēram balsi, ķermeni, dabā iegūtus materiālus – riekstus, izkaltētus ķirbjus, kokus, akmeņus, ūdeni vai zirga pakavus. Šī muzikālā meistardarbnīca aizraujošā veidā attīsta koordinācijas spējas, uzdrošināšanos, ieklausīšanās prasmi, spēju sastrādāties komandā, ritma izjūtu, radošo fantāziju, iemaņas improvizācijā un intelektuālo domāšanu.

Ieeja ražas svētkos bez maksas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.